Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

Βασιλιάς των λαδιών το ελαιόλαδο

Μήπως είστε από αυτές που ακόμα αναρωτιούνται τι λάδι πρέπει να χρησιμοποιούν για την οικογένειά τους; Ξεχωρίζετε το τι λάδι θα βάλετε ανάλογα με το τι θέλετε να φτιάξετε;

Προτιμάτε το ελαιόλαδο ωμό στις σαλάτες και στο τέλος του φαγητού, αλλά τηγανίζετε με σπορέλαια; Ίσως θα πρέπει να αναθεωρήσετε λοιπόν, γιατί τα σπορέλαια δεν είναι πιο εύπεπτα από το ελαιόλαδο και φυσικά δεν είναι πιο ανθεκτικά στις μεγάλες θερμοκρασίες.
Μελέτες έχουν αποδείξει ότι το ελαιόλαδο είναι απόλυτα ανεκτό από το πεπτικό σύστημα του ανθρώπου και μάλιστα η σύστασή του σε λιπαρά οξέα, διεγείρει τις εκκρίσεις της χολής διευκολύνοντας έτσι έμμεσα και την πέψη των άλλων τροφών.
Σχετικά με το τηγάνισμα, θα πρέπει να τονίσουμε ότι τα τηγανητά φαγητά είναι επιβαρυντικά για την υγεία και παχαίνουν με ότι λάδι κι αν τηγανιστούν.
Είναι γεγονός ότι όλα τα λίπη και τα έλαια οξειδώνονται από την επίδραση της θερμοκρασίας κατά το μαγείρεμα και το τηγάνισμα.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα όλων των μελετών, το ελαιόλαδο είναι πιο σταθερό και οξειδώνεται λιγότερο σε σύγκριση με τα σπορέλαια. Τη σταθερότητά του αυτή την οφείλει στη μεγάλη περιεκτικότητά του σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (ελαϊκό οξύ) και σε φυσικά αντιοξειδωτικά συστατικά, όπως η βιταμίνη Ε.
Η ανθεκτικότητά του λοιπόν το καθιστά την καλύτερη επιλογή ακόμα όταν πρόκειται να τηγανίσουμε.
Ωστόσο, πρέπει να έχετε κατά νου ότι όσες περισσότερες φορές τηγανίζουμε το ίδιο λάδι, τόσο αλλοιώνουμε τα χαρακτηριστικά του απελευθερώνοντας ελεύθερες ρίζες που είναι καταστροφικές για τον οργανισμό μας.
Αυτό που επίσης πρέπει να προσέχουν όλες οι νοικοκυρές είναι ο τρόπος αποθήκευσης του ελαιόλαδου, γιατί από αυτό εξαρτάται το κατά πόσον θα μείνει αναλλοίωτο το λάδι μας.
Γι’ αυτό, καλό είναι να επιλεγεί ένας χώρος αποθήκευσης κατά προτίμηση σκοτεινός και δροσερός (10-18° C), χωρίς όμως υγρασία. Ο χώρος κάτω από το νεροχύτη δεν ενδείκνυται λόγω αυξημένης υγρασίας.
Τέλος οι έγκυες γυναίκες πρέπει να γνωρίζουν ότι το ελαιόλαδο διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του εμβρύου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και η έλλειψή του μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στην ανάπτυξη του νεογέννητου.
Έχει διαπιστωθεί ότι η ανάπτυξη παιδιών από μητέρες που κατανάλωναν ελαιόλαδο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι καλύτερη σε ότι αφορά, το ύψος, το βάρος, τη συμπεριφορά και την ψυχοκινητική αντίδραση.
Πηγή



