Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012

Ο καύσωνας ήταν πρόσχημα ή αιτία για την αναβολή του λιγνίτη;


Πολύ μελάνι χύνεται τις τελευταίες ώρες για να απαντηθεί το ερώτημα αν ο καύσωνας ήταν το πρόσχημα ή η αιτία για να αναβληθεί το περιφερειακό συμβούλιο χθές το απόγευμα.

Εμείς λέμε ότι ήταν πρόσχημα αλλά τι κακό προκάλεσε στους πολίτες που δεν θέλουν την επένδυση αυτή;
Η παρουσία τους στην Τρίπολη αυτό το σκοπό θα είχε να αναβάλλουν μία απόφαση που θα περνούσε αν γινόταν ψηφοφορία με περισσότερους απο 38 ψήφους…!
Η απόφαση αναβλήθηκε άρα οι κινητοποίηση των πολιτών και των φορέων κέρδισε.
Πλέον υπάρχουν δύο δρόμοι και δύο μεγάλοι κίνδυνοι.
1. Να αναβληθεί επ’ αόριστο με αποτέλεσμα μετά την πάροδο 2 μηνών να θεωρηθεί θετική έτσι λέει ο νόμος (προσέξτε το αυτό) η απάντηση στην μελέτη Περιβαλλοντικών επιπτώσεων και πλέον το υπουργείο να προχωρήσει στην απόφαση.
2. Να έλθει και πάλι στο περιφερειακό με ότι εκρηκτικό αυτό συνεπάγεται.
Αυτό το ξέρουν πολύ καλά όλοι οι δήμαρχοι αλλά και οι δημοσιογράφοι
Αν ο Τατούλης θελήσει να κάνει πολιτική θα το αφήσει να περάσουν οι 2 μήνες και να φύγει αυτός απο τις τριβές και τις φασαρίες.
Ετσι θα είναι καλός με τους κατοίκους και θα έχει βγάλει και ένα μπελά απο πάνω του.
Το σωστό πολιτικά και λαϊκιστικά είναι ο Τατούλης να μην ασχοληθεί πάλι με την επένδυση.
Τότε το μπαλάκι θα πέσει στο υπουργείο ενέργειας.
Με ότι αυτό λόγω μνημονίου και αναγκών συνεπάγεται.
Η περίπτωση με τα χημικά
Ας δούμε ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα.
Πέρσυ το καλοκαίρι ήρθε στο περιφερειακό η επένδυη για μία τεράστια μονάδα χημικών μόλις 2 χιλιόμετρα μακριά απο το διασημότερο τουριστικό μνημείο και προορισμό της Πελοποννήσου τον Ισθμό της Κορίνθου.
Και ο Ισθμός δεν είναι απλά φιλέτο αλλα παγκόσμιος προορισμός..!
Οι κάτοικοι του Λουτρακίου τα έσπασαν στο περιφερειακό και δεν άκουγαν τίποτα…με επικεφαλής τον δήμαρχο..
Παρήλθε ο χρόνος της γνωμοδότησης απο το περφερειακό και το υπουργείο έδωσε την άδεια στην μονάδα η οποία και λειτουργεί…Η αναβολή του θέματα θεωρήθηκε θετική απάντηση..
Τότε οι κάτοικοι μίας περιοχής με 30.000 κόσμο ζήτησαν την παρέμβαση του περιφερειακού συμβουλίου ..στο οποίο είχαν απαγορεύσει να πάρει απόφαση..!
Και δεν μιλάμε για ορυχείο αλλά για μονάδα χημικών που δεν απειλεί μόνο την αισθητική αλλά και την ίδια την ζωή σε περίπτωση ατυχήματος.
Η αντίδραση των κατοίκων της Κορώνης
Με σκληρή ανακοίνωση κάτοικοι κι εκπρόσωποι της περιοχής της Κορώνης καταγγέλλουν τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη για την αναβολή της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου. Τονίζουν ότι οι μεθοδεύσεις του δε θα περάσουν, σημειώνουν πως η συνεχής αναβολή δείχνει ενοχές και τον διαβεβαιώνουν ότι την επόμενη φορά που θα φέρει το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο θα τους βρει πιο οργανωμένους και πιο δραστήριους.
Στην ανακοίνωση – καταγγελία οι κάτοικοι της περιοχής που είχαν φθάσει έως το Πεταλίδι στο δρόμο για την Τρίπολη και γύρισαν πίσω, σημειώνουν:
«Ντροπή σας κ. περιφερειάρχα!!!

Μετά από 5,5 μήνες αναμονής για τη συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο για την “έγκριση ή μη της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων που αφορά την ίδρυση δύο λιγνιτωρυχείων στην περιοχή Φαλάνθης – Χωματερού της Δημοτικής Ενότητας Κορώνης” και σαν πρόσχημα τον καύσωνα αναβάλλατε τη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου αφού λάβατε τα μηνύματα για τη μεγάλη κινητοποίηση όλης της Μεσσηνίας.
Καταγγέλλουμε την τακτική σας για την αιφνιδιαστική αναβολή της συνεδρίασης δύο ώρες πριν πραγματοποιηθεί.
Καταγγέλλουμε την τακτική σας που μόνο σκοπό έχει να κάμψει το αγωνιστικό φρόνημα των κατοίκων της περιοχής μας.
Δηλώνουμε ότι όλοι οι κάτοικοι της περιοχής είμαστε ενωμένοι απέναντι στην υποβάθμιση που επιχειρείτε να οδηγήσετε με την τακτική σας, την περιοχή μας. Η συνεχής αναβολή δείχνει ενοχές. Ας ελπίσουμε ότι την ύστατη ώρα να πρυτανεύσει η λογική σας. Σας διαβεβαιώνουμε ότι την επόμενη φορά που θα φέρετε το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο θα μας βρείτε πιο οργανωμένους και πιο δραστήριους.”
Πηγή: