Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Μελιτζανοσαλάτα Αγιορείτικη


 
Μελιτζανοσαλάτα Αγιορείτικη
   Απο τις πιο γευστικές σαλάτες με μελιτζάνα
4 μελιτζάνες φλάσκες 1 kg
2-3 σκελίδες σκόρδο
2 πιπεριές Φλωρίνης ψημένες και καθαρισμένες
1/2 φλυτζάνι ελαιόλαδο
ξύδι
αλάτι-πιπέρι
φρέσκο βασιλικό
Ψήνουμε τις μελιτζάνες και τις πιπεριές μας στο γκρίλ μέχρι να μαλακώσουν. Δοκιμάζουμε με ένα πηρούνι, και αν είναι μαλακές μέσα τις βγάζουμε.Ξεφλουδίζουμε τα λαχανικά μας και αν οι μελιτζάνες έχουν πολλά σπόρια τα αφαιρούμε.Τις κόβουμε σε μικρά κυβάκια και τις βάζουμε σε ένα μπόλ.Προσθέτουμε το σκόρδο ψιλοκομμένο, τις πιπεριές κομμένες σε λωρίδες, το λαδόξυδο και το ανάλογο αλατοπίπερο.Ανάκατεύουμε πολύ καλά και προσθέτουμε ψιλοκομμένα τα φύλλα βασιλικού.Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε το αλάτι και το ξύδι αν χρειάζεται.
Πιστεύω οτι ο βασιλικός απογειώνει τη γεύση της μελιτζάνας. Αν σας αρέσει μπορείτε να προσθέσετε και λίγη φέτα τριμμένη , βάζοντας λιγότερο αλάτι. Την φυλάτε στο ψυγείο και μετά απο μία ώρα μπορείτε να την απολαύσετε πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί, παρέα με λίγο ουζάκι.

Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Αλάτι και υγεία

Αλάτι και υγεία

Σημαντικές ιδιότητες του γνήσιου αλατιού
- Σταθεροποιεί τον καρδιακό παλμό και ρυθμίζει την πίεση
του αίματος —μαζί με το νερό. - Αποσπά την υπέρμετρη οξύτητα από τα κύτταρα, ειδικά από τα εγκεφαλικά κύτταρα.
- Εξισορροπεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για τους διαβητικούς.
- Είναι απαραίτητο για την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας στα κύτταρα του οργανισμού.
- Είναι ζωτικής σημασίας για την απορρόφηση των θρεπτικών στοιχείων στην εντερική οδό.
- Έχει σημαντική αποχρεμπτική δράση, ειδικά στο άσθμα και την κυστική ίνωση.
- Απομακρύνει τη συμφόρηση στα ιγμόρεια άντρα.
- Είναι φυσικό, ισχυρό αντιισταμινικό. Ο Προλαμβάνει τις κράμπες.
- Αποτρέπει την υπέρμετρη παραγωγή σάλιου. Η νυχτερινή σιελόρροια μπορεί να δηλώνει ανεπάρκεια αλατιού.
- Δυναμώνει τα οστά. Το 20% του αλατιού του οργανισμού βρίσκεται στα οστά. Η ανεπάρκεια αλατιού και η κατανάλωση ραφιναρισμένου αλατιού ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την οστεοπόρωση.
- Εξομαλύνει τον ύπνο και είναι φυσικό υπναγωγό.
- Προλαμβάνει την ουρική αρθρίτιδα.
- Είναι ζωτικής σημασίας για την καλή ερωτική διάθεση.
- Συμβάλλει στην πρόληψη των κιρσών και της φλεβίτιδας στα πόδια και τους μηρούς.
- Εφοδιάζει τον οργανισμό με πάνω από 80 απαραίτητα μέταλλα. Το ραφιναρισμένο αλάτι περιέχει μόνο δύο ιχνοστοιχεία. Επιπλέον, το ραφιναρισμένο αλάτι περιέχει επικίνδυνα χημικά πρόσθετα όπως το πυριτικό άλας αλουμινίου, που προκαλεί τη νόσο Αλτσχάιμερ.
Καταναλώνετε φυσικό θαλασσινό αλάτι
Το ραφιναρισμένο αλάτι δεν ωφελεί σε τίποτα τον ανθρώπινο οργανισμό. Αντίθετα, ευθύνεται για πολλά προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων των χολόλιθων. Το μοναδικό αλάτι που μπορεί να αφομοιώσει το σώμα μας, είναι το ανεπεξέργαστο θαλασσινό και το ορυκτό αλάτι. Για να είναι το αλάτι χρήσιμο στον οργανισμό, πρέπει να διεισδύει στις τροφές. Η υγρασία των φρούτων, λαχανικών, δημητριακών και οσπρίων πρέπει να διαλύει το αλάτι. Αν το αλάτι χρησιμοποιείται στην ξηρή του μορφή και εισέρχεται στο σώμα σε μη ιονισμένη μορφή, προκαλεί δίψα (ένδειξη δηλητηρίασης). Προκαλεί ακόμη περισσότερα προβλήματα όταν δεν αφομοιώνεται .
Μπορείτε να διαλύσετε μία πρέζα αλάτι σε λίγο νερό και να προσθέσετε φρούτα ή άλλες τροφές που γενικά δεν μαγειρεύονται. Αυτό βοηθά την πέψη αυτών των τροφών και την επαναφορά του αλκαλικού pΗ. Η προσθήκη μίας πρέζας αλατιού στο πόσιμο νερό αποκαθιστά τις αλκαλικές του ιδιότητες και παρέχει σημαντικά μέταλλα και ιχνοστοιχεία.
Το φαγητό πρέπει να είναι νόστιμο αλλά όχι αλμυρό.
Το φυσικό θαλασσινό αλάτι περιέχει 92 φυσικά συστατικά, ενώ το ραφιναρισμένο (που είναι προϊόν των χημικών βιομηχα­νιών) μόλις δύο: το νάτριο και το χλώριο. Όποτε υπάρχει δι­αιτητική ανεπάρκεια αυτών των στοιχείων, τα κύτταρα χάνουν την ικανότητα τους να ελέγχουν τα ιόντα τους. Αυτό έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις για το ανθρώπινο σώμα. Αν η ισορροπία των ιόντων χαθεί έστω και για ένα λεπτό, τα κύτταρα αρχί­ζουν να ρήγνυνται. Αυτό μπορεί να προκαλέσει νευρολογικές διαταραχές, εγκεφαλική βλάβη ή μυϊκούς σπασμούς, καθώς και κατάργηση των διεργασιών ανάπλασης των κυττάρων.
Το φυσικό θαλασσινό αλάτι (που προέρχεται από αποξηραμέ­νο θαλασσινό νερό) επιτρέπει στα υγρά να ρέουν ελεύθερα ανάμεσα στις μεμβράνες, τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων και τα σπειράματα (τις διηθητικές μονάδες του νεφρού). Όταν το χλωριούχο νάτριο στο αίμα αυξάνεται, το νερό στους παρακεί­μενους ιστούς προσελκύεται σε αυτό το αίμα που είναι πλούσιο σε αλάτι. Αυτό, με τη σειρά του επιτρέπει στα κύτταρα να επαναπορροφήσουν το εμπλουτισμένο ενδοκυτταρικό υγρό. Τα υγιή νεφρά απομακρύνουν εύκολα τα αλατούχα υγρά. Ωστόσο το ραφιναρισμένο αλάτι αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για το σώμα, αποτρέπει την εύκολη κυκλοφορία των υγρών και των μετάλλων. Συνεπώς, τα συσσωρευμένα υγρά εγκλωβίζονται στις αρ­θρώσεις, τους λεμφικούς πόρους και τα λεμφογάγγλια, και στα νεφρά. Η αφυδάτωση που προκαλεί μπορεί να πυροδοτήσει το σχηματισμό χολόλιθων και άλλα προβλήματα υγείας.
Το σώμα χρειάζεται αλάτι για να πέψει τους υδατάνθρακες. Παρουσία του φυσικού αλατιού, το σάλιο και οι γαστρικές εκ­κρίσεις είναι σε θέση να διασπάσουν τις ίνες των υδατανθράκων. Στη διαλυμένη και ιονισμένη του μορφή, το αλάτι ευοδώνει τις πεπτικές διεργασίες και απολυμαίνει τη γαστρεντερική οδό.
Απεναντίας, το επιτραπέζιο χημικό αλάτι έχει ακριβώς την αντίθετη επίδραση. Για να κάνουν το αλάτι ανθεκτικό στην επαναπορρόφηση της υγρασίας και πιο εύχρηστο για τον κατα­ναλωτή, οι βιομηχανίες αλατιού προσθέτουν στην τελική φόρ­μουλα του αλατιού χημικές ουσίες (αφυγραντικά) και διάφορα λευκαντικά. Μετά την επεξεργασία, το αλάτι δεν μπορεί να αναμειχθεί με τα υγρά του ανθρώπινου σώματος. Αυτό υποσκά­πτει τις πιο βασικές χημικές και μεταβολικές διεργασίες του οργανισμού. Η κατακράτηση υγρών αλλά και τα προβλήματα αυξημένης πίεσης του αίματος είναι οι πιο εμφανείς συνέπειες της κατανάλωσης αλατιού. Το ραφιναρισμένο αλάτι προστίθε­ται σε χιλιάδες τρόφιμα. Πάνω από το 50% του αμερικανικού πληθυσμού υποφέρει από κατακράτηση υγρών (βασική αιτία της παχυσαρκίας).
Πριν αρχίσει η χημική παρασκευή του αλατιού, τότε δηλα­δή που το αλάτι συλλεγόταν από αλυκές, θεωρείτο ένα από τα πολυτιμότερα προϊόντα της γης. Ήταν πιο πολύτιμο ακόμη και από τον χρυσό. Την εποχή που άκμαζε ο πολιτισμός των Κελ­τών, χρησιμοποιούσαν το αλάτι για την αντιμετώπιση σοβαρών σωματικών και διανοητικών διαταραχών, σοβαρών εγκαυμάτων και άλλων ασθενειών. Έρευνες απέδειξαν ότι το θαλασσινό αλάτι διαταράσσει την ισορροπία των ηλεκτρολυτών. Αυτό προκαλεί απώλεια της ανοσοαπάντησης, αλλεργίες και πολλά άλλα προ­βλήματα υγείας.
Πρόσφατα, το αλάτι έχει αποκτήσει κακή φήμη και ο κόσμος έχει μάθει να το φοβάται, όπως φοβάται και τη χοληστερόλη και το φως του ηλίου. Πολλοί γιατροί λένε στους ασθενείς τους να απέχουν από τροφές πλούσιες σε νάτριο. Ωστόσο, η αποχή από το αλάτι μπορεί να προκαλέσει ανεπάρκεια μετάλλων και ιχνοστοιχείων, καθώς και άλλες επιπλοκές. Η κατανάλωση φυ­σικού αλατιού ικανοποιεί την ανάγκη του οργανισμού για αλάτι και δεν διαταράσσει την ισορροπία των ηλεκτρολυτών. Αν η διατροφή σας περιέχει αρκετό κάλιο σε φυσική μορφή, δεν πρέ­πει να ανησυχείτε για τη μικρή ποσότητα νατρίου που περιέχει το θαλασσινό αλάτι. Τροφές που περιέχουν πολύ κάλιο είναι οι μπανάνες, τα βερίκοκα, τα αβοκάντο, ο κολοκυθόσπορος, τα φασόλια, οι πατάτες, η κίτρινη κολοκύθα και άλλα λαχανικά. Όταν μειωθούν τα επίπεδα καλίου κάτω από το φυσιολογικό όριο, το νάτριο (ακόμη και αυτό του φυσικού αλατιού) μπορεί να καταστεί πηγή ανισορροπίας.
