Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Τὸ ελαιόλαδο διαθέτει χημειοπροστατευτικὲς ιδιότητες.

Τὸ ελαιόλαδο διαθέτει χημειοπροστατευτικὲς ιδιότητες. Εδώ και χιλιάδες χρόνια η ελιά και ο καρπός της «ζει» στην περιοχή της Μεσογείου.Το πολύτιμο αυτό δώρο της φύσης είναι μια ζωντανή κληρονομιά, που συνδέεται με πολλούς τομείς της ζωής μας.

Το ελαιόλαδο τρέφει, συντηρεί, προστατεύει, τονώνει, θεραπεύει, εμπνέει. Αξίζει λοιπόν να το γνωρίσουμε και να μάθουμε την ανεκτίμητη αξία του για τη διατροφή, την υγεία, τον πολιτισμό μας.

Nein σε ελαιόλαδο και Ενωμένη Ευρώπη

Η Γερμανία κατά των κλειστών και επώνυμων φιαλιδίων ελαιολάδου στα εστιατόρια και ξενοδοχεία...

B.Z. (24-05-2013) Γερμανία και «βόρειοι» σύμμαχοί της τελικά δεν ανέχθηκαν ότι το ελαιόλαδο, το προϊόν του ευρωπαϊκού Νότου, θα έβρισκε από 1/1/2014 τη θέση που του αξίζει.

Δηλαδή σε κλειστές επώνυμες μικρές συσκευασίες πάνω στα τραπέζια εστιατορίων, ξενοδοχείων και καφέ.

Με πραξικοπηματικό τρόπο ανέτρεψαν τη νομική διαδικασία που επί μήνες είχε περάσει όλα τα στάδια, ακόμη και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Κι έτσι, τώρα που η τροποποίηση του κανονισμού 29/2012 έπρεπε πια να πάρει το δρόμο του τυπογραφείου των Βρυξελλών, επενέβησαν οι Μεγάλες Δυνάμεις.

Σσσς! Μην ενοχλείτε...τον οδηγό, λέει ο Αντιπεριφερειάρχης, τώρα το φάκελο ΠΟΠ ελαιολάδου..

Ο ΣΥΜΕΠΟΠ:Ναι αλλά θέλουμε να αλλάξουμε διαδρομή.....!...

«Δεν μπορούμε ακόμα κι ένα σωστό αίτημα να το διεκδικούμε σε λάθος χρόνο. Κι είναι λάθος χρονικά, αυτή τη στιγμή που ο φάκελος για το ΠΟΠ έχει κατατεθεί, να ανακινούμε το θέμα της συσκευασίας ελαιολάδου εντός ζώνης».
Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο aντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Παναγιώτης Αλευράς, σε συνάντηση που είχε με το Σύλλογο Υπέρ Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΣΥ.Μ.Ε.ΠΟΠ).
Ο δε πρόεδρος Θανάσης Μαυρούλης και μέλη του Συλλόγου εξέθεσαν στον κ. Αλευρά τις απόψεις τους για τα προϊόντα προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης.
Συνάντηση
Κατά τη συνάντηση ο κ. Αλευράς τόνισε την αναγκαιότητα του ελέγχου στη διακίνηση και σήμανση προϊόντων ΠΟΠ, καθώς και στην τήρηση των προδιαγραφών παραγωγής και επεξεργασίας.
Όπως ανέφερε, κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας με το γενικό γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Δημήτριο Μελά, ενημερώθηκε πως η διαδικασία της επέκτασης ΠΟΠ Ελαιολάδου Καλαμάτας βρίσκεται στο τελικό της στάδιο, ενώ ολοκληρώνεται σε λίγες μέρες η διαβούλευση για τις ενστάσεις.

Έως τις 15 Ιουνίου το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα απαντήσει τεκμηριωμένα στις ενστάσεις που έχουν κατατεθεί, και οι απαντήσεις του θα σταλούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την τελική απόφαση επέκτασης του ΠΟΠ ελαιολάδου Καλαμάτας σε όλο το νομό.

«Η επέκταση του ΠΟΠ σε όλο το νομό είναι παμμεσσηνιακό αίτημα. Δεν υπάρχουν δεύτερες σκέψεις. Οποιαδήποτε άλλη σκέψη τη δεδομένη στιγμή είναι άκαιρη. Θεωρώ ότι το θέμα που ανακινήθηκε για τροποποίηση για συσκευασία εντός ζώνης γίνεται σε λάθος χρονική στιγμή, όταν ο φάκελος είναι στο παρά ένα για να εγκριθεί. Εγώ και η Περιφέρεια έχουμε τονίσει από την αρχή ότι πρέπει να γίνεται συσκευασία εντός ζώνης. Δεν μπορούμε, όμως, σε λάθος χρόνο να διεκδικούμε ένα σωστό αίτημα. Συμφωνήσαμε με το Σύλλογο ότι τέτοιο θέμα δεν εγείρεται και προχωρά κανονικά ο φάκελος.