Σάββατο 25 Αυγούστου 2012

Κύκνος: Η παλαιότερη ελληνική κονσερβοποιία

Ας προσπαθήσουμε να περιγράψουμε την καθημερινότητα στην Ελλάδα, 100 χρόνια πίσω στο παρελθόν. Ήταν μια χώρα που μπορεί να μην διέθετε Internet και τηλεόραση, αλλά που οι ειδήσεις ήταν τόσες και τόσο σημαντικές που ούτε με την βοήθεια της τεχνολογίας θα τις προλάβαινε όλες κάποιος. Γιατί ήταν μια χώρα που άλλαζε με ρυθμούς καταιγιστικούς. Ονειρευόταν το μέλλον της, προσπαθούσε να επουλώσει ακόμη τις πληγές από την χρεωκοπία του 1893 και τον πόλεμο του 1897, αλλά την ίδια ώρα… είχε το βλέμμα στις αλύτρωτες πατρίδες του Βορρά και της Ανατολής.
Στα ρομαντικά λευκώματα των δεσποινίδων της Αθήνας που ντύνονταν πια σαν Ευρωπαίες, δεν υπήρχαν μόνο ποιήματα και σημειώσεις για ευγενείς νέους, αλλά και πολιτικές και οικονομικές σκέψεις, που έφερνε ο επιδραστικός Ελευθέριος Βενιζέλος, καθώς και η ωμότητα που φέρνει ο συμβιβασμός με την ιδέα του πολέμου: Ο Μακεδονικός Αγώνας, οιΒαλκανικοί Πόλεμοι, ο Α’ Παγκόσμιος αργότερα… Η Ελλάδα βρισκόταν συνεχώς στα χαρακώματα.
Βάλτε τώρα έναν επιχειρηματία στην εξίσωση. Κάποιον που έχει μια ιδέα και θέλει να ζήσει από αυτή, στήνοντας ένα μικρό μαγαζάκι, μια βιοτεχνία, ένα εργαστήρι. Ίσως λίγο οι συνθήκες να σας θυμίσουν αυτές που επικρατούν σήμερα, έναν αιώνα μετά: Οικονομικές δυσκολίες, αλλά και ευρωπαϊκή προοπτική. Αβεβαιότητα για το αύριο, αλλά και γερά θεμέλια στην ελληνική φύση και το ελληνικό δαιμόνιο. Ακριβώς σε αυτό το περιβάλλον που περιγράφουμε, γεννήθηκεη πρώτη ελληνική κονσερβοποιία. Δεν είναι άλλη από την γνωστή σε όλους μας «Κύκνος». 101 χρόνια μετά την ίδρυσή της, είναι σήμερα μια από τις πιο υγιείς επιχειρήσεις στην Ελλάδα, με προϊόντα υψηλής ποιότητας και εξαγωγές στο εξωτερικό. Μια εταιρεία – πρότυπο, μια επιχείρηση – ιδανικό παράδειγμα για την στήλη μας «Ψωνίζουμε Ελληνικά» που κάθε Τρίτη σας παρουσιάζει μια μάρκα στην οποίαν αξίζει να επενδύσουμε όλοι (μέχρι σήμερα: Boxer Φειδάς, Bic-Βιολέξ, Apivita, Herbal Tea, Κορρές, Κρι-Κρι). Όχι μόνο επειδή είναι ελληνική. Αλλά επειδή το κάνει σωστά και δείχνει το δρόμο και στους άλλους. Και η «Κύκνος», με εμπειρία 100 και βάλε ετών, έχει πολλά να μας διηγηθεί…
Η Ελλάδα σε μια κονσέρβα
Όταν το καλοκαίρι του 1911 ο Μιχαήλ Μανουσάκης, καθηγητής Φυσικής τότε στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, παρασκεύασε μαζί με τον αδελφό του Κωστή, 1.000 κουτιά τομάτες σε κονσέρβα, η μέθοδος αυτή διατήρησης των τροφίμων μετρούσε ήδη έναν αιώνα ζωής. Είχε θεωρηθεί μια επαναστατική εφεύρεση για την εποχή της, αλλά η δυσκολία στην παραγωγή της την έκανε ένα προϊόν πολυτελείας στην αρχή –ένα σύμβολο προόδου και ευμάρειας. Η Ελλάδα του 1911, 100 χρόνια από την πρώτη κονσέρβα, ήταν μια χώρα που ήθελε να προοδεύσει. Η αγροτική κρίση είχε οδηγήσει ήδη ένα μεγάλο κύμα μεταναστών στην Αμερική, αλλά οι περισσότεροι επιστήμονες έψαχναν τρόπους για την βελτίωση της παραγωγής και της συντήρησης των προϊόντων. Και το επίτευγμα των αδελφών Μανουσάκη δεν πέρασε απαρατήρητο…
Η οικογένεια Παπαντωνίου αποφάσισε να χρηματοδοτήσει την ιδέα του Μιχαήλ Μανουσάκη και το 1914 η παραγωγή κουτιών με ολόκληρες τομάτες, μπάμιες και τοματοπολτό είχε φτάσει τις 100.000. Χρειαζόταν πια δικές της, μεγάλες εγκαταστάσεις. Από την Ασίνη της Αργολίδας, όπου βρισκόταν το κτήμα του Κωστή Μανουσάκη, μεταφέρθηκε λίγο πιο πέρα, στο Ναύπλιο, σ’ ένα δικό της εργοστάσιο. Τι φιλόδοξη και ριψοκίνδυνη κίνηση με τον πόλεμο προ των θυρών! Τον Απρίλιο του 1915, μάλιστα, συντάχθηκε το καταστατικό της “Ανωνύμου Ελληνικής Εταιρίας Κονσερβών”, πρώτης όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρα τα Βαλκάνια, με ιδρυτές τους: Μιχαήλ Μανουσάκη, Αθανάσιο Παπαντωνίου, Κωνσταντίνο Μανουσάκη, Βασίλειο Παπαντωνίου, Ιωάννη Δάρμο.
Πρακτικά η ίδρυση της “Ανωνύμου Ελληνικής Εταιρίας Κονσερβών” σήμαινε ότι η παραγωγή που δεν έβρισκε άμεσα διάθεση και αναγκαστικά σάπιζε στα χωράφια και τα καρότσια, πλέον θα έμπαινε σε κονσέρβες και θα πουλιόταν σε ολόκληρη την Ελλάδα. Και με τον πόλεμο σύντομα να στέλνει τα απόνερά του και στη χώρα μας, η κονσέρβα έγινε, από είδος πολυτελείας, ένα είδος πρώτης ανάγκης.
Ταχύρρυθμη ανάπτυξη
Δεν δίστασαν, λοιπόν, οι Μανουσάκηδες και οι Παπαντωνίου να επενδύσουν ακόμη κι όταν οι συνθήκες ήταν αντίξοες. Δουλεύοντας σωστά το προϊόν τους, παρακολουθώντας τις τεχνολογικές εξελίξεις (το 1928 εγκατέστησαν στο δεύτερο εργοστάσιό τους πρώτους ταχυσυμπυκνωτές που ήλθαν ποτέ στην Ελλάδα), ξεπέρασαν κάθε αντιξοότητα της πολεμικής και οικονομικής κρίσης και έφτασαν πολύ γρήγορα πολύ ψηλά. Το 1960 η εταιρεία διέθετε ήδητρίτο εργοστάσιο στην Αργολίδα ενώ τρία χρόνια αργότερα άνοιξε άλλο ένα στην Ηλεία.
Ήταν όχι μόνο η παλαιότερη, αλλά και η κορυφαία ελληνική κονσερβοποιία και σύντομα ξεκίνησε και την παρασκευή και άλλων προϊόντων. Και, βέβαια, σύντομα έφυγε από τα στενά πλαίσια της Ελλάδας (που, η αλήθεια είναι ότι μεγάλωνε με κάθε πόλεμο) και άρχισε να εξάγειστις ΗΠΑ, αλλά και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Με την ίδια συνταγή πορεύεται μέχρι σήμερα: Όσφρηση για τις νέες τεχνολογίες (Το 2005 έγινε η πρώτη εταιρία μεταποίησης τομάτας, που εφάρμοσε, ολοκληρωμένο σύστημα προσέγγισης και διαχείρισης της καλλιέργειας της βιομηχανικής τομάτας σε συνεργασία με τους παραγωγούς που την προμηθεύουν), προσήλωση στην ποιότητα και συνετές, σωστές επενδυτικές κινήσεις, που βασίζονται περισσότερο στις δυνατότητες της ελληνικής φύσης, παρά σε φιλοδοξίες εύκολου πλουτισμού.
100 χρόνια μετά
Η εταιρεία, ακόμη και σήμερα, διοικείται από τους απογόνους των ιδρυτών της. Απασχολεί περίπου 150 υπαλλήλους (και, φυσικά, συνεργάζεται με εκατοντάδες Έλληνες παραγωγούς), οι οποίοι αυξάνονται στους 400 από τα μέσα Ιουλίου ως τα μέσα Σεπτέμβρη, κατά την διάρκεια, δηλαδή, της παραγωγικής περιόδου. Σήμερα, από το μεγάλο της εργοστάσιο στην Ηλεία, βγαίνουν καθημερινά 2.100 τόνοι νωπού προϊόντος. Το οποίο, βέβαια, μπαίνει στις κονσέρβες και τις χάρτινες συσκευασίες της εταιρείας, οι περισσότερες από τις οποίες έχουν βραβευθεί σε διεθνείς διαγωνισμούς για την αισθητική τους!
Η Ελλάδα, φυσικά, αποτελεί την μεγαλύτερη αγορά για την «Κύκνος». Ποια νοικοκυρά δεν έχει χρησιμοποιήσει τα προϊόντα της στο μαγείρεμα άραγε; Αλλά η εταιρεία έχει προχωρήσει και σε σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα. Οι χώρες στις οποίες μπορεί κανείς να βρει της προϊόντα της σήμερα είναι κυρίως η Μεγάλη Βρετανία, η Ολλανδία και ο Καναδάς. Αλλά, σύμφωνα με την διοίκηση της εταιρείας, αναζητούνται αυτήν την περίοδο κι άλλες πιθανές συνεργασίες. Με βασικό γνώμονα, πάντα, να πρόκειται για αγορές υψηλής ποιότητας, αφού σε καμία περίπτωση η «Κύκνος» δεν θα ήθελε να ρίξει τα στάνταρ της απλά για να παρασκευάσει κάποιο πιο οικονομικό προϊόν.
Όχι ότι τα προϊόντα της είναι πανάκριβα κι απρόσιτα: Το αντίθετο! Ακόμη και τώρα με την κρίση, η συμπυκνωμένη ντομάτα που έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από την φρέσκια, είναι εκ των ων ουκ άνευ για ένα νοικοκυριό. Η «Κύκνος» όχι μόνο δεν επλήγη από την κρίση, αλλά και ατενίζει με μεγαλύτερη αισιοδοξία το μέλλον, αφού μπορεί στην Ελλάδα να προσφέρει τα προϊόντα της σε καλύτερες τιμές απ’ ότι οι αντίστοιχες ξένες. Όχι τυχαία, το ινστιτούτο ICAP την κατέταξε ανάμεσα στις υγιέστερες οικονομικά επιχειρήσεις στην Ελλάδα…
newsbomb.gr






Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΡΩΝΗ



Εκδηλώσεις, ημερίδες, έκθεση τοπικών προϊόντων, γευσιγνωσία στην Εβδομάδα Μεσογειακής Διατροφής στην Κορώνη, στο Δήμο Πύλου-Νέστορος.

Από 22 έως 25 Αυγούστου εκπρόσωποι των χωρών της Μεσογείου θα συναντηθούν στην Κορώνη με στόχο τη διάδοση και προώθηση των προϊόντων της Μεσογειακής Διατροφής καθώς και την ενίσχυση και διερεύνηση νέων αναπτυξιακών δυνατοτήτων. Για την καλύτερη επίτευξη του προαναφερόμενου στόχου οι εκπρόσωποι των τεσσάρων χωρών αποφασίζουν και υλοποιούν σχέδιο κοινών δράσεων στα πλαίσια του οποίου εντάσσεται και η Εβδομάδα Μεσογειακής Διατροφής.
Η Κορώνη έχει επιλεχθεί ως η Εμβληματική Κοινότητα της Ελλάδας επειδή συνδυάζει αρμονικά το τρίπτυχο διατροφής-παράδοσης-ιστορίας. Είναι μια περιοχή πλούσια σε αγροτικά προϊόντα, όπως το ελαιόλαδο, οι φημισμένες κορωναίικης ποικιλίας ελιές, το κρασί, οι σταφίδες, τα σύκα, η μεγάλη ποικιλία χορταρικών, βοτάνων και αρωματικών φυτών, που σε συνδυασμό με τον παραδοσιακό τρόπο καλλιέργειας, που έχει περάσει από γενιά σε γενιά, τα ήθη και τα έθιμα της περιοχής συγκροτούν ένα υπόδειγμα τοπικής κοινωνίας όπου η μεσογειακή δίαιτα και ο παραδοσιακός τρόπος μαγειρέματος παραμένουν στην καθημερινότητα των κατοίκων της.
Η απόφαση της Unesco να εντάξει τη Μεσογειακή Διατροφή στον κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας προσέδωσε στο συγκεκριμένο διατροφικό μοντέλο παγκόσμια αναγνωρισιμότητα. Στόχος των τεσσάρων Εμβληματικών Κοινοτήτων της Soria, του Cilento, του Chefchaouen και της Κορώνης είναι να προστατεύσουν τη Μεσογειακή Διατροφή από τον κίνδυνο διάβρωσης εξαιτίας του σύγχρονου τρόπου ζωής.
Στη διάρκεια της Εβδομάδας Μεσογειακής Διατροφής θα πραγματοποιηθεί διήμερη Ημερίδα «Πολιτισμός της Ελιάς και της Αμπέλου: Συμβολή, προοπτικές και δίκτυο πόλεων». Την Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012 χαιρετισμούς θα απευθύνει ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος κ. Δημήτρης Καφαντάρης, εκπρόσωπος από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, εκπρόσωπος από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εκπρόσωπος από την Περιφέρεια Πελοποννήσου καθώς επίσης ο Διαχειριστής του ΕΟΟΣ Marco Polo System, κ. Pietrangello Petteno. Στην ημερίδα θα λάβουν μέρος με εισηγήσεις- τοποθετήσεις υπηρεσιακός παράγοντας από το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού, υπηρεσιακός παράγοντας από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, ο κ. Enrico Lupi, Πρόεδρος του Δικτύου Ελαιοπαραγωγικών Πόλεων της Μεσογείου(RECOMED). Επίσης, ο Σωτήρης Μπόλης, Σύμβουλος Τοπικής Ανάπτυξης και ο Μαρίνος Μπερέτσος, Διευθύνων Σύμβουλος Αναπτυξιακής Πάρνωνα θα παρουσιάσουν τις τοπικές δικτυώσεις και συνεργασίες στο Δήμο Πύλου-Νέστορος και το δίκτυο «Προϊόντα Ελλήνων εκλεκτά».
Την Παρασκευή 24 Αυγούστου η Ημερίδα θα ολοκληρωθεί με την Τρίτη ενότητα, η οποία θα επικεντρωθεί στους τρόπους διάδοσης της Μεσογειακής Διατροφής στις Αφρικανικές Χώρες. Σε αυτήν θα συμμετάσχουν ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών κος Γεώργιος Μέργος, ο Πρόεδρος του Ελληνο-Αφρικανικού Επιμελητηρίου Εμπορίου & Ανάπτυξης κος Σωτήριος Μουσούρης, o Προέδρος του Μανιατακείου Ιδρύματος κος Δημήτρης Μανιατάκης, η κα. Βίκυ Πανταζοπούλου, Επίτιμη Πρόξενος της Κένυα στην Ελλάδα, Επιχειρηματίας και ο κ. Δημήτρης Μανιάτης, Τουριστικός Επιχειρηματίας.
Την ίδια ημέρα οι εκπρόσωποι των Εμβληματικών Κοινοτήτων θα πραγματοποιήσουν συνάντηση προκειμένου να συζητήσουν τη μέχρι τώρα πορεία των δράσεων και να σχεδιάσουν τις μελλοντικές τους ενέργειες. Στη συνάντηση θα παρευρεθούν ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος κ. Δημήτρης Καφαντάρης, Ο Δήμαρχος της Pollica κ. Stefano Pisani, ο Πρόεδρος του Εθνικού Πάρκου του Cilento κ. Amilcare Troiano και ο Εκπρόσωπος του Chefchaouen κ. Mohamed Ben Imran.
Το Σάββατο 25 Αυγούστου στην πλατεία του μόλου της Κορώνης θα γίνει η τελετή ονοματοθεσίας των δρόμων, όπως έχει οριστεί και αποφασιστεί από τους εκπροσώπους των τεσσάρων Εμβληματικών Κοινοτήτων, καθώς επίσης η βράβευση και ο ορισμός του νεαρού Πρέσβη της Μεσογειακής Διατροφής, ο οποίος προέκυψε ύστερα από διαγωνισμό έκθεσης των μαθητών της δεύτερης και τρίτης τάξης του Γυμνασίου Κορώνης.
Το βράδυ της ίδιας ημέρας οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με τη μεγάλη γιορτή στην πλατεία του Δημαρχείου Κορώνης όπου θα γίνει έκθεση τοπικών προϊόντων, γευσιγνωσία και παρουσίαση παραδοσιακών χορών από τα χορευτικά συγκροτήματα της περιοχής.
Παράλληλα, όλες τις ημέρες των εκδηλώσεων και συγκεκριμένα από την Τετάρτη 22 Αυγούστου έως το Σάββατο 25 Αυγούστου θα φιλοξενούνται στο Μανιατάκειον Ίδρυμα δυο εκθέσεις. Η μια έκθεση αφορά έργα ζωγραφικής των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Κορώνης, με θέμα τις αγροτικές ασχολίες της περιοχής και η δεύτερη προβολή καλλιτεχνικών φωτογραφιών με θέμα την ελιά, από το Πολιτιστικό Ίδρυμα «Οι δρόμοι της Ελιάς».
Τις εκδηλώσεις θα τιμήσει με την παρουσία του ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Ιωσήφ Ιωσήφ.
Επίσης από την Κύπρο, θα παρευρεθούν ο Κοινοτάρχης του Αγρού κ. Μιχάλης Κωνσταντινίδης και μέλος του Κοινοτικού Συμβουλίου, ένθερμος υποστηρικτής της προσπάθειας των Εμβληματικών Κοινοτήτων της Μεσογειακής Διατροφής. Η Κοινότητα του Αγρού έχει ήδη προταθεί να ενταχθεί στο δίκτυο των Εμβληματικών Κοινοτήτων στα πλαίσια της διεύρυνσης που ήδη δρομολογείται.
Πηγή

Κυριακή 19 Αυγούστου 2012

Δέν έχουμε να φάμε, δεν παράγουμε αρκετά φιλετάκια?

Πάντως είναι σίγουρο ότι πρέπει να φάμε και κανένα Ελληνικό προϊόν.

Ταξίδι στο χρόνο μέσα από το Λαογραφικό Μουσείο Βασιλιτσίου

Ταξίδι στο χρόνο κάνει ο επισκέπτης του Λαογραφικού Μουσείου Βασιλιτσίου που λειτουργεί στο χώρο του παλιού δημοτικού σχολείου του χωριού, το οποίο έχει παραχωρηθεί για τη στέγαση του Πολιτιστικού Συλλόγου Βασιλιτσιωτών "Η Φανερωμένη" με την ευθύνη του οποίου δημιουργήθηκε και το μουσείο.

Η συλλογή του λαογραφικού υλικού ξεκίνησε από το 2007 από όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και μετά από προτροπή του προέδρου Παναγιώτη Λυμπέρη.
Πρόθυμοι όλοι οι Βασιλιτσιώτες άνοιξαν τα κατώγια και τις αποθήκες και προσέφεραν ό,τι είχαν φυλαγμένο για να τους θυμίσει το παρελθόν, τότε που όλα γίνονταν "με το χέρι".
Μάλιστα η προσφορά των συγχωριανών δεν σταματά ποτέ, οπότε η συλλογή εμπλουτίζεται συνεχώς.
Μερικά από τα είδη που ξεχωρίζουν είναι οι παραδοσιακές υφαντές στολές, οι μπελερίνες, μια φασκιά με κεντημένη την ευχή για "όνειρα γλυκά" του μωρού, υφαντά σακούλια, παλιά οικιακά σκεύη κουζίνας, θέρμανσης, αποθήκευσης ρούχων και μεταφοράς νερού.
Ακόμα ο σοφράς με τα παλιά πορσελάνινα φλιτζανάκια (που δεν υπήρχαν ωστόσο σε όλα τα σπίτι, αλλά μόνο στα εύπορα νοικοκυριά), σκαμνιά, σκαφίδες,
φτυάρια του ξυλόφουρνου, εργαλεία αγροτικής καλλιέργειας και επεξεργασίας των προϊόντων, ζυγός, αλέτρι εννοείται όλα χειροποίητα.
Αλλωστε στο Λαογραφικό Μουσείο μπορείτε να δείτε τα εργαλεία που χρησιμοποιούσαν οι παλιοί τεχνίτες μαραγκοί, αλλά και στάμνες και πιθάρια και σαμάρια και ίγκλες και καπιστράνες που χρησιμοποιούνταν τότε που ο γάιδαρος δεν ήταν είδος προς εξαφάνιση, αντίθετα κάθε σπίτι είχε τουλάχιστον έναν.
Σε λίγο θα στηθεί και ο αργαλειός καθώς η πλήρης εξάρτησή του έχει μεταφερθεί στο χώρο του μουσείου.
Εκτός από τα αμιγώς λαογραφικά εκθέματα, ξεχωριστή θέση κατέχει η έκθεση έντυπου υλικού και φωτογραφιών από τη ζωή και τη δράση του πρώτου ιεραπόστολου στην Αφρική Χρυσόστομου Παπασαραντόπουλου που γεννήθηκε στο Βασιλίτσι το 1903 (και κοιμήθηκε στις 29 Δεκεμβρίου 1972 στην Κανάνγκα του Κογκό, όπου και τάφηκε)
Στο Λαογραφικό Μουσείο του Βασιλιτσίου φιλοξενείται ακόμα η πλούσια βιβλιοθήκη του καταργηθέντος δημοτικού σχολείου καθώς και μια προθήκη με τα όργανα Χημείας που έκαναν τα πειράματά τους κάποτε οι μαθητές.
Παλιές χειροτεχνίες των μαθητών και φωτογραφίες τους, παλιές ομαδικές φωτογραφίες των συγχωριανών αλλά και φωτογραφίες από όλη την περιοχή του Βασιλιτσίου και ιδιαίτερα από τα ιστορικά μνημεία. Ξεχωρίζουν οι Αγιοι Ανάργυροι στη Φανερωμένη και το βυζαντινό ερειπωμένο κτίσμα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου του 14ου αιώνα στην περιοχή Σέλιτσα όπου είχαν αρχίσει ανασκαφές πριν 5 χρόνια, μέρη των οποίων εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας στο Ιστορικό Κέντρο Καλαμάτας.
Πηγή

Τετάρτη 15 Αυγούστου 2012

ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΜΕ ΤΑ ΑΞΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ

Κωνσταντίνος Χολέβας- Πολιτικός Επιστήμων




Χωριό Μουζάκι Μεσσηνίας, πέντε χιλιόμετρα από τους Γαργαλιάνους. Κυριακή 12 Αυγούστου, βραδάκι. Το εγκαταλελειμμένο λόγω συγχωνεύσεων Δημοτικό Σχολείο του χωριού ξαναζωντανεύει. Πολλοί χωριανοί και άλλοι επισκέπτες περιμένουν στο προαύλιο. Κάποιοι θυμούνται τις καλές μέρες του σχολείου όταν λειτούργησε ως διθέσιο και αργότερα ως μονοθέσιο. Άλλοι διηγούνται την ιστορία του μικρού κτηρίου που κτίσθηκε

προπολεμικά , αλλά λειτούργησε ως σχολείο το 1959. Μεταξύ των επισκεπτών και ο υπογράφων που βρέθηκα στην περιοχή για καλοκαιρινές διακοπές κατόπιν προσκλήσεως καλών φίλων. Ξαφνικά ο κόσμος ξεσπά σε χειροκροτήματα. Φτάνει μία νέα ψηλή κοπέλλα και όλοι την συγχαίρουν. Πρόκειται για την Ζαχαρούλα (Χαρά) Νικολακοπούλου, η οποία γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Μουζάκι και μόλις προ ολίγων ημερών βραβεύθηκε με παγκοσμίου φήμης βραβείο ως η καλύτερη νέα ερευνήτρια της χρονιάς σε όλη την Υφήλιο! Ο Πρόεδρος της Κοινότητας συγκινημένος θυμάται ότι ήταν συμμαθητής της και της απονέμει την τιμητική πλακέττα και την ανθοδέσμη που συνηθίζεται σε αυτές τις περιπτώσεις. Από τα λίγα λόγια του κρατώ μία χρήσιμη επισήμανση: «Η Χαρά έμαθε τα πρώτα γράμματα σε αυτή την αίθουσα του Μονοθεσίου Δημοτικού Σχολείου. Λυπάμαι αλλά το σχολείο που έβγαλε μία τέτοια λαμπρή επιστήμονα σήμερα πλέον έχει κλείσει. Κι όμως και τα Μονοθέσια των χωριών έχουν βγάλει σημαντικές προσωπικότητες»! Ο δάσκαλός της που την βράβευσε στη Β΄ Δημοτικού παρευρίσκεται συγκινημένος. Οι γονείς της δικαίως καμαρώνουν.

Η Χαρά Νικολακοπούλου σπούδασε Βιολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και έκανε μεταπτυχιακό στο IMPERIAL COLLEGE του Λονδίνου. Το διδακτορικό της το έλαβε προσφάτως από το Πανεπιστήμιο QUEEN MARY της Αγγλίας. Τμήμα της διατριβής της ήταν η εργασία που βραβεύθηκε σε Παγκόσμιο Συνέδριο στον Καναδά ως η καλύτερη της χρονιάς. Θέμα της είναι η συμβολή του στοιχείου Ω3 στην καταπολέμηση ορισμένων μορφών καρκίνου. Όπως μας εξήγησε το στοιχείο αυτό βρίσκεται κυρίως σε ψάρια όπως ο σολομός, ο τόνος και η σαρδέλλα, και σε άλλα θαλασσινά. Συζητώντας με συντοπίτες της και άλλους φίλους εξήγησε ότι η διεθνής ιατρική κοινότητα παραδέχεται την αξία της ελληνικής -και κακώς λεγομένης μεσογειακής – διατροφής. Ελαιόλαδο, ψάρια, φρούτα , λαχανικά πρέπει να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της διατροφής μας. Σκοπός ζωής για την Χαρά είναι να αναλώσει κάθε ικμάδα του μυαλού της και να αξιοποιήσει τις νέες ερευνητικές ευκαιρίες που διανοίγονται μπροστά της για να συμβάλει στην πρόληψη και στην θεραπεία του καρκίνου. Της εύχομαι καλή επιτυχία!

Το ευχάριστο κλίμα που έζησα τυχαία και εγώ ως παραθεριστής με οδήγησε σε ορισμένες σκέψεις όχι και τόσο ευχάριστες. Πρώτον γιατί οι αρμόδιοι έσπευσαν να /συγχωνεύσουν/καταργήσουν τόσα μονοθέσια ή διθέσια σχολεία στα χωριά και τώρα τα παιδιά ταξιδεύουν χιλιόμετρα ολόκληρα γαι να βρουν το κοντινό Δημοτικό; Ναι, κατανοώ ότι ορισμένα χωριά δεν έχουν πλέον ικανό αριθμό παιδιών και δεν δικαιολογείται ο μισθός του δασκάλου. Όμως πριν προχωρήσουν οι αρμόδιοι σε νέο κύμα καταργήσεων σχολείων καλό θα ήταν να θυμηθούν τη διαπίστωση του νεαρού Προέδρου του Μουζακίου: Κι από αυτά τα υποτιμημένα μονοθέσια των χωριών βγήκαν λαμπροί επιστήμονες με διεθνή καταξίωση.

Δεύτερο ερώτημά μου. Γιατί δεν μπορεί η χώρα μας να κρατήσει εδώ και να αξιοποιήσει τα πολλά λαμπρά μυαλά πού γεννά; Η κ. Νικολακοπούλου μάς είπε ότι στα Βρετανικά Πανεπιστήμια υπάρχουν πολλοί Έλληνες ερευνητές, οι οποίοι μάλιστα βοηθούνται να βρουν και εταιρίες για να δουλέψουν και να συνεχίσουν την έρευνά τους. Η Ελλάδα έχει υποτιμήσει την επιστημονική έρευνα και την χρηματοδοτεί ελάχιστα. Κι όμως αυτή θα μπορούσε να είναι για μας η βαρειά βιομηχανία μας. Ας στηρίξουμε υλικά και ηθικά τα άξια παιδιά μας!

Κ.Χ. 13.8.2012



Φέτα, ελαιόλαδο και ούζο θύματα… των απομιμήσεων

Κινδυνεύουν με κατάρρευση τα τρία κάστρα της ελληνικής κουζίνας. Η γνήσια ελληνική φέτα από αιγοπρόβειο γάλα, το φημισμένο παρθένο ελαιόλαδο και το μοναδικό ούζο, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν το αντίδοτο της κρίσης για ένα μεγάλο μέρος του ενεργού πληθυσμού, πέφτουν θύματα των απομιμήσεων και της αδιαφορίας. Οι Έλληνες παραγωγοί χάνουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ μέσα από τα χέρια τους. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνωρίζει αποκλειστικά δικαιώματα στην Ελλάδα για τα συγκεκριμένα προϊόντα, όμως στην αγορά επικρατεί ο νόμος της ζούγκλας.

Ανεξέλεγκτα κυκλώματα βαφτίζουν στο όνομα του κέρδους το λευκό τυρί από την Τουρκία ως ελληνική φέτα, το ούζο από τη Σουηδία ως ελληνικό και το λάδι από την Ιταλία ως έξτρα παρθένο ελαιόλαδο από την Κρήτη. Στον τομέα της φέτας, παρά το γεγονός ότι η παγκόσμια αγορά λευκού τυριού αποτιμάται σε 1 δισ. ευρώ το χρόνο, το διάσημο ελληνικό τυρί έχει μερίδιο που αντιστοιχεί σε μόλις τα 130 εκατ. ευρώ (28%). Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι εταιρείες δεν έχουν εκμεταλλευτεί επαρκώς το αποκλειστικό branding της φέτας, ενώ πολλές εταιρείες παράγουν φέτα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και στη συνέχεια τη διοχετεύουν στην αμερικανική αγορά με σκοπό να αποφύγουν τα κοινοτικά πρόστιμα.
Τα λευκά τυριά «τρώνε» τη φέτα
«Παράγουμε περίπου 125.000 τόνους τυριά το χρόνο. Από αυτά τα 20 είναι ΠΟΠ (προϊόντα με ονομασία προέλευσης) και ορισμένα από αυτά έχουν αρχίσει να χάνονται, γιατί πλέον δεν παράγεται το γάλα, από το οποίο αποκλειστικά φτιάχνονται», τονίζει στο «Κ» ο κ. Παναγιώτης Πεβερετός, πρόεδρος του συνδέσμου ελληνικής κτηνοτροφίας Ελλάδας, και συνεχίζει: «Δεν συμφέρει πλέον τους κτηνοτρόφους να παράγουν το γάλα για να φτιάξουν ένα ΠΟΠ προϊόν. Για παράδειγμα, όσον αφορά τη φέτα, που είναι βαρύ πυροβολικό μας, μέχρι πριν τρία χρόνια κάναμε 12.000 τόνους εξαγωγές. Το 2011 καταγράψαμε ρεκόρ εξαγωγών με 35.000 τόνους. Άρχισε να ενδιαφέρεται η αγορά και έπαιξε ρόλο και ο αντίκτυπος από τις δίκες με τους Γάλλους και τους Δανούς, όπου αποφασίστηκε φέτα να ονομάζεται μόνο η ελληνική. Έτσι ανοιχτήκαμε σε 25 νέες χώρες και τώρα προσπαθούμε να κατοχυρώσουμε τη φέτα και σε τρίτες χώρες. Τώρα είμαστε στα δικαστήρια με τους πιστοποιητικούς οργανισμούς της Τουρκίας, των Ινδιών, της Κίνας και του Καναδά, που πωλούν το λευκό τυρί ως φέτα. Για να γίνει όμως κάτι τέτοιο, απαιτούνται χρήματα. Ο σύνδεσμος έχει στεγνώσει από ρευστό. Αν δεν βοηθήσει το κράτος, η φέτα θα εξαφανιστεί από τα λευκά τυριά».
Αυξανόμενη ζήτηση, μειωμένη παραγωγή
Η ελληνική φέτα έχει και άλλα προβλήματα, εκτός του λευκού τυριού. Μεγάλες εταιρείες έχουν μετακομίσει σε βαλκανικές χώρες και ελληνοποιούν τη φέτα που φτιάχνουν εκεί, καθώς το γάλα και τα εργατικά είναι πολύ πιο φθηνά.
«Πολλά εστιατόρια, που καταναλώνουν 30.000 τόνους φέτα, δεν διαθέτουν ούτε κατά το ήμισυ ελληνική φέτα», συνεχίζει ο κ. Παναγιώτης Πεβερετός. «Η χωριάτικη πρέπει να έχει αποκλειστικά ελληνική φέτα και όχι λευκό τυρί Βουλγαρίας ή φέτα από αγελαδινό. Η ελληνική φέτα φτιάχνεται αποκλειστικά από αιγοπρόβειο γάλα, με το αίγειο γάλα να μην ξεπερνά το 30% της αναλογίας. Για πρώτη φορά όμως τα τελευταία 15 χρόνια το αιγοπρόβειο γάλα μειώθηκε κατά 50.000 τόνους. Οι συνάδελφοι κτηνοτρόφοι αδυνατούν να αγοράσουν τροφές και, έτσι, τα ζώα υποσιτίζονται. Έχουμε 10.000 αποχωρήσεις από την κτηνοτροφία και η τάση είναι συνεχώς πτωτική. Σε λίγο δεν θα έχουμε καθόλου αιγοπρόβειο για φέτα, ενώ η ζήτηση για ελληνική φέτα θα αυξάνεται. Με νύχια και με δόντια κρατιόμαστε. Να σκεφτείτε ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει τριπλασιαστεί η εξαγωγή της φέτας, με τζίρο 200 εκατ. ευρώ».
Ούζο, το αγαπημένο των Γερμανών!
Σε ό,τι αφορά το τσίπουρο και το ούζο, εκτιμάται ότι μόλις το 2% της παραγωγής τσίπουρου εξάγεται. Το ούζο είναι σαφώς πιο εξωστρεφές, με πωλήσεις που αγγίζουν τα 24 εκατ. ευρώ, ωστόσο το 90% πηγαίνει στη γερμανική αγορά.
