Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

Διακοπές στην Κορώνη

ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ . . . ΣΤΗΝ ΚΟΡΩΝΗ

Ημέρες γεμάτες ήλιο και θάλασσα.
Διακοπές χαλάρωσης και ξεγνοιασιάς.


 ΚΟΡΩΝΗ
Η Κορώνη είναι ένας καλοκαιρινός προορισμός με υψηλής ποιότητας υπηρεσίες στον επισκέπτη. Τα ξενοδοχεία και τα δωμάτια που θα συναντήσετε στην Κορώνη είναι διαφόρων κατηγοριών και μπορούν να ικανοποιήσουν μεγάλη ποικιλία προτιμήσεων και αναγκών διαμονής στους επισκέπτες τους με πολύ μεγάλη επιτυχία.
Είναι χτισμένη αμφιθεατρικά πάνω σε ένα χαμηλό λόφο.
'Εχει περίπου 2000 κατοίκους και βρίσκεται 52 χλμ νότια της Καλαμάτας.
Το όνομα της το πήρε από το χάκλινο νόμισμα Κουρούνα που βρέθηκε κατά την διάρκεια ανασκαφών.
Ο 'Ομηρος ταυτίζει την ομηρική Αίπεια με την Κορώνη μία από τις πόλεις που είχε τάξει ο Αγαμέμνονας στον Αχιλλέα κατά τον Τρωικό πόλεμο.
Στα χρόνια της τουρκοκρατίας προέκυψε η γνωστή φράση …«έχει μπάρμπα στην Κορώνη», πιθανότατα από έναν πασά της Τρίπολης που για να ευχαριστήσει έναν θείο του που τον είχε βοηθήσει, τον έχρισε μπέη στην Κορώνη. Ο μπέης, έπειτα, θέλοντας να είναι εξυπηρετικός προς του Κορωναίους, εκπλήρωνε τις επιθυμίες τους δίνοντας συστατικά γράμματα προς τον πασά της Τρίπολης.

Η Κορώνη, με τις αντιθέσεις του τοπίου της,ανάμεσα στις σταφύδες που διακόπτονται από κτήματα με ελαιόδεντρα και τα ωραία σπίτια μέσα στα κτήματα,προσελκύει σήμερα τα βλέμματα των επισκεπτών. Η Κορώνη προσφέρεται για ήσυχες οικογενειακές διακοπές.
Το Ενετικό Κάστρο που δεσπόζει στην κορυφή του λόφου και τις πολεμήστρες να κατεβαίνουν μέχρι την θάλασσα, τα γραφικά καλντερίμια, τα διώροφα αρχοντικά σπίτια με τα ξύλινα μπαλκόνια και οι πολλές εκκλησίες,προσδίδουν ένα μεσαιωνικό χαρακτήρα στην πόλη. Το όμορφο λιμάνι γεμάτο ψαροκάικα και ιστιοφόρα, τα πανέμορφα ανοιχτόχρωμα σπίτια με τα μπλε ή κόκκινα παράθυρα και τους ολάνθιστους με πολύχρωμα λουλούδια κήπους, τα στενά ασβεστωμένα σοκάκια, τα γραφικά μαγαζάκια στο Μώλο και οι υπέροχες παραλίες δίνουν πραγματικά ένα νησιωτικό χρώμα.
Η θέα από το κάστρο προς τον Μεσσηνιακό κόλπο είναι μοναδική. Απέναντι φαίνεται η Μεσσηνιακή Μάνη και ο Ταύγετος με την Πυραμίδα να δεσπόζει στην κορυφή του.

Μέσα στο κάστρο θα δείτε το παλαιοημερολογίτικο μοναστήρι του Ιωάννη του Προδρόμου.
Η αστείρευτη φυσική ομορφιά, η γραφικότητα του τοπίου, τα ιστορικά αξιοθέατα και η ζεστή φιλοξενία των κατοίκων γοητεύουν κάθε επισκέπτη. Μικροί περίπατοι ανεβαίνοντας από το λιμάνι πρός το κάστρο περνώντας μέσα από τα εναπομείναντα βοτσαλωτά σοκάκια θα σας ταξιδέψουν και θα σας βοηθήσουν να εξερευνήσετε τη μυστηριώδη μεσαιωνική πολιτεία που αγκαλιάζεται από την αίγλη της θάλασσας.
Διώροφα αρχοντικά θα τραβήξουν την προσοχή σας, όταν θα περπατήσετε στα στενά πανέμορφα σοκάκια, ενώ απαραίτητη είναι μία στάση στην παραδοσιακή κεντρική πλατεία. Επίσης,θα δείτε το αρχοντικό του οπλαρχηγού Καράπαυλου και τον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Δημητρίου, που χτίστηκε το 1864.