Με την έγκριση θα είναι το μεγαλύτερο ΠΟΠ ελαιόλαδο σε όλο τον κόσμο, θα ξεπερνά Ιταλία και Ισπανία, και αυτό είναι ένα πλεονέκτημα. Το ΠΟΠ, όμως, δεν είναι πανάκεια, αν δε συνοδεύεται και από άλλες ενέργειες, όπως η συσκευασία, η τυποποίηση, η εξαγωγική δραστηριότητα. Εφόσον ολοκληρωθεί η επέκταση, τότε μπορούν να γίνουν χρήσιμες τροποποιήσεις, όπως η συσκευασία και η τυποποίηση εντός ζώνης», πρόσθεσε ο κ. Αλευράς.
Κατά τη συνάντηση τέθηκε και το θέμα ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτα και την επέκτασή της, ενώ συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση, όπου θα μετέχουν ο διαχειριστής του ονόματος που είναι η ΕΑΣ, όπως και άλλοι φορείς, όπως το Επιμελητήριο, ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων και οι τυποποιητές.
«Καπνογόνα» οι συζητήσεις τώρα
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Σωματείου, Θανάσης Μαυρούλης, σημείωσε ότι ενημέρωσαν τον κ. Αλευρά για τις απόψεις τους και το ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτα, ενώ εξέφρασαν την αντίρρησή τους για την επέκταση.
Όσον αφορά στο ελαιόλαδο, είναι αίτημα του Σωματείου να προχωρήσει η επέκταση της γεωγραφικής ζώνης και ο κ. Μαυρούλης σχολίασε: «Θεωρούμε “καπνογόνα” τις συζητήσεις που έγιναν τώρα και δεν μπορούμε να καταλάβουμε τι ήθελαν να “καλύψουν” αυτά τα καπνογόνα. Είμαστε υπέρ της επέκτασης και δε θέλουμε το να αλλάξουν όλα, χωρίς να αλλάξει τίποτα. Δε ζητάμε τίποτα διαφορετικό από αυτό που ο νόμος και η φιλοσοφία των ευρωπαϊκών κανονισμών προβλέπουν. Θέλουμε να γίνουμε Ευρωπαίοι. Τα ΠΟΠ στην Ελλάδα δεν είναι ευρωπαϊκά, είναι ελληνικά», επισήμανε.
Της Βίκυς Βετουλάκη
Από το ΘΑΡΡΟΣ 28.05.2013
(σ,σ, οι τίτλοι είναι δικοίμας)

Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας: H διαδικασία επέκτασης ΠΟΠ Ελαιόλαδο Καλαμάτα βρίσκεται στο τελικό της στάδιο

«Μέσα στο καλοκαίρι εκτιμώ ότι αναμένεται να πάρει το «πράσινο φως» από την ΕΕ η επέκταση του ΠΟΠ ελαιόλαδο Καλαμάτας», δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας κ. Παναγιώτης Αλευράς. Και πρόσθεσε ότι μέχρι τις 15 Ιουνίου 2013 έχει προθεσμία το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να απαντήσει τεκμηριωμένα στις ενστάσεις που υπάρχουν και θα σταλούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την τελική απόφαση επέκτασης του ΠΟΠ ελαιόλαδο Καλαμάτας σε όλο το νομό.

Στο μεταξύ τον Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας επισκέφθηκε τη Δευτέρα (27 Μαΐου 2013) ο Σύλλογος Υπέρ Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΣΥ.Μ.Ε.ΠΟΠ) και εξέθεσε τις απόψεις του για τα προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης προϊόντα. Να θυμίσουμε ότι ο ΣΥ.Μ.Ε.ΠΟΠ συμφωνεί με ην επέκταση του ελαιολάδου ΠΟΠ Καλαμάτα σε όλο τον νομό αλλά διαφωνεί με την επέκταση των ελιών ΠΟΠ Καλαμάτα στους όμορους νομούς.
Ο Αντιπεριφερειάρχης τόνισε την αναγκαιότητα του ελέγχου στη διακίνηση και σήμανση προϊόντων ΠΟΠ, καθώς επίσης και στην τήρηση των προδιαγραφών παραγωγής και επεξεργασίας. Ο κ. Αλευράς ανέφερε ακόμη ότι κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Δημήτριο Μελά, η διαδικασία της επέκτασης ΠΟΠ Ελαιόλαδο Καλαμάτα βρίσκεται στο τελικό της στάδιο, ενώ ολοκληρώνεται σε λίγες μέρες η διαδικασία διαβούλευσης για τις ενστάσεις.
«Αυτό είναι αίτημα όλων των Μεσσηνίων παραγωγών και οποιαδήποτε άλλη σκέψη τη δεδομένη στιγμή είναι άκαιρη χρονικά. Εφόσον ολοκληρωθεί η επέκταση τότε μπορούν να γίνουν χρήσιμες τροποποιήσεις, όπως η συσκευασία και η τυποποίηση εντός ζώνης», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:
«Σε όλα αυτά κυρίαρχο ρόλο έχει ο διαχειριστής του ονόματος, η ΕΑΣ Μεσσηνίας που έχει και την πρωτοβουλία των κινήσεων. Θεωρούμε ότι το ελαιόλαδο είναι ένα προϊόν που μας ενώνει όλους, ο σκοπός είναι κοινός και η ταυτοποίηση και η εξωστρέφεια του προϊόντος είναι θέμα πρώτης προτεραιότητας της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Με την επέκταση του ΠΟΠ ελαιόλαδο Καλαμάτας θα είναι ένα προϊόν ΠΟΠ με τη μεγαλύτερη ποσότητα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεδομένου ότι η παραγωγοί ανέρχονται σε 56.000 και η παραγωγή άνω των 45.000 τόνων ελαιόλαδο».