Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

Η μεγαλύτερη ποσοτικά ΠΟΠ ελαιολάδου στην Ευρώπη.





Μεγάλο Μεσσηνιακό στοίχημα
Ύστερα από σχεδόν είκοσι χρόνια επιτέλους η δικαίωση! Το ελαιόλαδο ΠΟΠ Καλαμάτα έγινε εκείνο που έπρεπε να είναι από το 1993 όταν παρουσιάστηκε η αίτηση για την καταχώρισή στην ΕΕ, έγινε αυτό που είναι το ελαιόλαδο Μεσσηνίας, γνωστό στην Ευρώπη εδώ και δέκα αιώνες σαν ελαιόλαδο Κορώνης και Μεθώνης κι από την ίδρυση του νεοελληνικού Κράτους σαν λάδι Καλαματιανό, που μια λαϊκιστική μικροπολιτική αντίληψη ήθελε να χωρίσει σε πέντε έξι τοπικά προϊόντα χωρίς οικονομικό βάρος και ισχύ.

Δυστυχώς η αντίληψη αυτή δεν επέτρεψε τον πλήρη εκσυγχρονισμό της διοργάνωσης της παραγωγής και της επεξεργασίας για την αξιοποίηση του "πράσινου αυτού χρυσού" για την Μεσσηνία. Παρόλα αυτά το βήμα είναι σημαντικό.

Με την διεύρυνση της γεωγραφικής ζώνης σε όλη την Μεσσηνία κατεβαίνουν στον στίβο όλες οι διαθέσιμες παραγωγικές δυνάμεις του νομού: αγροτικές, ελαιουργικές και εμπορικές.

Το μεσσηνιακό ελαιόλαδο ΠΟΠ Καλαμάτα εμφανίζεται στο προσκήνιο της αγοράς με ένα μεγάλο θεωρητικό ποσοτικό όγκο. Ίσως είναι ο μεγαλύτερος εκείνου όλων των άλλων ευρωπαϊκών ΠΟΠ ελαιολάδου. Ένα τεράστιο ατού που αν δεν χρησιμοποιηθεί κατάλληλα μπορεί να γίνει η ταφοπετρά του.

Η μόνη δυνατότητα για την επιτυχία της ΠΟΠ είναι η ανάπτυξη μιας πολιτικής υψηλής ποιότητας βασισμένη στην συνεργασία όλων των δυνάμεων της μεσσηνιακής αγροτοβιομηχανικής αλυσίδας. Πέρα από τα ποιητικά σχήματα ότι τα προϊόντα μας είναι τα καλύτερα.

Είναι πια ιστορικά αποδειγμένο ότι τα ΠΟΠ που επέτυχαν στην αγορά είναι εκείνα όπου η αγροτοβιομηχανική αλυσίδα τους συνέλαβε και έκανε πράξη την φιλοσοφία της ευρωπαϊκής νομοθεσίας που έχει σαν στόχο της το ομαδικό παιχνίδι.

Η ελληνική νομοθεσία τουναντίον δεν ευνοεί το ομαδικό παιχνίδι, αφήνοντας (για να μην πω σχεδόν επιβάλλοντας με την έλλειψη κάθε μέσου) την ομάδα χωρίς προπονητή. Το Κράτος ενώ από την μια συγκεντρώνει στα χέρια του, και μάλιστα κεντρικά, όλα τα εργαλεία ελέγχου και διαιτησίας από την άλλη απουσιάζει από το γήπεδο κι επιφυλάσσεται να λύνει κάθε διαφορά και κάθε παράπτωμα μέσω μιας απίστευτης γραφειοκρατίας, το καταλληλότερο υλικό για την καλλιέργεια κάθε πελατειακής παρέμβασης.

Ο δρόμος για την αξιοποίηση του φανταστικού αυτού εργαλείου, που είναι η ΠΟΠ, περνάει λοιπόν μέσα από το ξεπέρασμα των πεπαλαιωμένων σχημάτων επαφής με τους πρωταγωνιστές της αγροτοβιομηχανικής αλυσίδας, επίβλεψης, ελέγχου και αξιοποίησης και προώθησης του προϊόντος. Σ’ αυτό το έδαφος θα μετρηθεί η συμβολή ιδιαίτερα του περιφερειακού Κράτους, εν αναμονή μιας εθνικής αγροτικής πολιτικής για την ποιότητα.
 
Μικρούδης Αθανάσιος

Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

Π.Ο.Π. "Καλαμάτα" σε όλη την Μεσσηνία

Ενα σημαντικό βήμα για το μεσσηνιακό ελαιόλαδο έγινε χθες καθώς στην επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης δημοσιεύτηκε η έγκριση επέκτασης του ελαιολάδου Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης "Καλαμάτα", σε όλη τη Μεσσηνία. Οπως αναφέρεται σε αυτή, αν σε διάστημα 6 μηνών δεν κατατεθεί ένσταση από κάποιον φορέα εκτός Ελλάδας, το ελαιόλαδο όλης της Μεσσηνίας θα μπορεί να ονομάζεται ΠΟΠ "Καλαμάτα" από την επόμενη ελαιοκομική περίοδο. Υπό την προϋπόθεση ασφαλώς ότι θα τηρούνται οι προδιαγραφές που ορίζονται στην απόφαση που δημοσιεύτηκε.
Η εμφιάλωση του ελαιολάδου ΠΟΠ "Καλαμάτα" μπορεί να γίνεται και εκτός Μεσσηνίας, αλλά για να επιτραπεί αυτό θα πρέπει να υπάρχει αξιόπιστο σύστημα ιχνηλασιμότητας και να γίνεται η κατάλληλη επισήμανση του ελαιολάδου. Για τη χονδρική πώληση επιτρέπεται η μεταφορά σε ανοξείδωτα βυτία, τα οποία σφραγίζονται μόλις γεμίσουν, επισημαίνονται κατάλληλα και τηρείται σύστημα ιχνηλασιμότητας. Οσον αφορά τις συσκευασίες, για τη λιανική πώληση επιτρέπεται η χρήση όλων των συσκευασιών μέχρι 5 λίτρα, οι οποίες θα πρέπει να είναι σύμφωνες με τα όσα ορίζει η σχετική νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης αλλά και της χώρας μας.
Το ελαιόλαδο ΠΟΠ "Καλαμάτα" θα πρέπει να προέρχεται από ελαιόκαρπο της ποικιλίας κορωνέικη και κατά μέγιστο ποσοστό 5% από ελαιόκαρπο της ποικιλίας μαστοειδής. Στην απόφαση αναφέρεται ότι η οξύτητα δεν πρέπει να υπερβαίνει το 0,5 ενώ ορίζονται οι σταθερές για τους δείκτες παρουσίας διαφόρων τύπων οξειδωμένων ουσιών στο ελαιόλαδο. Οργανοληπτικά θα πρέπει να έχει μέσο φρουτώδες με άρωμα πράσινου καρπού, ελαφρύ πικρό και ελαφρύ έως πικάντικο.
Καλλιέργεια, παραγωγή και έκθλιψη του ελαιολάδου θα πρέπει να γίνονται αποκλειστικά στη Μεσσηνία. Η πρώτη αποθήκευσή του πρέπει να γίνεται σε μονάδες εντός της γεωγραφικής αυτής ζώνης στις οποίες θα τηρούνται όλοι οι Κοινοτικοί και εθνικοί κανόνες και θα διαθέτουν ανοξείδωτο μηχανολογικό εξοπλισμό και ανοξείδωτες δεξαμενές αποθήκευσης του ελαιολάδου.
Η επεξεργασία πρέπει να γίνεται σε θερμοκρασίες μικρότερες των 27 βαθμών Κελσίου, ενώ υπάρχουν προβλέψεις για τον τρόπο συγκομιδής και μεταφοράς του ελαιοκάρπου από τα κτήματα στο ελαιοτριβείο.
Την διαδικασία έγκρισης της επέκτασης του ελαιολάδου ΠΟΠ "Καλαμάτα" σε όλη τη Μεσσηνία, είχε αναλάβει η εταιρεία Foodstandard που συνεργάζεται με την Ενωση σε διάφορα ελαιοκομικά προγράμματα.

Ελευθερία


 

Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

Όταν έρθει ο καιρός...

Όταν έρθει ο καιρός...
Όταν έρθει ο καιρός που θα νιώσεις ΜΟΝΟΣ ανάμεσα σε πλήθος ανθρώπων και ο κύκλος των φίλων και συγγενών δεν θα σε αγγίζει εσώψυχα…
Όταν έρθει η μέρα που θα νιώσεις ότι ¨πνίγεσαι¨ σε μια θάλασσα ¨άψυχων ανθρώπων¨ και θες να φύγεις ¨μακριά¨…
Όταν έρθει η στιγμή που όλα θα σου φαίνονται ¨άδεια¨ και ανούσια σε ένα κόσμο ψεύτικο και ξένο για σένα…
τότε ήρθε το πλήρωμα του χρόνου να μείνεις μόνος με τον Εαυτό σου και να κάνεις ίσως τον πιο καθοριστικό διάλογο της ζωή σου μαζί Του. Εσύ και Αυτός, σαν να μιλάς στο είδωλο σου όταν αντικατοπτρίζεται σε έναν καθρέπτη, μονό που Αυτός είναι ¨πιο αληθινός¨ από εσένα διότι ΕΣΥ είσαι εγκλωβισμένος σε ένα κόσμο σαθρό και εικονικό, ενώ Αυτός ¨δονείται¨σε ανώτερες συχνότητες και γνωρίζει ¨περισσότερη αλήθεια¨. Γι΄αυτό να Τον ακούσεις προσεκτικά, ¨ίσως¨ προσπαθεί καιρό να σε απομονώσει από το ¨σύστημα¨ για να σου πει ¨λόγια καθοδήγησης¨. Μην περιμένεις να ακούσεις ήχους στα αυτιά σου, ούτε φωνές να κατακλύσουν το Νου σου, περίμενε απλά να ¨πλημμυρήσει¨ η καρδία σου από συναισθήματα, εικόνες, μελωδίες και μυρωδιές!
Ότι πληροφορία φιλτράρεται από την καρδιά σου, αποδέξου την! Ενώ ότι πληροφορία έρχεται από τον Νου ¨φορτωμένη¨ μόνο με ¨απλή λογική¨, τότε δεν ανήκει σε εσένα γι΄αυτό αποδέσμευσέ την! Η λογική είναι το βασικό ένστικτο επιβίωσης στο γήινο επίπεδο, όμως έξω από αυτό και σε άλλα ενεργειακά επίπεδα η έννοια της λέξης ¨λογική¨ δεν υφίσταται. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που δεν γίνονται αποδεκτές από το ευρύτερο κοινό οι αλλαγές που πλησιάζουν σαν καταιγίδα ολόκληρο τον πλανήτη, αφού τα γεγονότα που έρχονται, ¨μπλοκάρονται¨ από την ¨λογική¨ και δεν μπορούν να γίνουν κατανοητά και αφομοιώσιμα από τον προγραμματισμένο εγκέφαλο.
Ο εγκέφαλος είναι το όργανο που θα δεχθεί τις περισσότερες ενεργειακές επιθέσεις από τον ¨αόρατο κόσμο¨. Όταν σχεδόν παντού γύρω σου συναντάς τις ενέργειες του θυμού του μίσους, του φόβου, της κακίας, κτλ πρέπει να καταλάβεις ότι όλα αυτά είναι απλά το ορατό αποτέλεσμα κάποιων άλλων αοράτων ενεργειακών συγκρούσεων που βαρβαρίζουν την ψυχική μας ηρεμία! Είναι αρνητικές σκεπτομορφές που επιβιώνουν από τις εκλυόμενες ενέργειες όλων αυτών των αρνητικών συναισθημάτων. Όποτε παρατηρείς ακραίες αντιδράσεις ανθρώπων που η αφορμή της αντίδρασης δεν δικαιολογεί τέτοια συμπεριφορά, τότε μαθέ ότι κάποια σκεπτομορφή βρίσκεται σε ¨μια γωνία¨ και έκανε πολύ καλά την δουλεία της! Εσύ που γνωρίζεις τι συμβαίνει πίσω από το ορατό, οφείλεις να ¨αντιλαμβάνεσαι¨ εκ των προτέρων πότε συντελούνται οι προϋποθέσεις αυτής της ενεργειακής παγίδας και να μεριμνείς προς την αποφυγή της.

Μην περιμένεις οι ¨πολλοί¨ να αποδεχτούν τις απόψεις σου, μάλιστα να αρχίσεις ανησυχείς όταν οι περισσότεροι συμφωνούν μαζί σου. Οι πολλοί ποτέ δεν είχαν δίκιο, ποτέ δεν ακολούθησαν το σωστό μονοπάτι, ήταν και είναι πρόβατα κλεισμένα σε μεγάλα μαντριά. Αντίθετα να χαίρεσαι όταν βαδίζεις σε δύσκολα μονοπάτια, γιατί εκεί θα συναντήσεις λίγους ανθρώπους αλλά θα είναι αληθινοί ¨εργάτες¨ που έχουν την γνώση και την δύναμη να σε καθοδηγήσουν σε νέες ατραπούς.
Όσο μόνος και να νιώσεις, όσο αδικημένος και να αισθανθείς, ένα πράγμα να γνωρίζεις:

¨Είσαι τυχερός που συμβαίνει αυτό σε εσένα γιατί όλα ¨δείχνουν¨ ότι το ίδιο το σύστημα σε έχει καταδικάσει σε εξορία επειδή διαφέρεις και δεν μπορεί να σε ελέγχει¨.
« …ΕΣΥ Συνέχιζε να πηγαίνεις κόντρα στην ¨ροη του κοπαδιού¨ και η δικαίωση ΣΟΥ είναι θέμα ελάχιστου χρόνου!».

«Όταν οι Αθηναίοι κορόιδευαν τον Διογένη πως οι Σινωπείς τον είχανε καταδικάσει σε εξορία, αυτός απαντούσε:
"Και εγώ τους καταδίκασα να μείνουν εκεί"».

ΔΙΟΓΕΝΗΣ Ο ΚΥΝΙΚΟΣ

ΑΝΑΞ ΑΥΤΟΝ

Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Το αληθινό νόημα της Οδύσσειας .

Το αληθινό νόημα της Οδύσειας - Να διαβαστεί μετά απείρου προσοχής!

Άραγε αυτό γιατί δεν μας τα διδάξαν στο σχολείο;;;
"..Διαβάστε το! Αρκούν 2 λεπτά.Αλλά μπορεί να το σκέπτεστε για πολύ περισσότερο
Άραγε μας τα διδάξαν στο σχολείο;;; μάλλον όχι γιατί ...πρόσεχα την ώρα των αρχαίων..

Είναι πολύ σημαντικό, αυτές τις κρίσιμες ώρες, να ρίξουμε μια ματιά στην βίβλο των Ελλήνων, δηλαδή στα ΟΜΗΡΙΚΑ ΕΠΗ και να διδαχτούμε, έστω και την τελευταία στιγμή, από το πνεύμα του Οδυσσέα.
ΔΗΛΑΔΗ: Να κρατήσουμε την ψυχραιμία μας, να ελέγξουμε την παρόρμηση να έχουμε τις
αισθήσεις μας και τις αντένες μας ΑΝΟΙΧΤΕΣ και να μην παρασυρθούμε από την οργή και το μένος που μας διακατέχει, ώστε να γίνουμε βορρά, στους σύγχρονους "μνηστήρες".
Όταν ο Οδυσσέας φτάνει στην Ιθάκη, η μεγίστη επιθυμία του είναι ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΠΙΣΩ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ, τον κόσμο που του έκλεψαν.
Παρά την μεγάλη του λαχτάρα, διατηρεί την ανωνυμία του και μεταμορφωμένος σε ζητιάνο από την
ΘΕΑ ΑΘΗΝΑ, πηγαίνει στο παλάτι ώστε να ελέγξει την κατάσταση και να πάρει τις πληροφορίες που θέλει, υπομένοντας καρτερικά τις προσβολές και την χλεύη των
μνηστήρων.
ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΤΟΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ, ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΤΟΧΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ Η ΣΤΕΙΡΑ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ.
Γι αυτό τον λόγο και είναι ο αγαπημένος της Θεάς ΑΘΗΝΑΣ, της Θεάς που αντιπροσωπεύει την ΝΟΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΟΣ, την ΣΟΦΙΑ, την ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΣΚΕΨΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ.Της Θεάς που μελετά τον εχθρό και τον πολεμά με τα ίδια του τα όπλα.
Όταν όμως έρχεται η ώρα, όταν τους έχει στριμώξει όλους άοπλους σε ένα δωμάτιο, όταν φανερώνεται πάνοπλος, ΤΟΤΕ ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΤΗΝ ΟΡΓΗ ΤΟΥ.
ΚΑΙ ΔΕΝ ΔΕΙΧΝΕΙ ΟΙΚΤΟ, ΓΙΑΤΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΒΙΟΣ ΤΟΥ, που δημιούργησε με τον δικό του ιδρώτα, ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΟΥ που οι μνηστήρες καταχράστηκαν και καπηλεύτηκαν μαζί με την φιλοξενία του οίκου του που τιμησε τον ΞΕΝΙΟ ΔΙΑ.
Ο ισχυρότερος αντίπαλός του είναι ο ΑΝΤΙΝΟΟΣ.
Η λέξη μιλά απο μόνη της.
Είναι η ΑΝΤΙ-ΝΟΗΣΗ, είναι αυτό που μας κάνουν ΤΩΡΑ, είναι ο τρόπος με τον οποίο θολώνουν τις καταστάσεις και την πραγματικότητα ώστε ΝΑ ΜΗΝ ΣΚΕΦΤΟΜΑΣΤΕ ΚΑΘΑΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥΝ.
Είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την καθυπόταξη και δουλεία του ανθρώπου.
Ο επόμενος είναι ο ΕΥΡΥ-ΜΑΧΟΣ.
Αυτός που μάχεται με κάθε τρόπο, με εύρος, ΜΕ ΚΑΘΕ ΜΕΣΟΝ, ο δεινός και αδίστακτος μαχητής.
Ο ΑΜΦΙ-ΝΟΜΟΣ! Αυτός που διαστρεβλώνει τον ΝΟΜΟ και την τάξη των πραγμάτων, ο επικίνδυνος γιατί είναι ΕΤΣΙ και ΑΛΛΙΩΣ!
Ο ΑΓΕ-ΛΑΟΣ! Αυτός που άγει τον λαό, που τον παρασύρει με την βοήθεια του ΑΝΤΙ-ΝΟΟΥ.
Που τον μετατρέπει σε ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΜΕΝΗ ΑΓΕΛΗ!
Κανένα όνομα στα Ομηρικά έπη δεν είναι δοσμένο στην τύχη!
Κρύβουν βαθύτατα νοήματα και στο χέρι μας είναι να τα αποκρυπτογραφήσουμε και να διδαχτούμε, ή καλύτερα να συνετιστούμε.
Οι πρόγονοί μας μιλούν, ΟΙ ΠΡΟΓΟΝΟΙ ΜΑΣ ΛΕΝΕ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ, μας λένε ΠΩΣ ΝΑ ΠΟΛΕΜΗΣΟΥΜΕ, μας λένε πως να τινάξουμε τον ζυγό.
ΑΡΚΕΙ, ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΚΟΥΣΟΥΜΕ!
Και ο Αντίνοος, ο στόχος της πρώτης φονικής βολής του Οδυσσέα. Είναι αυτός ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ να πεθάνει πρώτος.
Γι' αυτό, μακριά από την προπαγάνδα των ΜΜΕ.
Και τον σκοτώνει ρίχνοντας του το βέλος στον ΛΑΙΜΟ, το ΟΡΓΑΝΟ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ δηλαδή της επικοινωνίας που την χρησιμοποιεί ενάντια στην νόηση των ανθρώπων! .."



http://www.ramnousia.com/

Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Αρχαιοελληνικό δείπνο

Τρώγοντας όπως οι αρχαίοι, δύο γαστριμαργικές περιπέτειες στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων


Μια μοναδική εμπειρία περιμένει όσους βρεθούν την Παρασκευή 29 Ιουνίου και την Παρασκευή 13 Ιουλίου στο μπαλκόνι του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων.
Παρουσιάζοντας τη δουλειά της Μαριάνας Καβρουλάκη, ερευνήτριας της Ιστορίας της Διατροφής και ιδρύτριας των Συμποσίων της Ελληνικής Γαστρονομίας, ο Σύλλογος διοργανώνει δύο μαγικές γαστρονομικές βραδιές.
Η Μαριάνα Καβρουλάκη θα βρίσκεται για δύο βράδια Παρασκευής στο μπαλκόνι του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (Ερμού 134 - 136, Θησείο) με σκοπό οι παραβρισκόμενοι να δοκιμάσουν γεύσεις από άλλες εποχές και με θέα την Ακρόπολη να συζητήσουν για τη ρωμαϊκή και βυζαντινή γαστρονομία.
Την Παρασκευή 29 Ιουνίου και ώρα 21:00 το δείπνο είναι εμπνευσμένο από τα τραπέζια της αρχαίας Ρώμης. Το μενού περιλαμβάνει τόσο πιάτα τυπικά ενός εορταστικού γεύματος όσο και πιάτα που προέρχονται από την αγροτική κουζίνα της Ρώμης.
Το δείπνο κλείνει με δύο γλυκά, τον Κρητικό γάστριν και την tyropatinam, της οποίας το πρώτο συνθετικό υποδεικνύει ελληνική προέλευση.
Συμμετοχή, ενημέρωση και κρατήσεις στο e-mail mkavroulakis@gmail.com ή στα τηλέφωνα 210 3252214 (11.00- 15:00) και 6970988908 (9:00-15:00 - 18:00 - 21:00). Η τιμή είναι 25 ευρώ ανά άτομο. Εξαιτίας του περιορισμένου αριθμού θέσεων η συμμετοχή είναι δυνατή μόνο μετά από κράτηση. Η επόμενη γαστρονομική εκδήλωση «Τρώγοντας στη Βυζαντινή Κωνσταντινούπολη» θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 13 Ιουλίου, ώρα 21:00.
Το μενού του ρωμαϊκού δείπνου περιλαμβάνει: Ιsicia omentata Κεφτεδάκια: κρέας, ψωμί μουλιασμένο σε κρασί, πιπέρι, κουκουνάρι, πιπέρι, fish sauce, πετιμέζι.
Gustum de curcubitis Κολοκυθάκια, πιπέρι, κύμινο, ασαφετίδα, πήγανος, ξίδι, fish sauce, πετιμέζι. Αγγούρι και καρπούζι Αγγούρι και καρπούζι, πιπέρι, φλισκούνι, μέλι, ξίδι, fish sauce. Μulsum Oινόμελι Μixtura cum nucleis pineis Τυρί, κουκουνάρια, αμύγδαλα, μαϊντανός, ελαιόλαδο, ξίδι, κόλιαντρο, δυόσμος, πήγανος, θυμάρι, πιπέρι.
Έτνος αρακά Αρακάς, πράσσο, άνηθος, ελαιόλαδο Ψωμί όλυρας (triticum spelta) Ωμό λάχανο Λάχανο με κόλιαντρο, ξίδι, μέλι, ασαφετίδα Χοιρινό με σάλτσα κρασιού και σύκου Χοιρινό, κόλιαντρο, σύκα, κρασί, ξίδι, ελαιόλαδο, ρίγανη, μαϊντανός Πληγούρι Γλυκά: Τyropatina Aυγά, γάλα, μέλι, πιπέρι. Γάστρις Αμύγδαλα, φουντούκια, καρύδια, σουσάμι, παπαρουνόσπορος, μέλι, μαύρο πιπέρι. Ελ. Μάρκου

ΑΠΕ 25/6/2012 10:59

Κυριακή 24 Ιουνίου 2012

Κορώνη η αρχόντισσα του Μεσαίωνα




H αρχόντισσα του Μεσαίωνα

Παναγία Ελεήστρια
Διασχίζοντας τη μεσσηνιακή γη από τον παλαιό φιδωτό δρόμο της Καλαμάτας προς το ακρωτήρι του Ακρίτα συναντά ο περαστικός την Κορώνη. Μια λευκοντυμένη πολιτεία με κόκκινες κεραμιδωτές σκεπές και για στολίδια ελαιώνες τριγύρω ξεπροβάλλει από μακριά, όμορφη και μυστηριακή στα μάτια. Κι όσοι περνούν από εκεί, σταματούν να τη χαζέψουν, να την περιηγηθούν, να τη γνωρίσουν για να έχουν να λένε αργότερα για μια ξεχωριστή, γραφική πολίχνη που όσο στο βλέμμα κι αν χωρά τόσο ο νους δεν βάζει για τη μεγάλη ιστορία της.


Η Κορώνη αναφέρεται ήδη από την αρχαιότητα, μάλιστα ο Παυσανίας γράφει ότι "Κορώνη δε εστί πόλις εν δεξιά του Παμίσου προς τη θαλάσση και υπό τω όρει Μαθία". Συμμετείχε ως πόλη στην Αχαϊκή Συμπολιτεία (184 π.Χ.) ενώ τα ίχνη της είναι συγκεχυμένα στα χρόνια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Η σημερινή Κορώνη χτίστηκε στη θέση της Αρχαίας Ασίνης κατά τον 5ο ή 6ο αι. μ. Χ. και αναφέρεται στο ιουστινιάνειο "Συνέκδημον" (535 μ.Χ.) με το όνομα Κορώνια. Η μεγάλη περίοδος ακμής και φήμης της πολιτείας αρχίζει στα χρόνια που οι φράγκοι καταλαμβάνουν την Πελοπόννησο. Η γεωγραφική θέση, το λιμάνι, το φυσικό οχυρό που' ναι χτισμένη αποτέλεσαν καλές συγκυρίες για να γνωρίσει μεγάλες δόξες. Εμπορικός κόμβος, βάση ανεφοδιασμού για το Αιγαίο και την ανατολική λεκάνη της Μεσογείου, η Κορώνη μαζί με τη Μεθώνη (οι δίδυμες αδελφές, τα Μοθωκόρωνα για τους ντόπιους) θα γίνει θέατρο διεκδικήσεων και αντεγκλήσεων για στρατούς, στόλους, αυτοκράτορες, ηγεμόνες, δόγηδες, σουλτάνους. Μετά τους Φράγκους ήταν οι Βενετοί, οι Τούρκοι, ξανά οι Βενετοί και ξανά οι Τούρκοι μέχρι την απελευθέρωσή της στα 1828 από τους επαναστατημένους Έλληνες του Γάλλου στρατηγού Μαιζόν.

