Ανταποκρινόμενος στα αιτήματα κυρίως της Ελλάδας και της Ισπανίας, ο Επίτροπος κ. Dacian Ciolos παρουσίασε προτάσεις μέτρων με στόχο να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα και να ανακάμψει η αγορά του ελαιολάδου . Τα μέτρα καλύπτουν μεγάλο φάσμα, όπως η ανάδειξη της ποιότητας, η διάρθρωση του τομέα, η προώθηση και η προστασία από τον ανταγωνισμό ελαιολάδου τρίτων χωρών. Η οριστικοποίηση του κειμένου θα γίνει τις επόμενες δύο εβδομάδες, μετά και τις τελικές παρατηρήσεις των ενδιαφερόμενων κρατών μελών.
Όπως δήλωσε ο Υπουργός, Καθηγητής Ναπολέων Μαραβέγιας «το ελαιόλαδο είναι ένα προϊόν που συμβολίζει την ποιότητα και την παράδοση. Χαρακτηρίζει τη μεσογειακή διατροφή, είναι αποδεδειγμένα επωφελές για την ανθρώπινη υγεία και αποτελεί στοιχείο του ποιοτικού γεωργικού μοντέλου που προωθεί η Ε.Ε. Η ελαιοκαλλιέργεια στηρίζει το εισόδημα, σε περιοχές με μειονεκτήματα, ενώ παράλληλα προστατεύει το περιβάλλον και το τοπίο. Θα πρέπει, λοιπόν, να υπάρξει παρέμβαση της δημόσιας πολιτικής με δράσεις που θα ομαλοποιήσουν τα προβλήματα της αγοράς για ένα τέτοιο προϊόν και μάλιστα για τις καλύτερες ποιοτικές κατηγορίες του.
Επιπλέον, η μελλοντική ΚΑΠ θα πρέπει να περιλαμβάνει ουσιαστικά εργαλεία αντιμετώπισης της αστάθειας της αγοράς και των τιμών, ώστε να προστατεύεται η ποικιλομορφία της ευρωπαϊκής γεωργίας.
Το άρθρο είναι απο το
agrochannel,τώρα βέβαια πως μπορούν οι Ισπανοί να έχουν την ίδια
ποιότητα ελαιολάδου με την Ελλάδα πού η μόνη παρέμβαση στο προϊόν είναι η επεξεργασία για να πάρουμε το
ελαιόλαδο από την ελιά σε σύγκριση με τους Ισπανούς πού χρησιμοποιούν μηχανήματα ,γραμμική φύτευση συγκομιδή ,ποικιλίες που μία τις κάνουν λάδι και την άλλη τις πουλάνε για βρώσιμες αναλόγως με την ζήτηση.
Και με μόνο κριτήριο ποιότητας την οξύτητα ούτε καν το χρώμα η τι να πούμε για το μοντελάκι του φτηνού και καλού βιομηχανικού προϊόντος παίρνοντας λάδι από Μαρόκο Τυνησία αλλά θα μου πείς εδώ όλοι η τηλεμάγειροι χρησιμοποιούν βουτηράκι.