«Το ούζο είναι δυο κατηγοριών: το απλό με 20% απόσταγμα και αυτό με 100% απόσταξη», μας λέει ο κ. Στάθης Βαρβαγιάννης, ιδιοκτήτης ποτοποιίας Βαρβαγιάννη. «Το ούζο που είναι όλο με απόσταξη έχει ανοδική πορεία στις εξαγωγές και σε αυτή την κατηγορία ανήκει και η δική μας ποτοποιία. Ευτυχώς οι εξαγωγές πάνε όλο και καλύτερα και μπαίνουμε συνεχώς σε νέες αγορές, όπως η νότια Αφρική, η Σλοβενία, η Ουγγαρία, η Κύπρος, η Αμερική, η Γερμανία, η Αυστραλία. Το ούζο ως προϊόν είναι εξαιρετικό και αυτό που θα πρέπει να προσέξει το κράτος είναι να μας επιστρέφει το ΦΠΑ από τις εξαγωγές, γιατί εμείς είμαστε αναγκασμένοι να πληρώνουμε το ΦΠΑ των πρώτων υλών που χρησιμοποιούμε. Σίγουρα κυκλοφορούν στην αγορά διάφορα ποτά με ονομασία ούζου, που δεν έχουν καν σχέση με την απόσταξη του ούζου. Το χημείο του κράτους οφείλει να ελέγχει και να μην περιορίζεται μόνο σε ελέγχους του κονιάκ και του ουίσκι. Το ούζο έχει πολύ καλή πορεία στην αγορά και θα πρέπει να στηριχτεί».
Χασούρα 80 εκατ. ευρώ για το ελαιόλαδο!Το ελαιόλαδο ευτυχώς παραμένει «βασιλιάς των εξαγωγών» με πωλήσεις που αγγίζουν τα 56,5 εκατ. ευρώ μόνο για το α’ τρίμηνο του 2012. Ωστόσο βρέθηκε στη 16η θέση από την 8η που κατείχε πέρυσι, χάνοντας πωλήσεις που αγγίζουν τα 80 εκατ. ευρώ ετησίως, γεγονός που, σύμφωνα με τους παραγωγούς, αποδίδεται στο μηχανισμό εξαγωγής του λαδιού μας στην Ιταλία. «Το θέμα είναι όχι πόσο αλλά τι λάδι εξάγουμε, χύμα ή τυποποιημένο», λέει στο «Κ» ο κ. Νίκος Μιχελάκης, επιστημονικός σύμβουλος συνδέσμου ελαιοκομικών δήμων Κρήτης. «Το τυποποιημένο που εξάγουμε δεν υπερβαίνει το 10% των συνολικών εξαγωγών και αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα. Το πρόβλημα δεν είναι τωρινό και γίνονται προσπάθειες από όλες τις πλευρές για να εξαχθεί ως τυποποιημένο. Δεν έχουμε όμως οργανωμένες μεγάλες μονάδες ώστε να βγούμε έξω στα μεγάλα σούπερ μάρκετ. Οι δικές μας βιομηχανίες είναι πολλές αλλά μικρές. Μόνο στην Κρήτη έχουμε 82 μικρές επιχειρήσεις, που τυποποιούν από 50 μέχρι 150 τόνους. Δεν μπορούν να μπουν σε μεγάλα σούπερ μάρκετ, γιατί δεν δίνουν σταθερές ποσότητες κάθε χρόνο, αλλά ούτε και διαφημίζονται».
Η Τουρκία εξάγει περισσότερο!
«Μας ενδιαφέρουν οι μεγάλες αγορές, όπως των ΗΠΑ, η οποία εισάγει 250.000 τόνους ελαιόλαδο το χρόνο από ευρωπαϊκές χώρες», συνεχίζει ο κ. Νίκος Μιχελάκης. «Είμαστε οι τελευταίοι στην προτίμησή τους, με ποσοστό 5%. Ακόμη και η Τουρκία εξάγει μεγαλύτερη ποσότητα τυποποιημένου από μας. Προτιμάμε να το δίνουμε χύμα στην Ιταλία και αυτοί να το προωθούν στο εξωτερικό ως ιταλικό. Δυστυχώς δεν έχουμε καταφέρει να εδραιωθούμε ως τυποποιημένο προϊόν. Η λέξη τυποποίηση σημαίνει ότι έχεις υπεραξία και εμείς έχουμε την τάση του κατακερματισμού. Στην Κρήτη αντί να πωλούν 4 ή 5 μονάδες το ελαιόλαδο, υπάρχουν 650 σημεία που το πωλούν χύμα. Όλα τα ελαιοτριβεία μάλιστα πωλούν χύμα σε μεσίτες του εσωτερικού ή του εξωτερικού. Οι βιομηχανίες προτιμούν τα υποδεέστερης ποιότητας λάδια, γιατί αυτά αποφέρουν κέρδος. Τρεις είναι οι κατηγορίες του λαδιού: το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, που η οξύτητα είναι κάτω από 0,8, το κοινό παρθένο, με οξύτητα μέχρι 2 βαθμούς, και το βιομηχανικό, που δεν είναι βρώσιμο αλλά ραφινάρεται και πωλείται ως ελαιόλαδο. Ο καταναλωτής δεν είναι εύκολο να διακρίνει ποιο λάδι είναι το παρθένο και έτσι δημιουργείται διαταραχή στην αγορά. Άλλωστε το κοινό παρθένο δεν υπάρχει στην αγορά. Όλα είναι εξαιρετικά παρθένα».
Προβλήματα στους συνεταιρισμούς
«Ενώ παλιότερα το 80% του χύμα ελαιολάδου πωλούνταν μέσω των ενώσεων και των συνεταιρισμών, με καλό διαπραγματευτικό ατού, σήμερα αντιστράφηκε η κατάσταση και το 80% πωλείται μέσα από τα ελαιοτριβεία και το 20% μέσα από τις συνεταιρικές οργανώσεις», λέει ο κ. Νίκος Μιχελάκης. «Το συνεταιριστικό κίνημα έχει μεγάλα προβλήματα και αυτό έχει μεταφερθεί στην αγορά και στο εξωτερικό. Φέτος η Ισπανία, που παράγει πάνω από το μισό της παγκόσμιας παραγωγής και παίζει σημαντικό ρόλο στον καθορισμό της τιμής του ελαιολάδου, θα έχει μειωμένη παραγωγή κατά 50% με 70%. Η προσφορά και η ζήτηση θα είναι πολύ διαφορετική φέτος και αυτό είναι ένα πλεονέκτημα για την Ελλάδα, που έχει μια καλή παραγωγή γενικά. Οι μεγάλες βιομηχανίες του εξωτερικού θα αφήσουν να λειτουργήσει ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης ή θα επιβάλουν τις δικές τους τιμές;».
Πηγή



.