Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2009

ΜΟΣΧΑΡΙ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΟ




1,5 Κιλό Μοσχαράκι σπάλα ή ελιά σε μερίδες
750 g Ντοματάκια ψιλοκομμένα η 2 βαζάκια σάλτσα ντομάτας
1 Φλυτζάνι ελαιόλαδο
1 Ξυλαράκι κανέλα
2 Φύλλα δάφνης
½ Κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
½ φλυτζάνι κρασί κόκκινο

1 Κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
Αλάτι , Πιπέρι
Βράζουμε το κρέας σε αρκετό νερό μέχρι να μαλακώσει ,αφαιρούμε τον ζωμό
απο την κατσαρόλα μας αφήνοντας μια μικρή ποσότητα .
Προσθέτουμε την ντομάτα και όλα τα άλλα υλικά αφήνουμε να δέσει η σάλτσα
μας ,εάν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ζωμό ώστε η σάλτσα μας να μην γίνει πολύ
πηχτή .
Ταιριάζει με τηγανιτές πατάτες , πουρέ πατάτας η χοντρά μακαρόνια με τυρί .
Συνοδεύεστε το με ένα Μαύρο Καλαβρυτινό από τον ΤΕΤΡΑΜΥΘΟ.

http://www.koronioliveoil.gr/
ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ ΜΕ ΚΙΜΑ
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

3 φλυτζάνια κεφαλοτύρι τριμμένο

1/2 φλυτζάνι λάδι

1 ξυλαράκι κανέλλα

1/2 κιλό κιμά

1 κουταλιά πελτέ

4 κουταλιές βούτυρο

1 κονσέρβα σάλτσα ντομάτας

1 πακέτο μακαρόνια Νο 6 ή όποια προτιμάτε

αλάτι και πιπέρι

2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

1/2 φλυτζάνι κρασί

1/2 ματσάκι μαϊντανό
-Σε μία κατσαρόλα βάζετε νερό να βράσει
-Μόλις βράσει ρίχνετε τα μακαρόνια
-Αφήνετε να βράσουν σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου
-Βγάζετε από την κατσαρόλα τα μακαρόνια και τα στραγγίζετε
-Στην κατσαρόλα βάζετε το βούτυρο να λιώσει μαζί με λίγο αλάτι
-Τσιγαρίζετε τα μακαρόνια, αποσύρετε από τη φωτιά και τα σκεπάζετε
-Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνετε το λάδι και τσιγαρίζετε το κρεμμύδι
-Προσθέτετε τον κιμά και τσιγαρίζετε ανακατεύοντας με πηρούνι για να μην σβολιάσει
-Προσθέτετε το σκόρδο, την κανέλλα
-Αλατοπιπερώνετε
-Σβήνετε με κρασί
-Προσθέτετε τον μαϊντανό
-Ρίχνετε την τομάτα και τον πελτέ και ανακατεύετε
-Ψήνετε μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά και να μέινει με τη σάλτσα του
-Αφαιρείτε την κανέλλα
-Σερβίρετε τα μακαρόνια σε πιάτα
-Στρώνετε τον κιμά πάνω από τα μακαρόνια
-Πασπαλίζετε με τυρί .



