Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

Εν αρχή ην ο Σπόρος

Ντοκυμαντέρ του Christophe Guyon για την σημασία των παραδοσιακών σπόρων στην επιβίωση των ανθρώπινων κοινοτήτων και τον αγώνα που δίνεται πανευρωπαϊκά για την διάσωσή τους.



Και δεν είναι μόνο οι σπόροι αλλά και τα δέντρα η Κορωνείκη ποικιλία ελιάς έχει πατενταριστεί από εταιρεία, σε λίγο δεν θα μπορούμε να την μεταφυτέυσουμε!

Με το αγουρέλαιο της Μεσσηνίας δεν αρρωσταίνεις ποτέ!


ΕΡΕΥΝΕΣ ΣΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

Με το αγουρέλαιο της Μεσσηνίας δεν αρρωσταίνεις ποτέ! Μπορεί να είναι υπερβολική η διαπίστωση μας, ωστόσο αποδεικνύεται επιστημονικά ότι το καλό μεσσηνιακό αγουρέλαιο είναι ασπίδα προστασίας της υγείας μας.
Για την ακρίβεια, ασπίδα προστασίας για την υγεία και το καρδιαγγειακό σύστημα προσφέρουν η ελαιασίνη και η ελαιοκανθάλη, ουσίες που εντοπίσθηκαν στο καλό αγουρέλαιο της Μεσσηνίας.
Έπειτα από τέσσερα χρόνια έρευνας και έχοντας μελετήσει πολλούς παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα του ελαιολάδου και την περιεκτικότητα των περιεχόμενων βιοδραστικών ουσιών, οι ερευνητές στο Φαρμακευτικό Τμήμα του Πανεπιστημίου της Αθήνας, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Προκόπη Μαγιάτη, ανακαλύπτουν τα κορυφαία δείγματα λαδιού από όλη την Ελλάδα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πρόσφατη παραγωγή στο ελαιοτριβείο των αδελφών Σκιαδά στο Στρέφι Μεσσηνίας. Επιλέγοντας τη βέλτιστη ποικιλία, τη βέλτιστη εποχή συλλογής και τις καλύτερες μεθόδους συγκομιδής και παραγωγής λαδιού επιτεύχθηκε η υψηλότερη έως τώρα περιεκτικότητα σε δύο ουσίες με μεγάλο φαρμακευτικό ενδιαφέρον, την ελαιασίνη και την ελαιοκανθάλη.
Με τιμές, που αθροιστικά για τις δυο ουσίες αγγίζουν τα 700 mg ανά κιλό λαδιού, το καλό αγουρέλαιο της Μεσσηνίας εμφανίζει έως και 5 φορές μεγαλύτερη συγκέντρωση από τα συνήθη καλής ποιότητας έξτρα παρθένα ελαιόλαδα της ελληνικής αγοράς.
Η ελαιασίνη είναι η ισχυρότερη αντιοξειδωτική ουσία που περιέχεται στο ελαιόλαδο, ενώ η ελαιοκανθάλη είναι μια ουσία στην οποία έχουν αποδοθεί αντιφλεγμονώδεις και νευροπροστατευτικές ιδιότητες.
Πολλοί ερευνητές παγκοσμίως θεωρούν ότι η θετική επίδραση του ελαιολάδου στο καρδιαγγειακό σύστημα και στη μακροβιότητα σχετίζεται με την καθημερινή πρόσληψη σε χαμηλές δόσεις ουσιών που συνδυάζουν την αντιοξειδωτική με την αντιφλεγμονώδη δράση. Αξίζει να αναφερθεί ότι αυτές οι δύο ουσίες δεν υπάρχουν σε κανένα άλλο τρόφιμο και η μοναδική πηγή πρόσληψής τους από τον άνθρωπο είναι το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Κανένα άλλο έλαιο, ούτε σπορέλαιο ούτε καν ραφιναρισμένο ελαιόλαδο δεν μπορεί να μας παρέχει αυτά τα συστατικά.
Ο τρόπος που αναγνωρίζουμε την ύπαρξή τους στο λάδι είναι σχετικά απλός: τη στιγμή της κατάποσης μια υπόπικρη γεύση στο πίσω μέρος του στόματος και μια ελαφρά αίσθηση καψίματος στον φάρυγγα αποτελούν την καλύτερη απόδειξη.
Με τη σφραγίδα πλέον της μελέτης του Πανεπιστημίου Αθηνών, το αγουρέλαιο της Μεσσηνίας μπορεί σίγουρα να συμπεριληφθεί μεταξύ των πρώτων ελληνικών ελαιολάδων που θα έχουν το προνόμιο να αναγράφουν στην ετικέτα τους ότι προστατεύουν από την οξείδωση της LDL χοληστερόλης, προσφέροντας μια ασπίδα προστασίας στην ανθρώπινη υγεία.
Ο νέος κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που ρυθμίζει το ζήτημα της αναγραφής στην ετικέτα των ιδιοτήτων του λαδιού, σίγουρα θα αποτελέσει κίνητρο για την παραγωγή λαδιών υψηλότερης ποιότητας και αυξημένης υγειοπροστατευτικής δράσης που είναι βέβαιο ότι θα έχουν τουλάχιστον διπλάσια τιμή από το απλό έξτρα παρθένο.
Μελέτη
Παράλληλα, όπως μας αποκάλυψε ο καθηγητής Προκόπης Μαγιάτης, σύντομα πρόκειται να ξεκινήσει μεγάλη κλινική μελέτη για την επίδραση του ελληνικού λαδιού στην ανθρώπινη υγεία. Συνεργασία του Πανεπιστημίου της Αθήνας και του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στοχεύει να χορηγήσει ειδικά επιλεγμένο ελαιόλαδο σε υγιείς Αμερικανούς εθελοντές, που δεν χρησιμοποιούσαν έως τώρα ελαιόλαδο στη διατροφή τους και να αποκαλύψει τα μυστικά του καλού ελληνικού λαδιού και πως αυτό μπορεί να θωρακίζει την υγεία μας.
«Η υψηλής ποιότητας έρευνα που γίνεται στη χώρα μπορεί να αποτελέσει τον ισχυρότερο παράγοντα ανάδειξης των προϊόντων της ελληνικής γης και να βοηθήσει τον Ελληνα αγρότη στη δύσκολη εποχή που διανύουμε. Το πανεπιστήμιο είναι δίπλα σε κάθε Ελληνα παραγωγό», σημειώνει ο κ. Μαγιάτης.
ΠΕΤΡΟΣ ΤΣΩΝΗΣ

kalamatajournal.gr