Στην Κορώνη θα βρείτε πολλές υπέροχες παραλίες, άλλες με ψιλή χρυσή άμμο και άλλες με βότσαλο, όπου μπορείτε να απολαύσετε τον ήλιο και τη θάλασσα, και να περάσετε ατέλειωτες ώρες ξεγνοιασιάς και ξεκούρασης. Μπορείτε επίσης να επιδοθείτε σε θαλάσσια σπορ, όπως wind surfing, ιστιοπλοΐα, ψάρεμα, jet ski και beach volley που θα σας χαρίσουν στιγμές διασκέδασης και χαλάρωσης. Επίσης,οι λάτρεις του Ήλιου,της Θάλασσας αλλά και του Ούζου μπορούν να κάθονται στα ουζερί της παραλίας από τις 10 το πρωί και να απολαμβάνουν το ούζο τους(μόνον ΧΕΛΑΣ παρακαλώ,τα ούζα Μυτηλίνης όχι εδώ).
Η Κορώνη, εκτός από τα ενδιαφέροντα αξιοθέατα και τις θαυμάσιες αμμουδιές, διαθέτει επίσης μία ολοένα αναπτυσσόμενη τουριστική υποδομή. Εδώ θα βρείτε μία αξιόλογη γκάμα από ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, αρχοντικά, ξενώνες και studios για κάθε προτίμηση, όπου θα απολαύσετε μία ευχάριστη και άνετη διαμονή. Στην Κορώνη θα βρείτε επίσης κάθε λογής εστιατόρια και παραδοσιακά ταβερνάκια, όπου θα έχετε την ευκαιρία να γευτείτε εκτός των άλλων, φρέσκο ψάρι και τα νόστιμα τοπικά εδέσματα.

Τοπικές Γεύσεις  Προϊόντα

Στην Κορώνη όπως και σε όλο το νομό Μεσσηνίας θα βρείτε μία πλούσια παραδοσιακή κουζίνα και πολλά αγνά ντόπια προϊόντα.
Τα κύρια γεωργικά προϊόντα που παράγονται στη Μεσσηνία είναι το ελαιόλαδο,οι ελιές, τα σταφύλια, η σταφίδα, τα σύκα, τα εσπεριδοειδή και τα οπωροκηπευτικά.
Μερικές από τις ξεχωριστές γεύσεις της τοπικής κουζίνας είναι το παστό χοιρινό,η σφέλα (ένα τυρί φτιαγμένο με κατσικίσιο γάλα),η βραστή γίδα, ο τηγανιτός βακαλάος με σκορδαλιά, το ψητό γουρουνόπουλο (που θα αγοράσετε κάθε Κυριακή στην αγορά) και τα μοναδικά για τη γεύση και την ποιότητά τους λουκάνικα καπνισμένα με φασκόμηλο.
Δοκιμάστε ακόμη θαυμάσιες δίπλες, λαλάγγια και λαδοκούλουρα. Μην παραλείψετε να προμηθευτείτε τις περίφημες ελιές Καλαμών, μέλι (που είναι εξαιρετικής ποιότητας), παστέλια, ούζο, τραχανά, χυλοπίτες, αρωματικά φυτά και βότανα.

Πολιτιστικές Εκδηλώσεις

Πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις διοργανώνονται στην Κορώνη καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Το καρναβάλι της Κορώνης, όπου παρελαύνουν εντυπωσιακά άρματα και πεζοπόρα γκρουπ.
Πανηγυρικές εκδηλώσεις για τον εορτασμό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στις 25 Μαρτίου στα Βουνάρια Κορώνης.
Εορτή της «Αποκερασιάς» στο Βασιλίτσι Κορώνης την Κυριακή του Πάσχα, όπου οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν δωρεάν νόστιμα εδέσματα και κρασί.
Την Παρασκευή του Πάσχα λαμβάνει χώρα στην Κορώνη πανηγύρι για τον εορτασμό της Ζωοδόχου Πηγής, με λιτανεία της εικόνας.
Πανηγυρικές εκδηλώσεις στις 21 Μαΐου για τον εορτασμό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην Υάμεια Κορώνης.
Ναυτική Εβδομάδα στην Κορώνη στις 25 Ιουνίου-2 Ιουλίου. Το πρόγραμμα εκδηλώσεων περιλαμβάνει μεταξύ άλλων κολυμβητικούς αγώνες μπάσκετ, ποδοσφαίρου, αλλά και γιορτή σαρδέλας, διαγωνισμό ψαρέματος, μουσικές εκδηλώσεις κ.α.
Στις 15 Αυγούστου, πανηγύρι στην Κορώνη για τον εορτασμό της Κοίμησης της Θεοτόκου.
Στις 26 Οκτωβρίου, πανηγυρικές εκδηλώσεις στο Ακριτοχώρι Κορώνης για τον εορτασμό του Αγίου Δημητρίου.

Τέλος,στην πίσω πλευρά του χωριού μπορείτε να κολυμπήστε στις παραλίες Ζάγκα και Μεμί. Μπορείτε να απολαύσετε το μπάνια σας στις κοντινές παραλίες Περούλια και Γαργαρού.
Η διαμονή στην Κορώνη είναι ευχάριστη και μπορείτε να επιλέξετε πού θα μείνετε ανάμεσα στα πολλά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια ή διαμερίσματα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου