Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

Φακές σούπα

 Φακή με άρωμα Ανατολής.

Μία απο τις αγαπημένες μου διαδρομές-εξερευνήσεις στην Αθήνα, είναι στο Μοναστηράκι, στου Ψυρρή και στους δρόμους γύρω απο την Κεντρική αγορά.Εχω την αίσθηση οτι παίρνω μέρος σε ένα κυνήγι θησαυρού, μπαινοβγαίνοντας σε διάφορα μαγαζάκια,ανακαλύπτω μυρωδιές και προιόντα που με  ταξιδεύουν στο χρόνο και στο χώρο. Στην τελευταία μου βόλτα, εκτός απο τα καθιερωμένα μου μπαχαρικά, και τα όμορφα μπουκαλάκια που βρήκα για τα καλοκαιρινά λικεράκια που έχω φτιάξει, αποφάσισα να αγοράσω και κόκκινες φακές , χωρίς να ξέρω πως θα τις χρησιμοποιήσω. Συζητώντας το με την αδερφή μου που μένει στην Αγγλια, μου πρότεινε μία συνταγή που τις είχε δώσει μια φίλη της Ινδή και αποφάσισα να την δοκιμάσω πειράζοντας την λίγο. Ξετρελάθηκα με την έκρηξη αρωμάτων που γαργάλησε τον ουρανίσκο μου.
Είναι μια ωραία βελουτέ σούπα για ανθρώπους που τους αρέσει το λίγο πικάντικο ή το πολύ..................  με την προσθήκη μεγαλύτερης ποσότητας μπαχαρικων  απο αυτό που θα σας προτεινω. 

300 γρ. κοκκινες φακές
1 κρεμμύδι μέτριο
3 σκελίδες σκόρδο
1 πατάτα κομμένη
1 1/2 κ. γλ. κάρυ
1/2  κ.γλ. κύμινο
1 κ.γλ. τζιντζερ
1/2 κ.γλ. κόλιανδρο
1/2  κ,γλ. πάπρικα καυτερή
αλάτι
4-5 κ. σουπας ελαιόλαδο
λεμόνι

Σωτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι ώστε να γυαλίσει. προσθέτουμε τα σκόρδα και την πατάτα κομμένη. Ρίχνουμε τα μπαχαρικά ανακατευοντάς τα για λίγο ετσι ώστε να βγάλουν τα αρωματά τους, προσθέτουμε τις φακές και το ανάλογο νερο. Χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει , ανακατευοντας το και προσθετοντας νερό αν χρειάζεται  για να μην μας κολλήσει.  Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση. Οταν είναι έτοιμο το πολτοποιουμε στο μίξερ ή αν έχουμε ράβδο το κάνουμε απευθείας στην κατσαρόλα. Βρίσκουμε το πιο ωραίο μπολ ή βαθύ πιάτο που έχουμε και το σερβίρουμε προσθέτοντας λίγο λεμόνι. Εύχομαι η προτασή μου να σας αρέσει.
Ξέχασα να σας πω οτι το χρώμα του φαγητού θυμίζει περισσότερο φάβα.