Φραγκοκρατία (1205-1207): Η Κορώνη καταλήφθηκε το 1205 από τους πρώτους σταυροφόρους της Δ' Σταυροφορίας. Ο Γοδεφρίδος Βιλεαρδουίνος μπήκε στο κάστρο της σχετικά εύκολα, όπως αναφέρει και το "Χρονικών Του Μορέως":Και απ' εκεί εκίνησαν υπάν εις την Κορώνην / εύρον το κάστρον αχαμνόν εκ τειχών τε και πύργων / εις βράχον ήτον, σπήλαιον, πολλά αφιρωμένον / ως έσωσαν τα πλευτικά τον γύρον εγυρίσαν / οι καβαλλάροι και πεζοί τον πόλεμον αρχίσαν

Βενετοκρατία (1η περίοδος, 1207-1500): Με τη συνθήκη της Σαπιέντζας (1209) η Κορώνη επικυρώθηκε οριστικά στη Γαληνότατη Δημοκρατία της Βενετίας. Προσφερόταν για προπύργιο της σταδιακά ανερχόμενης ιταλικής δύναμης τόσο πολιτικά-στρατιωτικά όσο και οικονομικά. Εξ αυτού και η Κορώνη αναπτύχθηκε ακολουθώντας την ακμή της Βενετίας. Εξελίχθηκε γρήγορα σε εμπορικό και ναυτικό κέντρο, απέκτησε ναύσταθμο, δικό της βιοτεχνικό κέντρο με αξιόλογες εξαγωγές προϊόντων. Ήταν τέτοια η επίδραση της οικονομικής αυτής άνθισης στην κοινωνική ζωή της πόλης, ώστε αυτούς τους τρεις αιώνες η Κορώνη να μην έχει να ζηλέψει τίποτε από τις μεγάλες και φημισμένες πόλεις της βενετικής επικράτειας.
Τουρκοκρατία (1η περίοδος, 1500-1532): στις 16 Αυγούστου 1500 ο σουλτάνος Βαγιαζήτ Β' κατέλαβε την Κορώνη ύστερα από συνεννόηση με τους φρουράρχους, αφού είχε προηγηθεί η κατάληψη και καταστροφή της Μεθώνης μερικές μέρες νωρίτερα. Η άσχημη αυτή εξέλιξη είχε άμεσο αντίκτυπο στην εξέλιξη της πολιτείας. Πολλοί από τους κατοίκους της προτίμησαν να μετεγκατασταθούν σε άλλες βενετικές κτήσεις (Κεφαλονιά και κυρίως Ζάκυνθο) παρά να υποστούν τον βάσανο του τουρκικού ζυγού.

Κατάληψη από τον Andrea Doria και τους Ισπανούς (1532-1534): Παρένθεση στην τουρκική κυριαρχία ήταν η πολιορκία του κάστρου της από τον Γενουάτη ναύαρχο Andrea Doria για λογαριασμό του αυτοκράτορα της Ισπανίας Καρόλου Ε'. Με ισχυρό στόλο και στρατεύματα αποτελούμενα από Κορωναίους, Σικελούς, Ισπανούς, ιππότες της Μάλτας και Ιεροσολυμικό Τάγμα πέτυχε την κατάληψη του κάστρου. Η νηνεμία όμως δεν κράτησε για πολύ. Ήδη κατά τον επόμενο χρόνο άρχισε η στενή πολιορκία των Τούρκων, τους οποίους για άλλη μία φορά κατατρόπωσε ο Andrea Doria φθάνοντας έγκαιρα από τη Μεσσήνη της Σικελίας. Αλλά το κάστρο δεν έμελλε να μείνει για πολύ ακόμη υπό λατινική κυριαρχία.
Τουρκοκρατία (2η περίοδος, 1534-1685): ο σουλτάνος Σουλεϊμάν στέλνει τον ξακουστό ναύαρχο Μπαρμπαρόσα να καταλάβει εκ νέου την Κορώνη, αν και για διάφορους λόγους (εν εξελίξει οι γαλλοϊσπανικοί πόλεμοι στην Ευρώπη) οι Ισπανοί του Καρόλου Ε' αλλά και οι Βενετοί αποφασίζουν να μην την προασπίσουν από τους Τούρκους. 'Ήταν η ώρα για τη δεύτερη μεγάλη έξοδο και φυγή από την πατρίδα. Τότε δημιουργήθηκε και η μεγάλη ελληνική κοινότητα της Νάπολης από Κορωναίους ως επί το πλείστον, που κατέφυγαν εκεί για να αποφύγουν την εκδικητικότητα των Τούρκων. Πολλοί κατέφυγαν στη Σικελία, στην Καλαβρία, στη Ζάκυνθο και την Κεφαλονιά.
Βενετοκρατία (2η περίοδος, 1685-1715): η επάνοδος της παρακμάζουσας Βενετίας στις παλαιές κτήσεις της ξεκίνησε από την Κορώνη με την πολιορκία του μετέπειτα δόγη Φραγκίσκου Μοροζίνι. Χρειάστηκαν 49 μέρες για να πετύχει την κυριαρχία στο καλά οχυρωμένο κάστρο ο στρατός του. Η επιτυχία γιορτάστηκε στον Άγιο Μάρκο από τον δόγη και τους Βενετούς ευγενείς με πρωτοφανείς πανηγυρισμούς. Ήταν και η τελευταία αναλαμπή της Κορώνης προτού βυθιστεί στο σκοτάδι της οθωμανικής τυραννίας μέχρι την απελευθέρωση και τη δημιουργία του πρώτου ανεξάρτητου ελληνικού κράτους.
Τουρκοκρατία (3η περίοδος, 1715-1828): σπουδαιότερο γεγονός αποτέλεσε η προσπάθεια του Ρώσου ναυάρχου Ορλώφ να προκαλέσει επαναστατικό κίνημα στην Πελοπόννησο με ορμητήριο την Κορώνη (1770). Η αποτυχία του προκάλεσε φοβερές αντεκδικήσεις των Τούρκων στον ντόπιο πληθυσμό. Κατά την Ελληνική Επανάσταση έγινε μια πρώτη σοβαρή απόπειρα εκπόρθησης του κάστρου, με τραγική, όμως, εξέλιξη για 50 αδικοχαμένους αγωνιστές, που μνημονεύονται ακόμη και σήμερα από τους Κορωναίους (πρόκειται για το θρυλικό ρεσάλτο στην Ελεήστρια, στη ΝΑ πλευρά του κάστρου). Κατά το 1825 ο Ιμπραήμ Πασάς κατέλαβε την Κορώνη προβαίνοντας σε εμπρησμούς των γύρω χωριών και φυσικά, όπως και στα περισσότερα μέρη του Μοριά, σε βιασμούς, κοπή δένδρων και καταστροφή κάθε είδους εγκαταστάσεων. Πρώτος φρούραρχος της απελευθερωμένης Κορώνης ορίστηκε ο Νικηταράς μετά την επιτυχή έφοδο του Μαιζόν στις 18/10/1828.

Σήμερα η Κορώνη είναι μια γραφική παραθαλάσσια πολιτεία με το κάστρο της να δεσπόζει στον ορίζοντα. Τα στενά δρομάκια της με τα απότομα, ασβεστωμένα σκαλοπάτια, τα μπαλκόνια με τις βοκαμβίλιες, και τις πολύχρωμες ξώπορτες, δίνουν μια αίσθηση μοναδικότητας και γαλήνης. Κατεβαίνοντας προς το λιμάνι η θέα είναι εξαιρετική. Ο Μεσσηνιακός Κόλπος διαγράφεται ξεκάθαρα μέχρι πάνω στην Καλαμάτα και απέναντι στη μεσσηνιακή Μάνη με τα άγρια βουνά της. Μια βόλτα κατά μήκος του λιμανιού προσφέρει τη συγκίνηση της γνωριμίας με την Κορώνη και την ιστορία της. Η πλατεία με τα αρχοντικά, το μουράγιο, ο μόλος, η οβριακή. Κι όταν πέφτει το σούρουπο κι ανάβουν τα φώτα, τα πολύπαθα τείχη της παίρνουν ξανά λίγη από τη δόξα που τους αρμόζει στους αιώνες.

Οι παραλίες της Κορώνης, μέχρι κάτω στο Τσαπί, το Καλαμάκι, τη Σέλιτσα και το ακρωτήρι, αφήνουν τη γοητευτική αίσθηση του ανεξερεύνητου και του αναλλοίωτου με πλήθος μικρών κολπίσκων και αμμουδιών. Οι θαλάσσιες χελώνες, τα δελφίνια, οι φώκιες εξακολουθούν να βρίσκουν απάγκιο και φωλιά για να γεννήσουν μέχρι και σήμερα. Λέγεται μάλιστα ότι ο Όμηρος είχε υπόψη του τις σπηλιές στο Τσαπί και εκεί τοποθετούσε το άντρο του Κύκλωπα Πολύφημου, που ο Οδυσσέας και οι σύντροφοί του κατάφεραν να του ξεφύγουν. Στη λατρεία της Παναγίας δίνεται μεγάλη έμφαση. Η εκκλησία της Παναγίας Ελεήστριας με το αλσύλλιό της δεσπόζει στη νότια πλευρά των τειχών. Στον δρόμο προς το ακρωτήρι Ακρίτας (Cavo Gallo) συναντά κανείς το ξωκλήσι της Παναγίας Φανερωμένης, τυλιγμένο με ντόπιους θρύλους (για την εμφάνισή της σ' εκείνο το σημείο για να προστατέψει την Κορώνη ενώ έρχονταν κουρσάροι να τη λεηλατήσουν). Το μοναστήρι της Χρυσοκελλαριάς Παναγίας δεσπόζει στο τοπικό καλεντάριο (Δεκαπενταύγουστος) με το έθιμο των σουβλιστών χοιρινών στον προαύλιο χώρο του. Εκτός αυτών η εκκλησιαστική αρχιτεκτονική παρουσιάζει αξιόλογα και ενδιαφέροντα δείγματα: πρώτα πρώτα η εκκλησία της Αγίας Σοφίας στον περίβολο του μοναστηριού του Τιμίου Προδρόμου (11ος αι. μ.Χ.), η μητρόπολη του Αϊ-Δημήτρη στην κεντρική πλατεία, ο Άγιος Χαράλαμπος (ο καθολικός San Rocco) στην κορυφή του κάστρου.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν το ομιλούμενο ιδίωμα της περιοχής (που φαίνεται να χάνεται καθόσον φεύγει η τελευταία γενιά των ομιλούντων) αλλά και η ντόπια κουζίνα που αξίζει κανείς να γευτεί για την ιδιαιτερότητά της (περβελομαγέρεμα, στραπατσάδα, τσίκι τσίκι, χειροποίητα μακαρόνια με μυζήθρα, παστό χοιρινό, πλακοτηγανίτες κ. ά.). Οι παροιμίες που αφορούν την Κορώνη είναι αρκετές: "'Έχεις μπάρμπα στην Κορώνη", "Λάδι βρέχει στην Κορώνη", "Όλοι φοβούνται τον θεό κι ο Κορωνιός τον τοίχο". Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί και για τα δημοτικά τραγούδια που γνώρισαν άνθιση στην περιοχή Κορώνης - Μεθώνης με το χαρακτηριστικό ιδιόλεκτο: "Ευτού που πας, παιδάκι μου, κι ευτού που θελ' αράξεις/Μη δεις τους μαύρους και σκιαχτείς, τους άραχνους και φύγεις/Τους μαύρους θα 'χεις συντροφιά, τους άραχνους κουβέντα" (βλ. Αθηνά Ταρσούλη, Μωραϊτικα τραγούδια Κορώνης - Μεθώνης, 1944 και Guy Saunier, Ελληνικά Δημοτικά Τραγούδια - Τα μοιρολόγια, 1999)

Η τοπική οικονομία βασίζεται κυρίως στην παραγωγή ελαιόλαδου (από τα περίφημα κορωναίικα λιόφτα), σταφίδας, οπωροκηπευτικών και λιγότερο στην αλιεία και την κτηνοτροφία. Παλιότερα, η παραγωγή πιθαριών ήταν βασικό εξαγωγικό προϊόν της περιοχής. Έχουν μείνει ονομαστά τα κορωναίικα πιθάρια (τζάρες) για τη χρηστικότητα και ποιότητα κατασκευής τους σ' όλη την Πελοπόννησο και τα νησιά του Αιγαίου. Η τουριστική κίνηση είναι σχετικά περιορισμένη, εκτός από τον Αύγουστο, απασχολώντας, πάντως, μέρος του πληθυσμού.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που προκύπτει σήμερα είναι η διατήρηση των αρχιτεκτονικού χαρακτήρα του οικισμού και η άμεση συντήρηση του κάστρου (στατική υποστήριξη, επισκευές τοιχοποιίας από σεισμούς και άλλες φυσικές φθορές). Ακόμη η εκβάθυνση του λιμανιού, με την οποία θα εξυπηρετούνταν καλύτερα οι ανάγκες ελλιμενισμού σκαφών αλιείας και αναψυχής. Ο πληθυσμός έχει περιοριστεί σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες εξαιτίας της εσωτερικής και εξωτερικής μετανάστευσης.

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:

*Μάραντος Βασίλειος, Κορώνη, Αθήνα, 1976
*Μομφεράτος Α., Κορώνη και Μεθώνη επί Ενετοκρατίας, υπό κοινωνικήν, πολιτικήν και δημοσιονομικήν έποψιν, Αθήνα, 1914
*Μουστοξύδης Α., Άλωσις της Κορώνης και Μεθώνης, (Ελληνομνήμων), 1843
*Pouqueville Fr., Voyage de la Grece, Paris, 1827
*Στυλιανόπουλος Π., Ιστορία της Μεσσηνίας, Αθήνα, 1954
*Ταρσούλη Αθηνά, Κάστρα και πολιτείες του Μοριά, 1937





Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

Φασολάκια φρέσκα

  Φασολάκια λαδερά



1 Kg Φρέσκα φασολάκια (τσαουλιά)
3 Ντομάτες ώριμες
2 Πατάτες μεγάλες
2 Κρεμμύδια ξερά μεγάλα
3 Σκελίδες σκόρδο
½ Ματσάκι μαϊντανό
1 Φλυτζάνι ελαιόλαδο 250g
1 Κουταλιά σούπας πολτό ντομάτας
Αλάτι πιπέρι

Καθαρίζουμε τα φασολάκια στις άκρες και τα κόβουμε κατά μήκος (τα τσαουλιά δεν έχουν νεύρα και δεν θέλουν παραπάνω καθάρισμα.

Πλένουμε όλα τα υλικά μας ,καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια ,τον μαϊντανό και το σκόρδο μας ,επίσης την μία ντομάτα την κόβουμε σε κύβους.

Τις πατάτες τις κόβουμε σε μεγάλα χονδρά κομμάτια ,και τις δύο ντομάτες που μας έμειναν τις τρίβουμε στον τρίφτη .

Ρίχνουμε σε μία φαρδιά κατσαρόλα το ελαιόλαδο και τα κρεμμύδια για να μαραθούν προσθέτουμε τα φασολάκια, τις πατάτες και την κομμένη ντομάτα, ανακατεύουμε για δύο τρία λεπτά και προσθέτουμε μισό ποτήρι νερό και τα υπόλοιπα υλικά μας .

Χαμηλώνουμε το μάτι της κουζίνας στο μισό και ανακινούμε την κατσαρόλα κατά διαστήματα ,ελέγχουμε αν θέλει να προσθέσουμε λίγο νεράκι .

‘Όταν είναι έτοιμα σερβίρουμε με ένα κομμάτι φέτα και φρέσκο ψωμί.







Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

69 + 1 ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΓΥΝΑΙΚΑ


Επειδή σας έχω γεμίσει με συνταγές και ελαιόλαδο ας βάλω και μια ανάρτηση για τις τρείς γυναίκες μου και για να διασκεδάσουμε και μεις οι υπόλοιποι δεν είναι δικό μου βέβαια αλλά δέν ξέρω και τον συντάκτη.



69 + 1 ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΓΥΝΑΙΚΑ



"1. Οι γυναίκες ζουν περισσότερα χρόνια από ότι οι άνδρες...

2. Οι γυναίκες μπορούν να κάνουν πάνω από 1 δραστηριότητα ταυτόχρονα (πληκτρολόγηση με τυφλό σύστημα και παράλληλα τηλεφώνημα με την κολλητή για να αναλύσουν το πάρτι...
του Σαββάτου).

3. Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, (π.χ. σε κάποιο ναυάγιο), πρώτα βγαίνουν οι γυναίκες (και τα παιδιά).

4. Οι γυναίκες μπορούν να κρύψουν τις ατέλειές τους με κονσίλερ.

5. Οι γυναίκες ωριμάζουν πιο γρήγορα από τους άντρες (μερικοί άντρες δεν ωριμάζουν ποτέ...μα ποτεεεε!)

6. Μερικές φορές η λύση στα προβλήματά μας είναι τόσο εύκολη και οικονομική: ΣΟΚΟΛΑΤΑ.

7. Οι γυναίκες, με τη γοητεία τους, μπορούν να γλιτώσουν ακόμη και κλήσεις της Τροχαίας(εεεε??? Φανταστικέ Τροχονόμεεεεεε....!!!!!!)

8. Οι γυναίκες δεν έχουν να ανησυχούν μήπως ...;τραυματιστούν ανεβάζοντας το φερμουάρ του τζιν τους!

9. Η γυναίκα είναι πιο ανθεκτική στον πόνο (αχχχχχ από μικρά κοριτσάκια θα λέγαμε.....)

10. Όταν μία γυναίκα κλαίει, είναι ευαίσθητη. Όταν ένας άντρας κλαίει είναι αδύναμος.

11. Οι γυναίκες χρησιμοποιούν και τα δύο εγκεφαλικά ημισφαίρια.

12. Οι γυναίκες ξέρουν ποια είναι τα παιδιά τους. Δεν χρειάζονται τεστ DNA!.

13. Είναι cool να είσαι το κορίτσι του μπαμπά! Είναι ξενέρωτο να είσαι το αγόρι της μαμάς ...;.

14. Οι γυναίκες δεν χρειάζεται να νιώθουν κοντές. Υπάρχουν πάντα τα πανύψηλα τακούνια και οι πλατφόρμες.

15. Οι γυναίκες μπορούν να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο «μονόφρυδος», απλά χρησιμοποιώντας το τσιμπιδάκι των φρυδιών. Αν ένας άντρας βγάλει το φρύδι του, θα του βγει και ...;το όνομα!

16. Οι γυναίκες μεθάνε πιο γρήγορα (και άρα πιο οικονομικά) από τους άντρες.

17. Οι γυναίκες φτάνουν πιο γρήγορα στον προορισμό τους. Οι άντρες ντρέπονται να ρωτήσουν.

18. Οι γυναίκες δεν πάνε στρατό.

19. Ladies nights. Έχετε ακούσει εσείς ποτέ για Mens nights;

20. Οι γυναίκες δεν θα αναρωτηθούν ποτέ αν ο σύντροφός τους προσποιήθηκε οργασμό!

21. Οι γυναίκες μπορούν να επικαλούνται τους εξής λόγους για να τρώνε ότι θέλουν: προεμμηνορυσιακό σύνδρομο, περίοδος, ωορρηξία. Για τις υπόλοιπες μέρες μπορούν να ισχυρίζονται ότι τρώνε σαν σπουργίτια!

22. Οι γυναίκες δεν έχουν τρίχες στην πλάτη.

23. Οι γυναίκες δεν ενοχλούνται όταν ο σύντροφός τους βγάζει παραπάνω λεφτά (το αντίθετο θα έλεγααααααα!)

24. Όταν ανατινάζεται το κομπιούτερ ή η μηχανή του αυτοκινήτου , κανείς τεχνικός δεν κοιτάει υποτιμητικά κι όλοι θέλουν να βοηθήσουν.

25. Όσο πιο πολύ κουνιόμαστε όταν χορεύουμε, τόσο πιο πολύ ερεθίζεται κάποιος. Όσο πιο πολύ κουνιέται όταν χορεύει ένας άντρας, τόσο πιο πολύ γελάνε οι γύρω του.

26. Μπορούνε να ψωνίζουμε μόνες μας τα ρούχα μας.

27. Μπορούμε να αποκτήσουμε μέσα σε 2 λεπτά οτιδήποτε θέλουμε…απλά δακρύζοντας

28. Η τουαλέτα του σπιτιού μας δεν μοιάζει σαν δημόσια…

29. Είμαστε το ωραίο φύλο

30. Θεωρούμαστε το αδύναμο φύλο και όλοι μας προστατεύουν

31. Στατιστικά οι γυναίκες ζουν περισσότερο

32. Πλειοψηφούμε των αντρών…

33. Έχουμε το κατάλληλο ρούχο για κάθε περίσταση και όχι 1 για όλα

34. Ακόμα και οι μέτριες μπορούνε να γίνουν κούκλες μέσα σε λίγα λεπτά, με το κατάλληλο μακιγιάζ

35. Μας ανοίγουν τις πόρτες , προηγούμαστε πάντα…

36. Ξέρουμε από καλούς τρόπους

37. Είμαστε υπεύθυνες

38. Μπορούμε να προσποιηθούμε και να προκαλέσουμε οργασμό

39. Ποιανού του σηκώνεται????

40. Οι τεχνικές μας για καμάκι είναι φινετσάτες

41. Αν αγκαλιάσουμε τις φίλες μας κανείς δεν το παρεξηγεί

42. Δεν κουβαλάμε τις βαλίτσες μας

43. Ποτέ και ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑΝ ΛΟΓΟ δεν μετράμε με μέτρο σημείο του σώματός μας

44. Δεν χρειάζεται να είναι πορνό μια ταινία για να μας αρέσει

45. Τα ψώνια είναι απόλαυση όχι κουραστική διαδικασία

46. Σιδερώνουμε , απλώνουμε ρούχα , πλένουμε πιάτα σε χρόνο rekor

47. Τα λουλούδια μας τα προσφέρουνε - δεν τα προσφέρουμε …..( άλλωστε τα λουλούδια στα λουλούδια…)

48. Δεν περνάμε ώρες κοιτάζοντας κάποιους να κλωτσάνε μία μπάλα και να τρέχουν πέρα δώθε

49. Το σώμα μας δεν έχει παντού τρίχες

50. Το δέρμα μας είναι απαλό και ευαίσθητο

51. Μυρίζουμε πάντα όμορφα

52. Κι όμως υπάρχει γυναικεία αλληλεγγύη

53. Κι όμως οι άντρες κλαίνε !!( με τη βοήθεια μας)

54. Μπορούμε άνετα να αργήσουμε σε κάποιο ραντεβού….

55. Δεν το παίζουμε συνέχεια έξυπνες γιατί πολύ απλά είμαστε έξυπνες

56. Οι παντρεμένες κάνουν εξωσυζυγική σχέση χωρίς κανείς να καταλάβει τίποτα..

57. Δεν χρειάζεται να κάνουμε άβολες και ανούσιες συστάσεις του τύπου: ΄΄ γνωριζόμαστε από κάπου ;;;΄΄

58. Έχουμε μυαλό στο κανονικό μας κεφάλι

59. Εμείς ξοδεύουμε τον μισθό μας και τον δικό τους…..και δεν λένε και κουβέντα….

60. Μια γυναικοπαρέα ποτέ δεν τρώει πόρτα σε ένα club!

61. Το σπίτι μας δεν είναι μονίμως άνω κάτω

62. Καταλαβαίνουμε πάντα το αληθινό χιούμορ….

63. Όταν βγαίνουμε ραντεβού πάντα πληρώνει ο συνοδός μας

64. Μία γυναίκα με αντρικά ρούχα είναι sexy..

65. Θυμόμαστε πάντα τα γενέθλια των δικών μας

66. Μπορούμε να κάνουμε sex χωρίς να κάνουμε τίποτα εμείς

67. Η κινηματογραφική μας εκπαίδευση δεν περιορίζεται σε schwarzie & pamela

68. Αν τυχόν είμαστε ηλίθιες, υπάρχουν κάποιοι που θα το βρουν χαριτωμένο.

69. Μπορούμε να διασκεδάσουμε τον εαυτό μας χωρίς να κλάνουμε. (ουπς!)

70. Δεν χρειάζεται να βολεύουμε μέσα στο παντελόνι τα γεννητικά μας όργανα δημοσίως."

Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

Το Ελαιόλαδο στον Ιπποκράτη

Το Ελαιόλαδο στον Ιπποκράτη



Ανοιξη στον ελαιώνα



Ο Ιπποκράτης θεωρείτε ως ο πατέρας της σύγχρονης ιατρικής ,θεμελιωτής της ορθολογικής ιατρικής .

Ειδικότερα πιστώνεται σε μεγάλο βαθμό για την συστηματική μελέτη της κλινικής ιατρικής.
Στον Ιπποκράτειο Κώδικα συναντώνται περισσότερες από εξήντα φαρμακευτικές χρήσεις του ελαιόλαδου, με κυριότατη τη χρήση κατά…διαβάστε την συνέχεια


 

Σε δύο εβδομάδες τα μέτρα για το ελαιόλαδο


Ανταποκρινόμενος στα αιτήματα κυρίως της Ελλάδας και της Ισπανίας, ο Επίτροπος κ. Dacian Ciolos παρουσίασε προτάσεις μέτρων με στόχο να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα και να ανακάμψει η αγορά του ελαιολάδου . Τα μέτρα καλύπτουν μεγάλο φάσμα, όπως η ανάδειξη της ποιότητας, η διάρθρωση του τομέα, η προώθηση και η προστασία από τον ανταγωνισμό ελαιολάδου τρίτων χωρών. Η οριστικοποίηση του κειμένου θα γίνει τις επόμενες δύο εβδομάδες, μετά και τις τελικές παρατηρήσεις των ενδιαφερόμενων κρατών μελών.

Όπως δήλωσε ο Υπουργός, Καθηγητής Ναπολέων Μαραβέγιας «το ελαιόλαδο είναι ένα προϊόν που συμβολίζει την ποιότητα και την παράδοση. Χαρακτηρίζει τη μεσογειακή διατροφή, είναι αποδεδειγμένα επωφελές για την ανθρώπινη υγεία και αποτελεί στοιχείο του ποιοτικού γεωργικού μοντέλου που προωθεί η Ε.Ε. Η ελαιοκαλλιέργεια στηρίζει το εισόδημα, σε περιοχές με μειονεκτήματα, ενώ παράλληλα προστατεύει το περιβάλλον και το τοπίο. Θα πρέπει, λοιπόν, να υπάρξει παρέμβαση της δημόσιας πολιτικής με δράσεις που θα ομαλοποιήσουν τα προβλήματα της αγοράς για ένα τέτοιο προϊόν και μάλιστα για τις καλύτερες ποιοτικές κατηγορίες του.
Επιπλέον, η μελλοντική ΚΑΠ θα πρέπει να περιλαμβάνει ουσιαστικά εργαλεία αντιμετώπισης της αστάθειας της αγοράς και των τιμών, ώστε να προστατεύεται η ποικιλομορφία της ευρωπαϊκής γεωργίας.
Το άρθρο είναι απο το agrochannel,τώρα βέβαια πως μπορούν οι Ισπανοί να έχουν την ίδια
 ποιότητα ελαιολάδου με την Ελλάδα πού η μόνη παρέμβαση στο προϊόν είναι η επεξεργασία για  να πάρουμε το ελαιόλαδο από την ελιά σε σύγκριση με τους Ισπανούς πού χρησιμοποιούν μηχανήματα ,γραμμική φύτευση συγκομιδή ,ποικιλίες που μία τις κάνουν λάδι και την άλλη τις πουλάνε για βρώσιμες αναλόγως με την ζήτηση.


Και με μόνο κριτήριο ποιότητας την οξύτητα ούτε καν το χρώμα η τι να πούμε για το μοντελάκι του φτηνού και καλού βιομηχανικού προϊόντος παίρνοντας λάδι από Μαρόκο Τυνησία αλλά θα μου πείς εδώ όλοι η τηλεμάγειροι χρησιμοποιούν βουτηράκι.

Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

Ελαιόλαδο με ρίγανη

 Ελαιόλαδο με ρίγανη




Ένας εξαιρετικός συνδυασμός υλικών της Μεσογειακής κουζίνας ,έξτρα παρθένο ελαιόλαδο με άγρια ρίγανη από τον Ταΰγετο .

Αυτά τα δύο υλικά δεμένα μεταξύ τους σας προσφέρουν μια ανεπανάληπτη εμπειρία γαστρονομικής απόλαυσης.

Χρησιμοποιήστε το για να τονώσει την γεύση της ντομάτας σε μια καλοκαιρινή χωριάτικη σαλάτα ,βάλτε το πάνω σε ένα ντάκο κριθαρένιου ψωμιού, αρωματίστε ένα κομμάτι ψημένου κρέατος ,φρυγανίστε μια φέτα ψωμιού και προσθέστε μερικές σταγόνες αυτού του εξαιρετικού προϊόντος .
Επισκευθείτε το Site μας για περισσότερα.






Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012

Μελιτζάνες παπουτσάκια

Μελιτζάνες παπουτσάκια












5 Μελιτζάνες φλάσκες
5 Ντοματούλες ώριμες
5 Σκελίδες σκόρδο
1 Φλυτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
½ Ματσάκι μαϊντανό
  Μερικά φυλλαράκια δυόσμο
 250 g Φέτα τριμμένη στο χέρι
 Αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση

Πρώτα φτιάχνουμε την γέμιση σε ένα μπόλ ,κόβουμε τις ντομάτες και τα κρεμμύδια σε μίξερ ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό και τον δυόσμο προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και τρίβουμε την φέτα στο χέρι και ½ Φλυτζάνι ελαιόλαδο .
Ανακατεύουμε το μείγμα μας και πάμε στις μελιτζάνες ,τις κόβουμε στην μέση κατά μήκος και με ένα κουταλάκι βγάζουμε την σάρκα και να μείνει λίγο δεν πειράζει .
Απλώνουμε τις μελιτζάνες σε ένα ταψί κουζίνας και βάζουμε την γέμιση και ρίχνουμε και το υπόλοιπο λάδι πάνω στο φαγητό μας .
Προσθέτουμε και λίγο νεράκι εάν χρειαστεί στο ταψί μας για να μην καούν από κάτω οι μελιτζάνες μας.
Ψήνουμε στους 200 βαθμούς στον φούρνο πάνω-κάτω

Συμβουλή: εάν θέλουμε προς το τέλος του ψησίματος προσθέτουμε λίγη κεφαλογραβιέρα για κάνει κρούστα σαν μπεσαμέλ.



Κυριακή 17 Ιουνίου 2012

Mediterranean Diet

Μεσσηνιακή γαστρονομία από τους "Δρόμους της Ελιάς"



Ο Πολιτιστικός Οργανισμός «Δρόμοι της Ελιάς» έλαβε επίσημα την έγκριση για την υλοποίηση του Εργου Med Diet - Mediterranean Diet And Enhancement of Traditional Foodstaff [ENPI CBC MED] το οποίο έχει θέμα την ανάδειξη των αγροτικών προϊόντων της Μεσσηνίας και της τοπικής παραδοσιακής γαστρονομίας. Πρόκειται για ένα μεγάλης σημασίας πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ενωση το οποίο θα συμβάλλει στην τόνωση όλων των τομέων της τοπικής οικονομίας και δεκάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω μιας σειράς δράσεων που θα εστιάζουν στην προβολή της Μεσσηνίας και των προϊόντων της.

Στο Πρόγραμμα Med Diet [ENPI CBC MED] συμμετέχουν 7 συνολικά μεσογειακές χώρες /περιοχές, ενώ η συμμετοχή της Ελλάδας και η επιλογή της Μεσσηνίας ως μοναδικής συμμετέχουσας ελληνικής περιοχής επιτεύχθηκε μέσω του δικτύου επαφών του Πολιτιστικού Οργανισμού «Δρόμοι της Ελιάς», καθώς επίσης και η συμμετοχή της Ετ.Α.Π. Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων του Επιμελητηρίου, η οποία επίσης με εισήγηση του Πολιτιστικού Οργανισμού έχει αναλάβει να υλοποιήσει σειρά δράσεων με δικαιούχο το Επιμελητήριο Μεσσηνίας.
Παράλληλα με το Med Diet [ENPI CBC MED], ο Πολιτιστικός Οργανισμός «Δρόμοι της Ελιάς» έλαβε το πράσινο φως για την υλοποίηση ενός ακόμα ανάλογου προγράμματος το οποίο χρηματοδοτείται από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου (International Olive Oil Council) και στο πλαίσιο του οποίου θα πραγματοποιηθούν ποικίλες δραστηριότητες ενημέρωσης/ευαισθητοποίησης του μαθητικού και του νεανικού κοινού για την κατανάλωση αγροτικών/παραδοσιακών προϊόντων της Μεσσηνίας στα σχολεία.
Πηγή

Σάββατο 16 Ιουνίου 2012

Σαπούνι Καστίλλης η Μασαλλίας

Πως φτιάχνω σαπούνι με την κρύα μέθοδο


Σαπούνι ελαιολάδου.

Παρακάτω θα εξηγήσω πως φτιάχνουμε σαπούνι με την κρύα μέθοδο και καυστική σόδα, ΟΧΙ καυστική ποτάσα. Σαν κύριο συστατικό θα χρησιμοποιήσουμε λάδι ελιάς. Είτε τηγανέλαιο (να έχετε τηγανίσει το πολύ μια φορά), είτε λάδι που σας έμεινε από προηγούμενες χρονιές ή δεν ήταν καλό. Δεν το έχω δοκιμάσει με μούργα, οπότε δεν ξέρω πως γίνεται ή αν ακόμα μπορεί να γίνει με την κρύα μέθοδο. Απ όσο έχω ακούσει, για την μούργα χρησιμοποιούν την θερμή μέθοδο. Η συνταγή είναι απλή και την έχω δοκιμάσει. Ο λόγος που περιγράφω την διαδικασία παραγωγής σαπουνιού, είναι για ανακύκλωση του λαδιού, το οποίο δεν κάνει να πετιέται στα σκουπίδια και για λόγους οικονομίας. Δεν είναι ανάγκη να αγοράζεται κρεμοσάπουνα για τα χέρια και να ξοδεύετε ένα σωρό λεφτά, την στιγμή που έχετε ήδη τα υλικά στο σπίτι σας και κάθονται.

ΠΡΟΣΟΧΗ
Πριν ξεκινήσετε, θα πρέπει να πάρετε κάποια αναγκαία μέτρα προστασίας. Η καυστική σόδα αν πέσει στο δέρμα σας, θα προκαλέσει χημικό έγκαυμα. Γι αυτό φορέστε γάντια και να είστε ντυμένοι, σε όλο το σώμα. Μην φορέσετε το κοντομάνικο και πάτε να φτιάξετε σαπούνι. Μπορεί να μην την πατήσετε την πρώτη, δεύτερη φορά, αλλά κάποια στιγμή μπορεί να γίνει το κακό. Μην ρισκάρετε άσκοπα. Προστατέψτε τα μάτια σας με γυαλιά, οι αναθυμιάσεις από την καυστική σόδα, αν σας πάρουν στο πρόσωπο και τις εισπνεύσετε είναι επικίνδυνες. Κάντε την διαδικασία σε εξωτερικό περιβάλλον, μια ωραία ηλιόλουστη καλοκαιρινή μέρα, μακριά από παιδιά και κατοικίδια. Προσέξτε ο αέρας, να μην φέρνει τις αναθυμιάσεις προς το μέρος σας, αλλά μακριά σας.

Υλικά
Ελαιόλαδο
• Καυστική σόδα (πωλείται στα σιδηροπωλεία με το κιλό)
• Νερό
• Κουτάλα ή σπάτουλα για ανακάτεμα (Ξύλινη ή πλαστική), προαιρετικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μίξερ χειρός.

• Ένα δοχείο για να διαλύσουμε την καυστική σόδα στο νερό – ΤΟ ΔΟΧΕΙΟ ΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΕΧΕΙ ΣΕ ΥΨΗΛΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ, ΟΤΑΝ ΡΙΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΥΣΤ.ΣΟΔΑ ΣΤΟ ΝΕΡΟ, Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΘΑ ΑΝΕΒΕΙ ΠΟΛΥ. Καλύτερα να είναι πλαστικό και όχι γυάλινο η μεταλλικό.

• Ένα δοχείο για να αναμείξουμε το λάδι με την καυστική σόδα
Τα δοχεία και την κουτάλα/μίξερ, μην τα ξαναχρησιμοποιήσετε για να μαγειρέψετε. Πλύνετε τα και βάλτε τα σε ένα σημείο που δεν θα τα πάρει κανείς άλλος πχ για να μαγειρέψει. Κρατήστε τα, ώστε κάθε φορά που φτιάχνεται σαπούνι να χρησιμοποιείται τα ίδια.

Η συνταγή
Για ένα λίτρο λάδι, χρειαζόμαστε κανονικά 135gr καυστική σόδα. Το νούμερο αυτό δεν είναι τυχαίο. Αν πάτε σε αυτήν την ιστοσελίδα, έχει τις τιμές που χρειάζεται ένα gr ελαίου για να μετατραπεί σε σαπούνι, με καυστική σόδα. Αν δείτε στην γραμμή που αναφέρει το ελαιόλαδο, είναι 0.135. Άρα για ένα κιλό (1000gr) χρειαζόμαστε 1000gr * 0.135 = 135gr

Ρίχνουμε πρώτα την καυστική σόδα στο νερό και όχι το αντίθετο!!! Aν ρίξετε το νερό στην καυστ.σόδα θα προκαλέσει έκρηξη/εκτόξευση του διαλύματος!!!

Ρίχνουμε σιγά-σιγά την καυστική σόδα στο νερό και ανακατεύουμε με την κουτάλα μας, με αργές κινήσεις, για να μην πιτσιλίσει το υγρό πάνω μας. Όσο ρίχνετε την σόδα, θα διαπιστώσετε ότι η θερμοκρασία του υγρού, ανεβαίνει. Είναι φυσιολογικό. Αφού ρίξετε όλοι την σόδα και διαλύθηκε στο νερό, αφήστε το διάλυμα να έρθει στην θερμοκρασία χώρου. Αν βιάζεστε, πάρτε ένα μεγαλύτερο δοχείο από αυτό που έχετε το διάλυμα της καυστικής σόδας, ρίξτε λίγο κρύο νερό, και τοποθετήστε το δοχείο του διαλύματος, μέσα στο κρύο νερό, για να παγώσει γρηγορότερα.

Όση ώρα η καυστική σόδα, κρυώνει εσείς “καθαρίστε” το λάδι που θα χρησιμοποιήσετε. Σουρώστε το, μέσα από ένα ύφασμα, ώστε να απομακρυνθούν τυχόν σκουπιδάκια.

Για να αναμίξουμε το λάδι με την καυστική σόδα, αυτά τα δύο πρέπει να βρίσκονται στην ίδια θερμοκρασία, περίπου 28 με 40 βαθμούς. Αν τα έχετε αφήσει και τα δύο, για αρκετή ώρα στον ίδιο χώρο και έχουν πιάσει την θερμοκρασία του χώρου και ξέρετε ότι η θερμοκρασία του χώρου/περιβάλλοντος είναι παραπάνω από 28 βαθμούς, τότε δεν χρειάζεται να κάνετε κάτι άλλο. Γιαυτό παραπάνω, ανέφερα, να το φτιάξετε μια ηλιόλουστη καλοκαιρινή μέρα, καθώς το καλοκαίρι, έχουμε σίγουρα θερμοκρασίες πάνω από 28 βαθμούς.

Αφού τα υγρά, έχουν την ίδια θερμοκρασία, ρίχνουμε μέσα στο λάδι το διάλυμα της καυστικής σόδας και αρχίζουμε το ανακάτεμα. Αν χρησιμοποιήσετε μια απλή κουτάλα, τότε θα σας πάρει αρκετή ώρα, μπορεί και πάνω από μια ώρα. Αν χρησιμοποιήσετε κάποιο μίξερ χειρός θα γίνει πολύ πιο γρήγορα, αλλά θα πρέπει να προσέξετε και πάλι να μην πιτσιλιστείτε, γιατί το μείγμα λαδιού και καυστικής σόδας, είναι ακόμα, καυστικό! Ανακατεύετε συνέχεια, μέχρι το μείγμα να γίνει άσπρο και να πάρει μια υφή όπως περίπου μια κάπως νερουλή παιδική φρουτόκρεμα. Θα πρέπει, όπως ανακατεύετε με την κουτάλα, πίσω από την κουτάλα να μένει ένα μικρό αυλάκι που κλείνει σιγά-σιγά. Αυτό είναι το λεγόμενο “ίχνος”. Όταν δείτε αυτό το ίχνος, το μείγμα είναι έτοιμο.

Σε αυτή την φάση, μπορείτε να ρίξετε μέσα, αρωματικά και αιθέρια έλαια, σε μικρές ποσότητες.

Αφού το μείγμα είναι έτοιμο, μπορούμε να το ρίξουμε στα καλούπια μας. Σαν καλούπια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ότι θέλετε. Πλαστικά κεσεδάκια, παλιά συρτάρια, καφάσια κτλ. Απλώς βάλτε τους ένα φύλλο λαδόκολλας (τα αντικολλητικά φύλλα για τα ταψιά) μέσα, και για να μην έχετε διαρροές και για να το ξεκολλήσετε πιο εύκολα. Αφού ρίξετε το μείγμα μέσα στα καλούπια, την επόμενη μέρα, βγάλτε το και είτε κόψτε το σε μικρότερα κομμάτια είτε απλώς χαράξτε το, ώστε να κοπεί αργότερα πιο εύκολα.

Το σαπούνι σας, θα πρέπει να παραμείνει για τουλάχιστον ένα με δύο μήνες σε δροσερό και σκιερό μέρος για να ξεραθεί. Ακόμα είναι νωρίς για να το χρησιμοποιήσετε, γιατί μέσα του έχει ακόμα την καυστική σόδα και θα ερεθίσει το δέρμα σας. Με τον καιρό, η καυστική σόδα θα “εξατμιστεί” και πλέον το σαπούνι σας θα είναι έτοιμο.

Προσωπικά το έχω δοκιμάσει για συχνή πλύση χεριών και μπάνιο σώματος, με πολύ καλά αποτελέσματα. Εκτός ότι καθαρίζει πολύ καλά, στο τέλος αφήνει μια αίσθηση απαλότητας στα χέρια και στο δέρμα.

Πηγή

Επτά στα 10 ξυραφάκια Bic παγκοσμίως είναι made in Greece!

Επτά στα 10 ξυραφάκια Bic παγκοσμίως είναι made in Greece!
Από τον Παναγιώτη Χριστόπουλο
"Όταν ξαφνικά πρόπερσι το φθινόπωρο οι στάσεις των λεωφορείων γέμισαν με ελληνικές σημαίες και το μήνυμα «τα Bic είναι δικά μας», πολύς κόσμος απόρησε. Τι σχέση έχει με την Ελλάδα η περίφημη Bic, τα στυλό μιας χρήσης που μάς μεγάλωσαν στο...σχολείο, οι αναπτήρες που βρίσκονται στις τσέπες των περισσότερών μας, τα καλσόν που έχουν φορεθεί από τόσα εκατομμύρια γυναικών; Τι εννοούσε η διαφημιστική καμπάνια όταν έλεγε «με μία και μόνο απλή καθημερινή κίνηση μπορείς να στηρίξεις την ελληνική παραγωγή»;
Ας αρχίσουμε, λοιπόν, να ξετυλίγουμε το νήμα της ιστορίας από την αρχή, για να καταλάβουμε ακριβώς πώς συνδέεται η Bic με την Ελλάδα. Θα ανακαλύψουμε για μία ακόμη φορά τι σημαίνει το περίφημο «ελληνικό δαιμόνιο», αλλά και θα θυμηθούμε την έννοια «φιλέλληνας» που τόσο μας λείπει τα τελευταία δύο χρόνια... Όλα αυτά που δίνουν νόημα, δηλαδή, στη νέα στήλη του newsbomb.gr «Ψωνίζουμε Ελληνικά». Η πρωτοβουλία μας προβάλλει κάθε Τρίτη μια ελληνική επιχείρηση, έναν επιχειρηματία που τιμά τη λέξη Έλληνας. Ξεκινήσαμε από την Boxer Φειδάς την περασμένη εβδομάδα. Και θα συνεχίσουμε να σάς γνωρίζουμε και να στηρίζουμε εταιρείες που διατηρούν την παραγωγή τους στην Ελλάδα, δίνοντας δουλειά σε Ελληνες, εν μέσω της πρωτοφανούς κρίσης και όταν άλλοι έχουν μεταφέρει εργοστάσια στα Βαλκάνια ή σε χώρες της Ασίας.
1952: Η ίδρυση της Βιολέξ
Έχουν περάσει 6 γεμάτες δεκαετίες από τότε που η οικογένεια Πολίτη, παρά το δύσκολο τοπίο που είχε αφήσει πίσω του στην Ελλάδα το πέρασμα του Β’ Παγκοσμίου και κυρίως του Εμφυλίου Πολέμου, αποφάσισε να ιδρύσει μια ελληνική βιομηχανία. Την ονόμασε Βιομηχανία Λεπίδων Ξυρίσματος και για συντομία... Βιολέξ. Εκείνα τα χρόνια οι καταλήξεις σε «-εξ» ήταν συνηθισμένες στην ελληνική παραγωγή. Σήμαιναν μια ματιά προς το εξωτερικό, μια ανάγκη για απόκτηση διεθνούς ταυτότητας, μια αισιοδοξία ότι οι χειρότερες μέρες της Ελλάδας είχαν περάσει ανεπιστρεπτί. Το πιο γνωστό προϊόν της Βιολέξ ήταν οι λεπίδες “Astor” –όποιος ξυρίζεται σε μπαρμπέρη θα τις γνωρίζει καλά.

Ο Αναστάσης Πολίτης, ένας άνθρωπος σπουδαγμένος στην Αμερική (και μάλιστα στο Χάρβαρντ, όπου τελείωσε τη Νομική), με κουλτούρα διεθνή και μυαλό επιχειρηματικό, φρόντισε αυτή η ανάγκη της Βιολέξ για διεθνή ταυτότητα να ικανοποιηθεί με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο. Το 1973, στο τότε εργοστάσιο της Βιολέξ στο Περιστέρι μια ελληνική πατέντα έγινε πραγματικότητα. Μια μικρή, ελαφριά πλαστική ξυριστική μηχανή που διαρκούσε για μερικές χρήσεις και μετά απλά πετιόταν. Ήταν το πρώτο απορριπτόμενο ξυριστικό μιας χρήσης στον κόσμο. Μέχρι τότε υπήρχαν μόνο οι κεφαλές μιας χρήσης, που άλλαζαν πάνω από ξυριστικές που κρατούσαν για χρόνια, αλλά το νέο προϊόν της Βιολέξ πήγαινε την εύχρηστη αυτήν ιδέα ακόμη πιο μακριά.
1974: Το όραμα της Bic
O Μαρσέλ Μπικ είχε ιδρύσει μαζί με τον Εντουάρ Μπυφάρ, στο Παρίσι μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, την Bic, και λίγο αργότερα αγόρασε την πατέντα για το στυλό διαρκείας με μπίλια. Ήταν κατασκευασμένο από πλαστικό και, φυσικά, ο προορισμός του ήταν για μια χρήση. Όταν το μελάνι τέλειωνε, τον πετούσες και αγόραζες άλλον, αφού η τιμή του ήταν αμελητέα. Λίγο αργότερα την ίδια ιδέα (του πλαστικού, μιας χρήσης) την πέρασε και στους αναπτήρες και όταν έμαθε ότι μια ελληνική εταιρεία κάνει το ίδιο και με τις αντρικές ξυριστικές μηχανές, ενδιαφέρθηκε αμέσως.
Το 1974 ο Μαρσέλ Μπικ μπήκε με μια γερή επένδυση στην Βιολέξ και η εταιρεία μετονομάστηκε σε Bic-Βιολέξ. Η οικογένεια Πολίτη, ωστόσο, κράτησε την πλειοψηφία των μετοχών. Το πλαστικό της ξυραφάκι θα κυκλοφορήσει στην Ελλάδα εκείνη τη χρονιά, από την επόμενη στη Γαλλία και στην συνέχεια, με τεράστια επιτυχία, σε ολόκληρο τον κόσμο. Η Gillette, η μεγαλύτερη εταιρεία ξυριστικών στον κόσμο, αναγκάστηκε να προχωρήσει κι εκείνη στην κατασκευή ενός παρόμοιου ξυριστικού, το 1977, αφού το ξυραφάκι μιας χρήσης γινόταν αυτόματα σουξέ, σε όποια αγορά κι αν εμφανιζόταν.
2000: H νέα εποχή Bic
Aπό το 2000 και μετά ολόκληρη η Βιολέξ περνά στον έλεγχο της Bic. Ο Μαρσέλ Μπικ αγόρασε το 100% των μετοχών. Δεν πήρε απλά ένα πλειοψηφικό πακέτο, αλλά θέλησε να κάνει την Βιολέξ δική του. Ο λόγος ήταν η αγάπη του για την Ελλάδα και τους Έλληνες. Αντί, δηλαδή, να εξαγοράσει και να σβήσει από τον χάρτη το ελληνικό εργοστάσιο, στέλνοντας την παραγωγή σε χώρες με πιο φθηνά εργατικά χέρια, εκείνος προτίμησε να επενδύσει ακόμη περισσότερα (οι επενδύσεις της Bic στην Ελλάδα αυξάνονται χρόνο με το χρόνο από το 2000 και μετά) για να εκμεταλλευθεί στο έπακρο την ελληνική ευρηματικότητα, εγκαθιστώντας εδώ το τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης των ξυριστικών της Bic.
Σαράντα πατέντες έχουν κατοχυρωθεί διεθνώς από την Bic-Βιολέξ τα τελευταία χρόνια, αποδεικνύοντας πως η έμπευση του Μπικ ήταν σωστή. Πάνω από 80 επιστήμονες απασχολούνται από την εταιρεία στα γραφεία της στην Άνοιξη, άνθρωποι που σχεδιάζουν τα αυριανά ξυριστικά της Bic που θα πωλούνται σε ολόκληρο τον κόσμο. Πέραν αυτών, από τα τέσσερα εργοστάσιά της παράγονται περίπου ένα δισεκατομμύριο ξυραφάκια τον χρόνο (το 70% της συνολικής παραγωγής της Bic), απασχολώντας πάνω από 1.200 Έλληνες εργαζομένους. Το 1% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών είναι ξυραφάκια της Bic!
Η εταιρεία που προσλαμβάνει και κάνει αυξήσεις
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Bic-Βιολέξ κ. Δημήτρης Πισιμίσης σχολιάζει για την διαφημιστική καμπάνια που ξεκίνησε πρόπερσι και ενημερώνει τους Έλληνες για την «ελληνικότητα» των ξυριστικών Bic: «Ήμασταν από τις πρώτες εταιρείες, αν όχι η πρώτη, που βάλαμε σημαία στο προϊόν μας τον Σεπτέμβριο του 2010 με το μήνυμα "Τα Bic είναι δικά μας". Φτιάξαμε κίνημα, αναπτύχθηκε ένα ρεύμα. Μας πήγαν στα δικαστήρια γιατί τολμήσαμε να βάλουμε τη σημαία στο προϊόν μας και κερδίσαμε τη δίκη -αλίμονο αν δεν την κερδίζαμε. Είμαστε ένα 100% ελληνικό προϊόν και κλείνουμε φέτος 60 χρόνια ελληνικής δημιουργίας, διαφημίζοντας την Ελλάδα σε 153 χώρες σε όλον τον κόσμο».
Η επιτυχία των προϊόντων της εταιρείας σημαίνει και κάτι πρωτοφανές για τους εργαζομένους της, στις δύσκολες εποχές που ζει η χώρα: Η Bic-Βιολέξ όχι μόνο δεν έκανε απολύσεις και μειώσεις, αλλά πέρσι προσέλαβε 150 ακόμη άτομα και επίσης αύξησε τους μισθούς όλων των εργαζομένων κατά 4%. Για όσους απορούν, πώς γίνεται με εταιρεία με έδρα την Ελλάδα, που λογικά αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα με τις υπόλοιπες ελληνικές επιχειρήσεις, όσον αφορά στην ρευστότητα από τις τράπεζες, στην φορολόγηση από το κράτος και, βεβαίως, στο κόστος του ανθρώπινου δυναμικού, να τα καταφέρνει τόσο καλά, την απάντηση την είχε δώσει πέρσι ο κ. Πισιμίσης σε μια συνέντευξή του τότε στην «Ελευθεροτυπία»:

«Αυτό που κάνει έναν Ελληνα να διαπρέπει στο εξωτερικό και όχι στη χώρα του, είναι γιατί έξω βρίσκει ακριβώς το δομημένο και οργανωμένο περιβάλλον που χρειάζεται για να μεγαλουργήσει, να ανθίσουν αυτές οι ατομικές αρετές που έχουμε. Στη χώρα μας έχουμε χάσει τα πρότυπα ή έχουμε λάθος πρότυπα. Η δική μας συνταγή είναι πάρα πολύ απλή. Πήραμε από τους Αμερικανούς την ενόραση της αγοράς και την ταχύτητά τους και από τους Γάλλους συναδέλφους τα συστήματα, τη συνεργασία, την τυπολατρία. Σε αυτά βάλαμε τον Ελληνα-Οδυσσέα! Την εφευρετικότητα, τη φαντασία, την πρωτοβουλία μας. Η “ψωροκώσταινα” για εμάς δεν είναι εμπόδιο, αλλά εφαλτήριο και θέλουμε να το αποδεικνύουμε με το παράδειγμά μας».
Μακάρι αυτό το μοντέλο επιχειρηματικότητας να το υιοθετήσουν όλοι όσοι αποφασίσουν να επενδύσουν στην ελληνική παραγωγή τα επόμενα χρόνια. Είναι ακριβώς η συνταγή της επιτυχίας που θα οδηγήσει στο περίφημο «ανάπτυξη μέσω της ντόπιας παραγωγής», το οποίο στηρίζει η στήλη μας «Ψωνίζουμε Ελληνικά». Και, κυρίως, μακάρι το κράτος να βοηθήσει τις νέες επιχειρήσεις με κριτήριο αυτήν την συνταγή και όχι με τις ύποπτες συναλλαγές που λάμβαναν χώρα όλα αυτά τα χρόνια και που οδήγησαν την χώρα εδώ που βρίσκεται τώρα."
anti-ntp.blogspot.com
newsbomb

Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ , ΥΓΕΙΑ ΔΟΝΤΙΩΝ

Μαύρη σταφίδα…ενισχύουμε τα τοπικά Ελληνικά προιόντα!!




