Τετάρτη, 29 Μαΐου 2013

Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας: H διαδικασία επέκτασης ΠΟΠ Ελαιόλαδο Καλαμάτα βρίσκεται στο τελικό της στάδιο

«Μέσα στο καλοκαίρι εκτιμώ ότι αναμένεται να πάρει το «πράσινο φως» από την ΕΕ η επέκταση του ΠΟΠ ελαιόλαδο Καλαμάτας», δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας κ. Παναγιώτης Αλευράς. Και πρόσθεσε ότι μέχρι τις 15 Ιουνίου 2013 έχει προθεσμία το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να απαντήσει τεκμηριωμένα στις ενστάσεις που υπάρχουν και θα σταλούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την τελική απόφαση επέκτασης του ΠΟΠ ελαιόλαδο Καλαμάτας σε όλο το νομό.

Στο μεταξύ τον Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας επισκέφθηκε τη Δευτέρα (27 Μαΐου 2013) ο Σύλλογος Υπέρ Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΣΥ.Μ.Ε.ΠΟΠ) και εξέθεσε τις απόψεις του για τα προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης προϊόντα. Να θυμίσουμε ότι ο ΣΥ.Μ.Ε.ΠΟΠ συμφωνεί με ην επέκταση του ελαιολάδου ΠΟΠ Καλαμάτα σε όλο τον νομό αλλά διαφωνεί με την επέκταση των ελιών ΠΟΠ Καλαμάτα στους όμορους νομούς.
Ο Αντιπεριφερειάρχης τόνισε την αναγκαιότητα του ελέγχου στη διακίνηση και σήμανση προϊόντων ΠΟΠ, καθώς επίσης και στην τήρηση των προδιαγραφών παραγωγής και επεξεργασίας. Ο κ. Αλευράς ανέφερε ακόμη ότι κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Δημήτριο Μελά, η διαδικασία της επέκτασης ΠΟΠ Ελαιόλαδο Καλαμάτα βρίσκεται στο τελικό της στάδιο, ενώ ολοκληρώνεται σε λίγες μέρες η διαδικασία διαβούλευσης για τις ενστάσεις.
«Αυτό είναι αίτημα όλων των Μεσσηνίων παραγωγών και οποιαδήποτε άλλη σκέψη τη δεδομένη στιγμή είναι άκαιρη χρονικά. Εφόσον ολοκληρωθεί η επέκταση τότε μπορούν να γίνουν χρήσιμες τροποποιήσεις, όπως η συσκευασία και η τυποποίηση εντός ζώνης», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:
«Σε όλα αυτά κυρίαρχο ρόλο έχει ο διαχειριστής του ονόματος, η ΕΑΣ Μεσσηνίας που έχει και την πρωτοβουλία των κινήσεων. Θεωρούμε ότι το ελαιόλαδο είναι ένα προϊόν που μας ενώνει όλους, ο σκοπός είναι κοινός και η ταυτοποίηση και η εξωστρέφεια του προϊόντος είναι θέμα πρώτης προτεραιότητας της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Με την επέκταση του ΠΟΠ ελαιόλαδο Καλαμάτας θα είναι ένα προϊόν ΠΟΠ με τη μεγαλύτερη ποσότητα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεδομένου ότι η παραγωγοί ανέρχονται σε 56.000 και η παραγωγή άνω των 45.000 τόνων ελαιόλαδο».Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου