Παρασκευή, 31 Αυγούστου 2012

Βασιλιάς των λαδιών το ελαιόλαδο

Μήπως είστε από αυτές που ακόμα αναρωτιούνται τι λάδι πρέπει να χρησιμοποιούν για την οικογένειά τους; Ξεχωρίζετε το τι λάδι θα βάλετε ανάλογα με το τι θέλετε να φτιάξετε;

Προτιμάτε το ελαιόλαδο ωμό στις σαλάτες και στο τέλος του φαγητού, αλλά τηγανίζετε με σπορέλαια; Ίσως θα πρέπει να αναθεωρήσετε λοιπόν, γιατί τα σπορέλαια δεν είναι πιο εύπεπτα από το ελαιόλαδο και φυσικά δεν είναι πιο ανθεκτικά στις μεγάλες θερμοκρασίες.
Μελέτες έχουν αποδείξει ότι το ελαιόλαδο είναι απόλυτα ανεκτό από το πεπτικό σύστημα του ανθρώπου και μάλιστα η σύστασή του σε λιπαρά οξέα, διεγείρει τις εκκρίσεις της χολής διευκολύνοντας έτσι έμμεσα και την πέψη των άλλων τροφών.
Σχετικά με το τηγάνισμα, θα πρέπει να τονίσουμε ότι τα τηγανητά φαγητά είναι επιβαρυντικά για την υγεία και παχαίνουν με ότι λάδι κι αν τηγανιστούν.
Είναι γεγονός ότι όλα τα λίπη και τα έλαια οξειδώνονται από την επίδραση της θερμοκρασίας κατά το μαγείρεμα και το τηγάνισμα.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα όλων των μελετών, το ελαιόλαδο είναι πιο σταθερό και οξειδώνεται λιγότερο σε σύγκριση με τα σπορέλαια. Τη σταθερότητά του αυτή την οφείλει στη μεγάλη περιεκτικότητά του σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (ελαϊκό οξύ) και σε φυσικά αντιοξειδωτικά συστατικά, όπως η βιταμίνη Ε.
Η ανθεκτικότητά του λοιπόν το καθιστά την καλύτερη επιλογή ακόμα όταν πρόκειται να τηγανίσουμε.
Ωστόσο, πρέπει να έχετε κατά νου ότι όσες περισσότερες φορές τηγανίζουμε το ίδιο λάδι, τόσο αλλοιώνουμε τα χαρακτηριστικά του απελευθερώνοντας ελεύθερες ρίζες που είναι καταστροφικές για τον οργανισμό μας.
Αυτό που επίσης πρέπει να προσέχουν όλες οι νοικοκυρές είναι ο τρόπος αποθήκευσης του ελαιόλαδου, γιατί από αυτό εξαρτάται το κατά πόσον θα μείνει αναλλοίωτο το λάδι μας.
Γι’ αυτό, καλό είναι να επιλεγεί ένας χώρος αποθήκευσης κατά προτίμηση σκοτεινός και δροσερός (10-18° C), χωρίς όμως υγρασία. Ο χώρος κάτω από το νεροχύτη δεν ενδείκνυται λόγω αυξημένης υγρασίας.
Τέλος οι έγκυες γυναίκες πρέπει να γνωρίζουν ότι το ελαιόλαδο διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του εμβρύου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και η έλλειψή του μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στην ανάπτυξη του νεογέννητου.
Έχει διαπιστωθεί ότι η ανάπτυξη παιδιών από μητέρες που κατανάλωναν ελαιόλαδο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι καλύτερη σε ότι αφορά, το ύψος, το βάρος, τη συμπεριφορά και την ψυχοκινητική αντίδραση.
Πηγή