Γνωρίζουμε πολύ καλά όλοι μας ότι η μαύρες σταφίδες παράγονται κατ’αποκλειστικότητα στην Κόρινθο και είναι παγκοσμίως γνωστές ως μαύρες σταφίδες , currantis.Οι μαύρες σταφίδες έχουν πυκνή γεύση και σκούρο χρώμα.Σήμερα, η σταφίδα θεωρείται μια από τις πλέον θρεπτικές φυτικές τροφές με ιδιαίτερα ωφέλιμα για την υγεία συστατικά ,όμως αποδίδουν και πολλές θερμίδες.Αξίζει να σημειωθεί ότι σε 100 γραμμάρια σταφίδας αντιστοιχούν 250 θερμίδες, ενώ ένα φλιτζάνι σταφίδας ισοδυναμεί περίπου με οκτώ φλιτζάνια φρέσκο σταφύλι.

Χρησιμοποιούνται ως συστατικό για πολλά φαγητά και εξαιρετικά γλυκά,περιέχουν φρουκτόζη και γλυκόζη σε συμπυκνωμένη, αφυδατωμένη μορφή και δίνουν άμεση ενέργεια και τόνωση γι’αυτό και από μόνες τους αποτελούν ένα ωραίο σνακ ειδικά για αθλητές. Οι σταφίδες αποτελούν μια καλή πηγή σιδήρου, καλίου(μειώνει την κατακράτηση υγρών) και σεληνίου ενώ παράλληλα περιέχουν βιταμίνη Α και βιταμίνες Β.
Επιπρόσθετα,είναι πλούσιες σε σίδηρο, απλούς υδατάνθρακες, θερμίδες και βιταμίνη C (τα 100gr περιέχουν 300mg C) αλλά και τέλος σε φυτικές ίνες(αύξηση κινητικότητας εντέρου).
Η μαύρη σταφίδα λοιπόν αποτελεί ασπίδα προστασίας για τον οργανισμό του ανθρώπου.Κάποια από τα κύρια οφέλη της είναι όπως:
ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑ: Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες απορροφούν νερό ,βοηθόντας με αυτόν τον τρόπο στην αύξηση τησ κινητικότητας του εντέρου.
ΑΥΞΗΣΗ ΒΑΡΟΥΣ: Λόγω της φρουκτόζης και της γλυκόζης που περιέχουν δίνουν εύκολες αφομοιώσιμες θερμίδες υπό την μορφή απλών ζακχάρων χωρίς χοληστερόλη. Το σελήνιο, ο φώσφορος και η βιταμίνη C βοηθούν μαζί με άλλα μέταλλα και τις βιταμίνες στην αξιοποίηση και αφομοίωση της πρωτεΐνης μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό.
ΤΟΞΑΙΜΙΑ: Γνωστή και ως δηλητηρίαση του αίματος όταν το PH έχει περιέλθει σε όξινη κατάσταση. Η μαύρη σταφίδα χάρη στο μαγνήσιο και κάλιο που περιέχει (2 αλκαλικά μεταλλικά άλατα) βοηθά να επανέλθει η οξεοβασική ισορροπία.
ΑΝΑΙΜΙΑ: Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε σίδηρο.
ΠΥΡΕΤΟΣ: Περιέχει φαινόλες, φυτοθρεπτικά συστατικά με αντιβιοτικές, αντιοξειδωτικές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες.
ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ: Περιέχει αργινίνη, ένα αμινοξύ το οποίο είναι υπεύθυνο για την αύξηση της ερωτικής διάθεσης (libido).
ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ: Ενώ δεν περιέχει πολύ ασβέστιο εντούτοις περιέχει βόριο, ένα μέταλλο χρήσιμο στον σχηματισμό οστών και την απορρόφηση του ασβεστιού.
ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΜΑΤΙΩΝ: Χάρη στις φαινόλες, στην βιταμίνη Α και σε άλλα αντιοξειδωτικά.
ΥΓΕΙΑ ΔΟΝΤΙΩΝ: Χάρη στο ελαικό οξύ που περιέχει προσφέρει προστασία κατά της οδοντικής πλάκας, τερηδόνας και του στρεπτόκοκκου. Όσο περισσότερη ώρα μένουν στα δόντια οι σταφίδες τόσο το καλύτερο για την αδαμαντίνη.
ΑΛΛΑ ΟΦΕΛΗ: Λόγω της κατεχίνης , μιας αντιοξειδωτικής φαινόλης που περιέχουν οι σταφίδες, προσφέρουν προστασία εναντίον του καρκίνου του παχέως εντέρου.
Tips:
Ένα μικρό και γεμάτο ενέργεια σνακ είναι 2-3 κ.τ.γλ σταφίδες συνοδευόμενο από ένα γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά.

πηγή :



Όταν οι Έλληνες έφτιαχναν energy bars…

Όταν οι Έλληνες έφτιαχναν energy bars…

Αν ψάχνετε να βρείτε τι είδους energy bars, να βάλετε στο σακίδιο επιβίωσης σας, μην ψάχνετε για γνωστές μάρκες. Το παραδοσιακό παστέλι είναι το καλύτερο. Αν θέλετε μπορείτε να το εμπλουτίσετε και με άλλους ξυρούς καρπούς. Επίσης κρατάει για αρκετό καιρό και το κυριότερο, είναι φτιαγμένο από 100% φυσικά υλικά. Μάλιστα μπορείτε να το φτιάξετε και οι ίδιοι, αφου η συνταγή είναι απλή. Αν μάλιστα έχετε και ένα
μηχάνημα για συσκευασία σε κενό αέρος, τότε το παστέλι σας, θα κρατήσει για πολύ καιρό.
Παρακάτω μερικές πληροφορίες σχετικα με το παστέλι, που βρήκα στο internet. Πηγη: http://www.morena-grevena.gr/html/_daooaee.html
Το παστέλι σε σύγκριση με άλλα τρόφιμα τύπου snack με παρόμοια ενεργειακή (θερμική) αξία, όπως σοκολάτες, ντόνατς, γεμιστά μπισκότα, προσφέρει εξαιρετικά θρεπτικά συστατικά. Περιέχει μεγάλο ποσοστό πρωτεϊνών και διαιτητικών ινών από τα άλλα snack και παρόλο ότι περιέχει υψηλό ποσοστό λιπιδίων, η χοληστερόλη απουσιάζει και τα κορεσμένα λιπαρά οξέα είναι χαμηλά, ενώ προέχουν τα μονοκόρεστα και τα πολυακόρεστα. Αξίζει να σημειωθεί ότι στα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα επικρατούν το λινελαϊκό και το λινολινικό, τα οποία είναι απαραίτητα λιπαρά οξέα που ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να τα συνθέσει, αλλά τα προμηθεύεται από τα λιπίδια του φυτικού βασιλείου.
Η κατανάλωση παστελιού από διαβητικά άτομα προκαλεί μικρότερη υπογλυκαιμία από αυτή που προκαλεί η κατανάλωση ψωμιού. Αυτό αποδίδεται στη σύνθεση του παστελιού, το οποίο έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε λιπίδια και φυτικές ίνες παρόλο που έχει το ίδιο ποσοστό υδατανθράκων με το ψωμί. Συνεπώς ένα διαβητικό άτομο θα μπορούσε να καταναλώσει παστέλι, με την προϋπόθεση ότι θα λάβει υπόψη του τη θερμική αξία και περιεκτικότητά του σε λιπίδια. Παρόμοια αποτελέσματα έδειξε και ο χαλβάς (βασισμένος σε σουσάμι).
Οι υψηλές τιμές των μετάλλων και αμετάλλων, διαιτητικών ινών και ενεργειακής (θερμιδικής) αξίας σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές κορεσμένων λιπαρών οξέων, χοληστερόλης και νατρίου δείχνουν ότι το παστέλι είναι ένα θρεπτικό και υγιεινό snack, του οποίου τα χαρακτηριστικά δεν είναι πολύ γνωστά στο καταναλωτικό κοινό, με αποτέλεσμα η κατανάλωσή του να μην έχει τη θέση που θα του άξιζε.Το παστέλι υπάρχει στο ελληνικό διαιτολόγιο εδώ και χιλιάδες χρόνια. Στα χρόνια του Χριστιανισμού απετέλεσε βασικό γλύκισμα των περιόδων της νηστείας και όχι μόνο. Γενικά ήταν τροφή προσιτή σε όλο το λαό, γιατί στη χώρα μας τα δύο βασικά συστατικά του (σουσάμι – μέλι) καλλιεργούνται και συλλέγονται εύκολα και είναι αντικείμενο εργασίας μεγάλης μερίδας του αγροτικού πληθυσμού.
Και εδώ μια απλή συνταγή… Πηγη: http://syntages.matia.gr

Υλικά
500γρ. σουσάμι ακατέργαστο (το κίτρινο όχι το άσπρο)
500γρ. μέλι
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
Ελαιόλαδο (για να αλείψουμε το λαδόχαρτο)
Λίγα αμύγδαλα (προαιρετικά)

Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, για πέντε το πολύ λεπτά, καβουρδίζουμε το σουσάμι ανακατεύοντας συνέχεια γιατί καίγεται γρήγορα. Εάν έχουμε ρίχνουμε και λίγα αμύγδαλα. Εν συνεχεία ρίχνουμε το μέλι ανακατεύοντας συνέχεια. Όταν αρχίζει να βράζει, έχουμε δίπλα μας ένα ποτήρι νερό: για να δούμε εάν το μείγμα μας είναι έτοιμο ρίχνουμε μισή κουταλίτσα του γλυκού μείγμα μέσα στο ποτήρι με το νερό και εάν δεν διαλυθεί το βγάζουμε από την φωτιά, εάν διαλυθεί το βράζουμε λίγο ακόμη. Χωρίς να έχω χρονομετρήσει, σε 10 λεπτά σχεδόν είναι έτοιμο.
Εν συνεχεία, σε ένα ταψί κουζίνας απλώνουμε την λαδόκολλα και την αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο. Απλώνουμε επάνω το μείγμα μας και το απλώνουμε με ένα λαδωμένο κουτάλι. Όσο είναι ακόμη ζεστό, το κόβουμε σε κομμάτια της αρεσκείας μας μεγάλα ή μικρές μπουκίτσες. Σε πέντε δέκα λεπτά το μείγμα γίνεται χλιαρό. Τότε με μια σπάτουλα το βγάζουμε από την λαδόκολλα και τοποθετούμε τα κομμάτια -όχι το ένα πάνω στο άλλο θα κολλήσουν- σε μια πιατέλα. Είναι πολύ νόστιμα και πλούσια σε ασβέστιο, αντιοξειδωτικά και βιταμίνες.
Συνταγή για παστέλι απο το Πελίτη

Έβαλαν χέρι μέχρι στο δικαίωμα χρήσης νερού (Ακόμα και του βρόχινου)!!!


Αιτία εξέγερσης αποτελεί η Υπουργική απόφαση, που βάζει τις βάσεις για την πλήρη εφαρμογή του διατροφικού κώδικα στην ελλάδα – δηλαδή το σχέδιο για τον απόλυτο έλεγχο και την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης του νερού και της τροφής και...υπεγράφη στις 11 Απριλίου.

