Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Ελαιόλαδο


«Φάρμακο» για υγεία και οικονομία

Η Μεσογειακή Διατροφή αναγνωρίστηκε από την «Ουνέσκο» ως παγκόσμια κληρονομιά. Άλλωστε, «το ελαιόλαδο και η μεσογειακή διατροφή», που ήταν και το θέμα των Επιτροπών Κοινωνικών και Έρευνας της Βουλής, είναι, όπως όλοι αναγνώρισαν, ειδικοί επιστήμονες και βουλευτές, ο προνομιακός χώρος για την Ελλάδα. «Καιρός, λοιπόν, να την αναδείξουμε, να τη στηρίξουμε και να επωφεληθούμε. Γι’ αυτό χρειάζεται συντονισμός», συμφώνησαν.

«Το ελαιόλαδο είναι “φάρμακο”. Ορισμένα συστατικά του διαπιστώθηκε ότι δίνουν εξαιρετικά ευεργετικά αποτελέσματα στην καλή υγεία», ήταν η χαρακτηριστική επισήμανση του αναπληρωτή καθηγητή Καρδιολογίας Ευστάθιου Ηλιοδρομίτη, ο οποίος στάθηκε ιδιαίτερα στις έρευνες που έχουν γίνει, χαρακτηρίζοντας «πολύ ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα τους».

«Η σωστή διατροφή θα μπορούσε να μειώσει κατά 30% τις φαρμακευτικές δαπάνες. Υπάρχουν συστατικά μέσα στην ελιά, ώστε, αν μπορεί μια εταιρεία να απομονώσει αυτές τις ουσίες, θα είναι ένας θησαυρός. Ακόμα και στα απόβλητα των ελαιοτριβείων μπορούμε να απομονώσουμε ουσίες, με πολύ μεγάλο, όχι μόνο φαρμακευτικό, αλλά και οικονομικό ενδιαφέρον. Γι’ αυτό είναι ανάγκη να αναδείξουμε τη φαρμακευτική δράση των μεσογειακών προϊόντων, ιδιαίτερα του ελαιολάδου», υπογράμμισε ο κ. Ηλιοδρομίτης.

«Η παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή προστατεύει από διάφορες μορφές καρκίνου, όπως του μαστού, αλλά και από καρδιαγγειακά νοσήματα και συνδέεται με τη μακροβιότητα – δύο κουταλιές ελαιόλαδο μπορεί να αποτρέψει από ένα καρδιακό νόσημα», επεσήμανε, μεταξύ άλλων, η καθηγήτρια Διατροφής και Προληπτικής Ιατρικής του Πανεπιστήμιου Αθηνών Αντωνία Τριχοπούλου.

«Η ελληνική διατροφή που έχει βάση της το ελαιόλαδο αναμφισβήτητα προάγει την υγεία», διαβεβαίωσε η Αθηνά Λινού, καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Μεσογειακής Ελληνικής Διατροφής.

«Το ελαιόλαδο μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε ακόμα και σαν “όπλο” εξαγωγικό. Είναι μεγάλο πλεονέκτημα, όχι μόνο για την υγεία αλλά και την οικονομία της χώρας. Μέσα από ένα καλό προϊόν μπορούμε να δώσουμε προώθηση στην ανάπτυξη της χώρας. Πρέπει να στηρίξουμε εμπορικά την προσπάθεια της χώρας με την ανάδειξη των προϊόντων της ελιάς» σημείωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, Δημήτρης Κρεμαστινός.

Και ο υφυπουργός Υγείας Χρήστος Αηδόνης στάθηκε ιδιαίτερα στη μεγάλη οικονομική διάσταση του θέματος, τονίζοντας ότι η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες, που πρέπει να εκμεταλλευτεί.

«Η μεσογειακή διατροφή με βάση το ελαιόλαδο είναι ένα εργαλείο, που αν το χρησιμοποιήσουμε σωστά και δε μείνουμε σε πολιτικές “ατάκτως ερριμμένες”, θα βοηθήσει σημαντικά στην ανάπτυξη της χώρας. Γι’ αυτό είναι ανάγκη να υπάρξει ένα ξεκάθαρο πεδίο εξειδίκευσης και στόχων», ανέφερε.

Επίσης, ο κ. Αηδόνης ανακοίνωσε την άμεση συγκρότηση επιστημονικής ομάδας, η οποία, όπως είπε, θα έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα και θα συμβάλει στην προσπάθεια ανάδειξης συγκεκριμένων πολιτικών για την προώθηση της μεσογειακής διατροφής.

Πρόσθεσε ακόμα ότι έχει υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας με το υπουργείο Παιδείας για την καθιέρωση ενός υγειονομικού μαθητικού χάρτη στα σχολεία.

«Χρειάζεται συνολική ρύθμιση, επιστημονική τεκμηρίωση και υποστήριξή της με χρηματοδότηση. Η διατροφή των Αγιοριτών είναι άριστα μελετημένη συνταγή για την υγεία και την πρόληψη και έχουμε καθήκον να την προβάλουμε στο εξωτερικό», ανέφερε ο πρώην υφυπουργός Υγείας του ΠΑΣΟΚ Έκτορας Νασιώκας.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ηλίας Μόσιαλος επεσήμανε ότι η Ελλάδα μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο σε ευρωπαϊκό επίπεδο στην κατεύθυνση της δημόσιας υγείας και να πρωτοστατήσει στα μεσογειακά προϊόντα, συμπληρώνοντας, όμως, ότι «χρειάζονται κίνητρα και αλλαγή συμπεριφορών».

-Aπό την ιστοσελίδα paseges.gr