http://www.koronioliveoil.gr/
ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΜΕΛΙ
Υλικά
1 με 1.5 kg κοτόπουλο
2 πρέζες φρεσκοαλεσμένο μαύρο πιπέρι
1 φλιτζάνι τριμμένους ξηρούς καρπούς ( κουκουνάρια , καρύδια )
αλάτι και πιπέρι ανάλογα με την προτίμηση σας.
1 φλιτζάνι κοπανισμένα αμύγδαλα
1 αυγό, χτυπημένο
1 φλυτζάνι ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπας κομμένος φρέσκος βασιλικός
3 κουτ. σούπας μέλι
3 κουτ. σούπας λιωμένο βούτυρο
Εκτέλεση
1. Αναμίξτε τους ξηρούς καρπούς και το χτυπημένο αβγό και πασπαλίστε με βασιλικό και μια πρέζα μαύρο πιπέρι απο έξω το κοτόπουλο. Αλατοπιπερώστε το εσωτερικό του κοτόπουλου και γεμίστε με το μίγμα από αμύγδαλα. Ράψτε ή περάστε μια σούβλα από τη σχισμή και δέστε τις φτερούγες και τα πόδια κοντά στο σώμα. Τρυπήστε την πέτσα με ένα πιρούνι και αλείψτε τη με το μίγμα από λάδι και μέλι. Ψήστε το κοτόπουλο σε μέτριο φούρνο στους 180 C, αλείφοντας το συχνά με το λιωμένο βούτυρο και το ζουμί του. Αφήστε να ψηθεί για 1 ½ ώρα περίπου ή μέχρι να μαλακώσει.
2. Είστε έτοιμοι να απολαύσετε το Κοτόπουλο με μέλι.
http://www.koronioliveoil.gr/
ΑΡΝΑΚΙ ΦΡΙΚΑΣΕ
Υλικά

2 Ματσάκια κρεμμύδια φρέσκα ψιλοκομμένα

2 Μαρούλια χονδροκομμένα στο χέρι

1 Κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο

1 με 2 Λεμόνια

1 Φλιτζάνι λάδι

3 Αυγά

1,5 Κιλό αρνί Μπούτι

1/2 Ματσάκι φύλλα σέλινου

1/2 Ματσάκι άνηθο

Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση:


-Κόβετε το κρέας σε μερίδες

-Βάζετε σε μία κατσαρόλα τολάδι να κάψει

-Τσιγαρίζετε το κρέας να πάρει χρώμα

-Τσιγαρίζετε τα κρεμμύδια

-Προσθέτετε 2 φλιτζάνια νερό ,και το αφήνετε να βράσει
μέχρι να είναι σχεδόν έτοιμο. Ρίχνετε και τα λαχανικά το σέλινο, τα μαρούλια και τον άνηθο
-Μόλις είναι έτοιμα κλείνετε τη φωτιά και ετοιμάζετε το αυγολέμονο
-Χωρίζετε τους κρόκους από τα ασπράδια
-Στύβετε τα λεμόνια
-Χτυπάτε τους κρόκους
-Χτυπάτε ασπράδια σε μαλακή μαρέγκα

-Ρίχνετε τους κρόκους στην μαρέγκα

-Προσθέτετε τον χυμό λεμονιού
-Προσθέτετε λίγο λίγο το ζουμί από την κατσαρόλα ανακατεύοντας συνεχώς για να μην κόψει το αυγό.

-Γυρίζετε το μίγμα στην κατσαρόλα

-Κουνάτε την κατσαρόλα να πάει το αυγολέμονο παντού.


http://www.koronioliveoil.gr/
ΚΕΦΤΕΔΕΣ

500 g Κιμά μοσχαρίσιο

1 Φλιτζάνι φρυγανιά τριμμένη

½ Φλιτζάνι ελαιόλαδο

2 Μεσαία κρεμμύδια

2 Σκελίδες σκόρδο

2 Αυγά

1 Κουταλιά σούπας θυμάρι ξερό

2 Κ.σ Ρίγανη ξερή

4 Κ.σ ψιλοκομμένο μαϊντανό

Αλάτι , Πιπέρι

Κόβουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο σε ένα blender, ζυμώνουμε πολύ καλά όλα τα υλικά μαζί σε ένα μπολ σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και το αφήνουμε μισή ώρα.
Παίρνουμε ένα βαθύ τηγάνι και ρίχνουμε 2-3 εκατοστά από τον πάτο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο το αφήνουμε να κάψει και ρίχνουμε μια στρώση κεφτέδες που έχουμε πλάσει σε μικρά μπαλάκια ,περιμένουμε 2-3 λεπτά και τα γυρίζουμε να ψηθούν και από την άλλη πλευρά .
Σερβίρονται με πατάτες τηγανητές .
http://www.koronioliveoil.gr/