Πρόκειται για την τροποποίηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης 150559/10-6-2011,που αφορά τις διαδικασίες, τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη........
χορήγηση αδειών για υφιστάμενα δικαιώματα χρήσης νερού!
H καταληκτική ημερομηνία υποβολής δικαιολογητικών για την έκδοση άδειας χρήσης νερού είναι η 16η Ιουνίου 2012.
Διαβάστε εδώ για το ποιά νερά μπαίνουν σε έλεγχο!
Πρόκειται για το πρώτο βήμα, για τον έλεγχο του υδάτινου δυναμικού, από την τρόικα, που περνάει εντέχνως, με την προφαση της "ορθολογικής διαχείρισης" του υδάτινου δυναμικού και της δημόσιας υγείας.
Στόχος είναι η καταγραφή όλων των ιδιωτικών και δημόσιων πηγών προκειμένου να ενταχθούν στα διαχειριστικά σχέδια που εκπονούνται σε επίπεδο περιφερειών, με σκοπό να πουληθούν τα νερά σε ιδιώτες που στη συνέχεια θα μεταπωλούν το νερό στους αγρότες.
Δηλαδή το αγαθό που η γη προσφέρει στους αγρότες, μέσα στα ίδια τους τα χωράφια, θα πληρώνουν για να το χρησιμοποιούν.
(Στις ΗΠΑ, όπου έχουν αγοράσει εταιρείες τα νερά έχουν επιβάλλει νόμους με τους οποίους απαγορεύεται ακόμα και η συλλογή βρόχινου νερού, υπο την απειλή βαρέων προστίμων)!!.
O διατροφικός κώδικας (codex alimentarius) εφαρμόζεται ως οδηγία στη χώρα μας ήδη από το 2005, υπό την αιγίδα του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων, που είναι ΝΠΔΔ του Υπουργείου Υγείας.
Ανάλυση
Η υπόθεση φαίνεται να αφορά κυρίως τους αγρότες. Στην πραγματικότητα,αφορά την προσπάθεια από τα παγκόσμια κέντρα εξουσίας, για τον έλεγχο όλων των παραμέτρων που θα βοηθούσαν κάποιον-ους να διεκδικήσουν μια ανεξάρτητη ζωή.
Προϋπόθεση οποιασδήποτε διεκδίκησης, είναι η δυνατότητα της να έχει διάρκεια.
Στο διάστημα αυτό, πρέπει να έχεις καλύψει, τουλάχιστον τα βασικά για να ζεις.
Αν δεν έχεις καλύψει τα βασικά, τότε, όλη σου η έννοια δεν είναι να διεκδικήσεις ένα καλύτερο επίπεδο ζωής.
Είναι να φας, για να μην πεθάνεις.
Σ’ αυτό το επίπεδο, δεν υπάρχει πια καμιά απαίτηση, κανένα αίτημα, καμιά διεκδίκηση.
Υπάρχει μόνο, η αδήριτη αναγκαιότητα να χορτάσεις την πείνα σου. Τίποτα άλλο.
Πώς θα μπορούσαμε να φέρουμε τους ανθρώπους, ειδικά τους Ευρωπαίους, σ αυτό το επίπεδο; Η απάντηση, είναι απλή. Με τον έλεγχο, όλων των ουσιωδών στοιχείων που θα μπορούσαν να συνθέσουν μια ανεξάρτητη ζωή. π.χ. η ενέργεια.
Δεν είναι τυχαίο, που η ενέργεια, ελέγχεται κεντρικά.
Με την παρούσα ΚΥΑ, προχωράει ένα βήμα περισσότερο, ο έλεγχος του νερού.
Το κράτος, θεωρεί το νερό δικό του αγαθό. Η δικαιολογία είναι πως "πρέπει να προστατευθεί το περιβάλλον και η δημόσια υγεία". Η πραγματικότητα είναι πως θέλουν να ελέγχουν το πόσοι και ποιοι από μας, θα έχουν νερό (άρα θα μπορούν να ζουν). Αν πάμε στην αίτηση- δήλωση που προτείνει η ΚΥΑ, βλέπουμε πως στην προέλευση του νερού, αναφέρεται "μεταβατικά ύδατα, παράκτια ύδατα, άλλο".
Το νερό της βροχής, άνετα μπορεί να θεωρηθεί ότι "μεταβαίνει" από τις ψηλότερες στις χαμηλότερες περιοχές. Αν λοιπόν φτιάξουμε μια δεξαμενή]και το μαζεύουμε, θα πρέπει να το δηλώσουμε και να πάρουμε άδεια χρήσης, αφού ανήκει στα "μεταβατικά". Και ρωτάμε. Είναι προστασία της δημόσιας υγείας, το να δοθεί άδεια χρήσης για το νερό της βροχής από μια κρατική υπηρεσία; Ή είναι έλεγχος και τίποτα άλλο;
Στην ουσία προσπαθούν να "ελέγξουν" ακόμα και το νερό της βροχής. Τα κριτήρια για το "μοίρασμα" του νερού θα είναι οικονομικά και .. πολιτικά. Για να έχεις νερό, πρέπει να πληρώσεις. Αν δεν έχεις χρήματα, δεν σου δίνει την δυνατότητα να έχεις νερό. Από την άλλη, οι "αρμόδιες υπηρεσίες", θα κρίνουν αν "έχεις ανάγκη" για να χρησιμοποιείς το νερό.
Μένει σε οποιονδήποτε από εμάς, καμιά αμφιβολία, πως η παγκόσμια εξουσία και οι ντόπιοι εντολοδόχοι της, θα χρησιμοποιήσουν και αυτή την δυνατότητα, για να "κόψουν" το νερό, σε όποιον είναι αντίθετος με τις επιδιώξεις τους;
Δεν υπάρχει ούτε μια περίπτωση να μην "επηρεαστεί" η διοίκηση από τη δράση ατόμων αντίθετων στην εκάστοτε εξουσία.
Ποιο όμως είναι το αποτέλεσμα;
Η εκμηδένιση των δυνατοτήτων για αυτόνομη διαβίωση.
Ας υποθέσουμε ότι οι φόροι, δεν σας έχουν τσακίσει. Έχετε ένα στρέμμα χωράφι, και θέλετε την "ελευθερία" σας, ή είστε άνεργοι (πολύ πιθανό σενάριο).
Σκέφτεστε να το καλλιεργήσετε και να καλύψετε βασικές ανάγκες διατροφής. Μπορείτε να το κάνετε χωρίς νερό; Ασφαλώς όχι.
Τα φυτά, χρειάζονται νερό για να μεγαλώσουν. Άρα δεν έχετε καμία δυνατότητα να καλύψετε, κάποιες βασικές διατροφικές ανάγκες.
Σας κάνουν με τον έλεγχο του νερού, να "τους έχετε ανάγκη", επομένως υποκύπτετε στις όποιες επιθυμίες τους.
Η ανάγκη να έχετε δικό σας νερό, προκύπτει ακόμα και στις περιπτώσεις εκείνες που υπάρχει τοπικό αρδευτικό δίκτυο.
Οι γεωργοί, γνωρίζουν καλά, πως λόγω χρεών των ΤΟΕΒ στην ΔΕΗ, το ρεύμα από την τελευταία, δίνεται πολύ συχνά τέλος Μαΐου με αρχές Ιουνίου: εκείνη την εποχή, αρχίζουν να λειτουργούν τα αντλιοστάσια, άρα τότε θα έχετε νερό.
Είναι πολύ αργά για πολλές καλλιέργειες και σίγουρα επηρεάζει και τις υπόλοιπες.
Αν είστε επομένως "εντός" αρδευτικού δικτύου , έχετε νερό τέσσερις με πέντε το πολύ μήνες και τους υπόλοιπους παρακαλείτε το Θεό να βρέξει.
Αν είστε εκτός, (το πιο πιθανό), κάθε φορά η δυνατότητα χρήσης νερού εξαρτάται από τις διαθέσεις της εξουσίας.
Το να παραμείνει το νερό στον έλεγχο της κοινωνίας και να μην περάσει στον ολοκληρωτικό έλεγχο του κράτους, είναι ουσιαστική προϋπόθεση για να μπορούμε στο μέλλον να θέσουμε τα θεμέλια μια ανεξάρτητης ζωής.
Για αυτό η μάχη για την κατάργηση της κατάπτυστης ΚΥΑ, δεν αφορά τους αγρότες μόνο. Αφορά όλους τους ελεύθερους ανθρώπους ή εκείνους που θέλουν να έχουν τη δυνατότητα να παραμείνουν ελεύθεροι.
Η ελευθερία μας προϋποθέτει και τον έλεγχο του νερού από την κοινωνία.
Διαφορετικά οι όροι διαμορφώνονται δυσμενώς για τους πολίτες.
Είναι ακριβώς ό,τι ήδη έχει συμβεί στις ΗΠΑ. Εκεί, πολίτης, που έφτιαξε κτίριο έτσι ώστε να μαζεύει και το νερό της βροχής, έμαθε πως αυτό "απαγορεύεται" γιατί, εμποδίζει το βρόχινο νερό να πέσει στη γη και να γίνει "επιφανειακό". Το τελευταίο έχει ήδη πουληθεί σε επιχειρηματίες.
Ενώ η τ. υπουργός κ. Μπατζελή, είχε προτείνει οι άδειες να δίνονται από τους Δήμους που γνωρίζουν καλύτερα την περιοχή τους, η σημερινή ηγεσία, επέλεξε την επιλογή να την κάνει η κεντρική εξουσία. (Π.χ. δεν μπορείτε να ρίξετε λίπασμα. Το τελευταίο πρέπει να συνοδεύεται από πότισμα. Χωρίς ρεύμα, χωρίς σπίτι, χωρίς νερό, χωρίς ζωή, για να λεηλατούν τη γη μας, τον πλούτο μας!)

Πηγή

Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

Eύκολο και υγιεινό σαμπουάν και αφρόλουτρο...

Φτιάξτε με 2 κινήσεις το πιο εύκολο και υγιεινό σαμπουάν και αφρόλουτρο...


...και ξεχάστε τα parabens, τα αλουμίνια και όλα τα καρκινογόνα που περιέχονται μέσα στα τοξικά προϊόντα που χρυσοπληρώνουμε στα super markets!!
Όλοι ξέρουμε τις ευεργετικές ιδιότητες του ελαιολάδου και το πόσο σπουδαίο είναι το σαπούνι ελιάς.
Έχουμε όμως συνηθίσει να χρησιμοποιούμε υγρό σαπούνι για να πλενόμαστε και το στερεό σαπούνι - και ιδιαίτερα αυτό της ελιάς - είναι συνήθως σκληρό και άβολο!
Ας δούμε λοιπόν πώς μπορούμε να φτιάξουμε παχύρευστο, υγρό σαμπουάν και αφρόλουτρο με 2 απλές κινήσεις και με όλα τα οφέλη του σαπουνιού ελιάς (Καστίλλης)..
Αυτό για το οποίο μπορώ να σας διαβεβαιώσω είναι πως αν το δοκιμάσετε μια φορά δεν
πρόκειται να αγοράσετε ποτέ ξανά βιομηχανικό σαμπουάν και αφρόλουτρο!!

ΥΛΙΚΑ
1 μπάρα σαπούνι Καστίλλης (ελαιολάδου) το οποίο μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας πατώντας ΕΔΩ (παραδοσιακή συνταγή Ιθάκης) ή να το αγοράσετε σε μεγάλες, οικονομικές ποσότητες (είναι φθηνό)
ή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε σπιτικό σαπούνι
Νερό
Τρίφτης τυριού
Από την ποσότητα αυτή σκληρού σαπουνιού θα πάρουμε την διπλάσια σε υγρό σαπούνι (συμφέρει οικονομικά...)
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Τρίβουμε στον κοινό τρίφτη τυριού μια μπάρα σαπουνιού

Τοποθετούμε το τριμμένο σαπούνι σε ένα πλαστικό μπολ και προσθέτουμε νερό ίσα να το καλύψει


Το αφήνουμε να σταθεί όλη την νύχτα. Δεν το ζεσταίνουμε, δεν το ανακατεύουμε και γενικώς δεν κάνουμε τίποτε άλλο. Απλώς το καλύπτουμε (προαιρετικά) με μια πετσέτα για να μην πέσει τίποτα μέσα.
Την επόμενη μέρα το σαπούνι με έναν μαγικό τρόπο έχει διαλυθεί τελείως και στην θέση του υπάρχει τώρα ένα παχύρευστο υγρό. Το ανακατεύουμε και αν είναι πολύ παχύρευστο του προσθέτουμε λίγο νερό ακόμη, σιγά-σιγά και ανακατεύοντας μέχρι να αποκτήσει την πυκνότητα που επιθυμούμε.

Μπορούμε να σταματήσουμε εκεί και να το χρησιμοποιήσουμε ως έχει μιας και είναι έτοιμο για χρήση ή να του προσθέσουμε αιθέρια έλαια.
Θα σας πω μόνο αυτό.. είναι ένα υπέροχο, αφρώδες σαπούνι κατάλληλο για μικρούς και μεγάλους και για κάθε τύπο δέρματος και κάθε είδος μαλλιού. Είναι κατάλληλο ακόμη και για δερματικές παθήσεις γιατί είναι κατευναστικό και ρυθμιστικό.
Φτιάξτε σαμπουάν και αφρόλουτρο με έλαιο λεβάντα για να κοιμούνται τα παιδιά σας πιο ήσυχα.
Φτιάξτε σαπούνι με έλαιο τεϊόδεντρου για τις ευαίσθητες περιοχές.
Φτιάξτε σαπούνι με έλαιο μέντας για το ξύρισμα.
Φτιάξτε σαπούνι με έλαιο αγιόκλημα για τα χέρια σας...
Αλλά προπάντων φτιάξτε μεγάλες ποσότητες σαμπουάν και αφρόλουτρο και αποθηκεύστε τα για να λύσετε το ζήτημα της οικογενειακής καθαριότητας δημιουργώντας το ετήσιο και υγιεινό απόθεμα σας.
Μην ρισκάρετε με την υγεία σας και φροντίστε να δημιουργήσετε ένα στοκ από χρήσιμα σπιτικά προϊόντα στην αποθήκη σας!!
Από το pos-ftiaxnetai