Το αλάτι από τα ύδατα που περιβάλλουν τις δυτικές ακτές της Γαλλίας και της Αγγλίας (έχει γκρι χρώμα) είναι εξαιρετικό προϊόν, επειδή λαμβάνεται μέσω της φυσικής αποξήρανσης. Στην αγορά μπορεί κανείς να βρει και άλλους τύπους φυσικού αλατιού. Άλλα είναι πολύχρωμα, άλλα έχουν ροζ χρώμα. Αν ληφθούν διαλυμένα σε νερό ή προστεθούν στα φαγητά, αυτά τα αλάτια έχουν πολύ ευεργετική επίδραση σε κυτταρικό επίπεδο. Τα φυσικό αλάτι συμβάλλει και στην αποτοξίνωση της γαστρεντερικής οδού.
Λίγα λόγια για την επίδραση του ραφιναρισμένου και μη-ραφιναρισμένου αλατιού.
Πολλές επεξεργασμένες και τυποποιημένες τροφές περιέ­χουν ανόργανο νάτριο με τη μορφή συντηρητικών, προσθετικών ή ενισχυτικών γεύσης. Το ανόργανο νάτριο, όπως το επιτραπέ­ζιο αλάτι, δεν επιδρά στον οργανισμό όπως το βιοχημικό νάτριο που αποσπάται από «ζωντανές» τροφές. Ορισμένοι επιστήμονες έχουν διαφορετική άποψη. Θεωρούν ότι ένα στοιχείο επιδρά κατά τον ίδιο τρόπο, είτε προέρχεται από οργανική είτε από ανόργανη πηγή.
Εντούτοις, η κλινική εμπειρία έχει αποδείξει ότι τα πράγματα είναι διαφορετικά. Στην ουσία, το αλάτι αποτε­λεί αντιπροσωπευτικό παράδειγμα.
Η υπέρμετρη κατανάλωση ανόργανου νατρίου, όπως αυτό που περιέχεται στο επιτραπέζιο αλάτι, αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης αρτηριοσκλήρυνσης, υπέρτασης, αποπληξίας και άλλων επιπλοκών. Τα τελευταία χρόνια, οι ιατρικοί διαιτολόγοι συνιστούν τη μείωση της κατανάλωσης αλατιού. Ουσιαστικά, σε πολλούς ασθενείς υποδεικνύ­εται η πλήρης αποχή από το αλάτι, προκειμένου να αποτραπεί η επιδείνωση των καρδιαγγειακών τους προβλημάτων.
Μολαταύτα, η πλήρης αποχή από το αλάτι έχει μειονεκτή­ματα, αφού το νάτριο είναι συστατικό απαραίτητο για τον ορ­γανισμό. Οι δίαιτες που υποδεικνύουν πλήρη αποχή από το αλάτι, προϋποθέτουν αποχή και από οργανικές πηγές νατρίου. Ωστόσο, οι τροφές που περιέχουν οργανικό νάτριο δεν είναι επιβλαβείς για την υγεία. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι οργανικές τροφές περιέχουν και άλλα μέταλλα και θρεπτικές ουσίες, τα οποία φέρονται αργά στο κυκλοφορικό σύστημα, επιτρέποντας στα υγρά του σώματος να προμηθεύσουν τα κύτ­ταρα με τις σωστές ποσότητες καλίου, μαγνησίου και ασβεστίου.
Το ραφιναρισμένο χλωριούχο νάτριο, όταν λαμβάνεται σε με­γάλες ποσότητες, κατακλύζει το γαστρεντερικό σύστημα, το αίμα, τη λέμφο και τους ιστούς με δύο εξαιρετικά αντιδραστικά ιόντα τα οποία απομονώνονται από τις ουσίες που απαντούν μαζί τους στις τροφές. Η αντίδραση του οργανισμού είναι τραυματική. Απομονωμένο από το φυσικό του πλαίσιο σε μια τροφή, το χλωριούχο νάτριο ενεργεί περισσότερο σαν φάρμακο παρά ως τρόφιμο. Οι ασκούντες τη θεραπευτική χωρίς φάρμακα συνι­στούν το οργανικό, βιοχημικό νάτριο που περιέχεται στις φυσικές τροφές, για να καταπολεμήσουν τα προβλήματα που δημιουρ­γούνται από την υπέρμετρη κατανάλωση ανόργανου νατρίου.
Το νάτριο αποτελεί συστατικό απαραίτητο για πολλούς ιστούς, ειδικά για τα υγρά της μεμβράνης των αρθρώσεων, τους χόνδρους, τους συνδέσμους, το ήπαρ, το σπλήνα, τους μυς, τα τοιχώματα του στομάχου, τον εγκέφαλο, τα κύτταρα του αίμα­τος και το υγρό των ιστών. Όταν ο οργανισμός στερείται το ορ­γανικό νάτριο και λαμβάνει υπέρμετρες ποσότητες ανόργανου, αναπτύσσεται αρθρίτιδα. Η υπέρμετρη κατανάλωση νατρίου τροποποιεί τη χημική σύσταση του αρθρικού υγρού, ερεθίζει τις μεμβράνες και ενθαρρύνει την εναπόθεση αλάτων ασβεστίου. Αυτές οι καταστάσεις αντιμετωπίζονται επιτυχώς με την αύ­ξηση της κατανάλωσης τροφών πλούσιων σε οργανικό νάτριο. Και αυτό επειδή αφενός το στοιχείο αυτό είναι σημαντικός ηλεκτρολύτης του οργανισμού, και αφετέρου μεγάλα ποσοστά του αποβάλλονται μέσω της εφίδρωσης που συνεπάγεται η βαριά σωματική εργασία, ο αθλητισμός, η σάουνα, κ.λπ.
Ένας ασθενής μου ήταν διαπρεπής παίκτης του μπάσκετ. Είχε υποβληθεί σε τέσσερις εγχειρήσεις εξαιτίας φθορών του χόνδρου στον αστράγαλο. Όταν αυτός ο πανύψηλος, δίμετρος άντρας ήρθε στο ιατρείο μου, του είπα: «Δεν έχεις ταΐσει καλά αυτό τον αστράγαλο».
«Τι εννοείτε;» ρώτησε.
«Η αποκατάσταση των αρθρώσεων απαιτεί το νάτριο που περιέχεται στις φυσικές τροφές».
Όταν τον ρώτησα πόσο βάρος χάνει όταν παίζει σε έναν αγώνα, απάντησε «Περίπου 6 κιλά». Τι νομίζετε πως είναι αυτά τα έξι κιλά που χάνει; Νερό και αλάτι. Το αλάτι είναι νάτριο κατά το ήμισυ. Ο αθλητής αυτός χρειαζόταν επιπλέον οργανι­κό νάτριο προκειμένου να αναπληρώσει τη χαμένη ποσότητα και να προαγάγει την αποκατάσταση των τραυματισμένων ιστών. Οι υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με την υγρασία, η υπέρμετρη κατανάλωση νερού και η εφίδρωση μειώνουν τα αποθέματα νατρίου με γοργό ρυθμό. Όσοι επιδίδονται σε βαριά σωματική εργασία και σε έντονη άθληση, πρέπει να καταναλώ­νουν μεγάλες ποσότητες οργανικού νατρίου. Άλλοι παράγοντες που μειώνουν τα αποθέματα νατρίου είναι ο πυρετός, η σάουνα, η συναισθηματική διέγερση και το ερωτικό πάθος.
Το νάτριο πρέπει να αναπληρώνεται με οργανικά άλατα φρούτων και λαχανικών, και όχι με ανόργανες πηγές. Οι τροφές που είναι πλούσιες σε νάτριο διαθέτουν οργανική, βιοχημική, εύκολα απορροφήσιμη μορφή νατρίου. Ωστόσο, το κοινό επι­τραπέζιο αλάτι, πολλά πρόσθετα και συντηρητικά τροφίμων, καθώς και άλλα τρόφιμα που παρασκευάζονται στο εργαστή­ριο, περιέχουν ανόργανο νάτριο, μη-συμβατό με τη χημεία του ανθρώπινου οργανισμού.
Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τη διαφορά ανάμεσα στο χημικό, ανόργανο επιτραπέζιο αλάτι και στο βιοχημικό, ανόργανο νάτριο που περιέχεται στις φυσικές τροφές. Πολλοί άνθρωποι αγνοούν αυτή τη διαφορά που είναι ζωτικής σημα­σίας. Το οργανικό νάτριο εξουδετερώνει το οξικό, βουτυρικό και γαλακτικό οξύ, αλλά και τα λιπαρά οξέα που αποτελούν παραπροϊόντα υπέρμετρης κατανάλωσης λιπαρών, αμυλωδών τροφών, κρέατος, λαρδιοΰ, βουτύρου, πατάτας, λιπαρών ξηρών καρπών και άλλων τροφίμων. Το οργανικό νάτριο επιδρά ήπια και αδιάκοπα, ενώ οι παρενέργειες του είναι μηδενικές.
Στην αγορά διατίθενται πολλά υποκατάστατα αλατιού, τα οποία είναι μείγματα αρωματικών βοτάνων. Τα φυτικά αυτά αλάτια έχουν αλμυρή γεύση. Τα αλάτια βοτάνων μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως καρυκεύματα, κάνοντας τα φαγητά πολύ πιο εύγευστα. Είναι βιοχημικά και αβλαβή για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Πηγές:
Αποτοξίνωση του ήπατος και της χολής/Andreas Moritz
Η φροντίδα του εντέρου/Dr Bernard Jensen
Πηγή http://www.ftiaxno.gr/



















Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

Φακές σούπα

 Φακή με άρωμα Ανατολής.

Μία απο τις αγαπημένες μου διαδρομές-εξερευνήσεις στην Αθήνα, είναι στο Μοναστηράκι, στου Ψυρρή και στους δρόμους γύρω απο την Κεντρική αγορά.Εχω την αίσθηση οτι παίρνω μέρος σε ένα κυνήγι θησαυρού, μπαινοβγαίνοντας σε διάφορα μαγαζάκια,ανακαλύπτω μυρωδιές και προιόντα που με  ταξιδεύουν στο χρόνο και στο χώρο. Στην τελευταία μου βόλτα, εκτός απο τα καθιερωμένα μου μπαχαρικά, και τα όμορφα μπουκαλάκια που βρήκα για τα καλοκαιρινά λικεράκια που έχω φτιάξει, αποφάσισα να αγοράσω και κόκκινες φακές , χωρίς να ξέρω πως θα τις χρησιμοποιήσω. Συζητώντας το με την αδερφή μου που μένει στην Αγγλια, μου πρότεινε μία συνταγή που τις είχε δώσει μια φίλη της Ινδή και αποφάσισα να την δοκιμάσω πειράζοντας την λίγο. Ξετρελάθηκα με την έκρηξη αρωμάτων που γαργάλησε τον ουρανίσκο μου.
Είναι μια ωραία βελουτέ σούπα για ανθρώπους που τους αρέσει το λίγο πικάντικο ή το πολύ..................  με την προσθήκη μεγαλύτερης ποσότητας μπαχαρικων  απο αυτό που θα σας προτεινω. 

300 γρ. κοκκινες φακές
1 κρεμμύδι μέτριο
3 σκελίδες σκόρδο
1 πατάτα κομμένη
1 1/2 κ. γλ. κάρυ
1/2  κ.γλ. κύμινο
1 κ.γλ. τζιντζερ
1/2 κ.γλ. κόλιανδρο
1/2  κ,γλ. πάπρικα καυτερή
αλάτι
4-5 κ. σουπας ελαιόλαδο
λεμόνι

Σωτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι ώστε να γυαλίσει. προσθέτουμε τα σκόρδα και την πατάτα κομμένη. Ρίχνουμε τα μπαχαρικά ανακατευοντάς τα για λίγο ετσι ώστε να βγάλουν τα αρωματά τους, προσθέτουμε τις φακές και το ανάλογο νερο. Χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει , ανακατευοντας το και προσθετοντας νερό αν χρειάζεται  για να μην μας κολλήσει.  Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση. Οταν είναι έτοιμο το πολτοποιουμε στο μίξερ ή αν έχουμε ράβδο το κάνουμε απευθείας στην κατσαρόλα. Βρίσκουμε το πιο ωραίο μπολ ή βαθύ πιάτο που έχουμε και το σερβίρουμε προσθέτοντας λίγο λεμόνι. Εύχομαι η προτασή μου να σας αρέσει.
Ξέχασα να σας πω οτι το χρώμα του φαγητού θυμίζει περισσότερο φάβα.

Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

Ντομάτα ένα ακόμα φάρμακο από τη φύση

Σπιτική σάλτσα ντομάτας
Πηγαίνοντας την καθιερωμένη Σαββατιάτικη μου βόλτα στη λαίκη και βλέποντας να πουλάνε ώριμες ντόματες σε πολύ καλή τιμή,θυμήθηκα οτι η μητέρα μου,είχε πάντα στο ντουλάπι της εκτός απο τα γλυκά του κουταλιού (μην ξεχάσετε να αγοράσετε σουλτανίνες να φτιάξουμε γλυκό) και τα τουρσιά έτοιμη σάλτσα ντομάτας. Αποφάσισα να φτιάξω σάλτσα ντομάτας έτοιμη για μακαρόνια, έτσι ώστε να διατηρήσω το άρωμα και την φρεσκάδα της, για τον χειμώνα που μας έρχεται.

ΒΑΣΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ
3 κιλά ντομάτες (pommodore)*                                                    
2 κρεμμύδια
3-4 σκελίδες σκόρδο
1/2 κούπα ελαιόλαδο
1 κ. γλ. ρίγανη
1 κ.γλ. ζάχαρη
αλάτι - πιπέρι
φύλλα φρέσκου βασιλικού
προαιρετικά μπούκοβο
Αφαιρούμε την φλούδα της ντομάτας, βουτώντας τες σε καυτό νερό, αφού προηγουμένος τις έχουμε χαράξει ελαφριά στο κάτω μέρος σε σχήμα σταυρού.Αν θέλουμε πριν τις πολτοποιήσουμε ή τις κόψουμε σε κύβους, βγάζουμε και πετάμε τους σπόρους.
Ρίχνουμε το λάδι μας στη κατσαρόλα , προσθέτουμε τα κρεμμύδια ,ανακατεύοντας τα μέχρι να γίνουν διάφανα.Βάζουμε τα σκόρδα και τα αφήνουμε να σωταριστούν.Προσθέτουμε τις ντομάτες είτε κομμένες σε κύβους ή πολτοποιημένες ( εγω αφαιρώ μόνο τους σπόρους και πολτοποιώ στο μίξερ την υπόλοιπη ντομάτα μαζί με τις φλούδες). Δυναμώνουμε την φωτιά και ξαφρίζουμε τον κοκκινό - ρόζ αφρό. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε τη σάλτσα μας, μέχρι να δέσει και να γίνει πυκνή. Συνήθως θέλει 30΄με 50΄λεπτά, ανάλογα τις ντομάτες που θα χρησιμοποιήσουμε.
Προσθέτουμε αλάτι πιπέρι ρίγανη και ζάχαρη.Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση. Εγω προσθέτω και λίγο μπούκοβο και μερικές φορές και λιγο σκόρδο σε σκόνη. Οταν η σάλτσα μας είναι έτοιμη και εφόσον θέλουμε πιο φίνα εμφάνιση της σάλτσας μας την ξαναπερνάμε στο μίξερ ,ή την χτυπάμε με τη ράβδο μπλέντερ ( προαιρετικα). Αν αποφασίσετε να την ξαναπολτοποιήσετε ,επιστρέφεται τη σάλτσα στη κατσαρόλα για μια τελευταία βράση, προσθέτοντας τα φύλλα βασιλικού έτσι ώστε να διατηρήσει το χρώμα και το αρωμά του.
Πριν φυλάξουμε τη σάλτσα μας στα βάζα πρέπει να τα πλύνουμε και να τα αποστειρώσουμε. Μην τρομάζετε, είναι κάτι απλό και μπορείτε να το κάνετε συγχρόνως φτιάχνοντας τη σάλτσα σας. Αφου έχετε πλύνει τα βάζα σας και ανοίξει το φούρνο στους 100 βαθμούς, τοποθετείστε τα ανάποδα πάνω στη σχάρα. Μόλις στεγνώσουν τα βάζα είναι έτοιμα. Λίγο πρίν τα γεμίσουμε βάζουμε και τα καπάκια στο φούρνο. Γεμίζουμε τα καυτά βάζα φορώντας γάντια με την καυτή σάλτσα και τα κλείνουμε με τα καυτά καπάκια. Τα αναποδογυρίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Ετσι όπως ειναι μπορού
με να τα φυλάξουμε στα ντουλάπια μας για ένα χρόνο. Οταν ανοιχθούν χρειάζονται ψυγείο. Αν θέλετε μπορείτε να βάλετε και ετικέττες  πάνω στα βάζα με την ημερομηνία παρασκευής.
Αυτή η σάλτσα χρησιμοποιείται εκτός απο μακαρόνια σε πίτσες και είναι πολυ νόστιμη με κεφτεδάκια.
Εύχομαι να την φτιάξετε και να την ευχαριστηθείτε. Καλή σας επιτυχία.

* Προτιμώ αυτή τη ποικιλία ντομάτας γιατί έχει πιο μεστή σάρκα χωρίς πολλά υγρά και το χρώμα της σάλτσας γίνεται πιο κόκκινο.

Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

Το ελαιόλαδο προστατεύει τα οστά


Του Βασίλη Παπασπύρου

Με βάση πορίσματα ισπανών ερευνητών, τα οποία δημοσιεύτηκαν στις 20/8/2012 στο Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, πιστεύεται πως η επίπτωση της οστεοπόρωσης άρχισε να μειώνεται στη λεκάνη της Μεσογείου χάρη στο ελαιόλαδο.
Μια μελέτη σε 127 άνδρες που έκαναν μεσογειακή διατροφή πλούσια σε ελιές και ελαιόλαδο, έδειξε υψηλά επίπεδα οστεοκαλσίνης στο αίμα τους.
Η οστεοκαλσίνη είναι μία πρωτεΐνη που υπάρχει στα οστά και γενικά τα υψηλά επίπεδα οστεοκαλσίνης στο αίμα δείχνουν μεγαλύτερη οστική πυκνότητα. Αντίθετα, η χαμηλή οστική πυκνότητα μπορεί να οδηγήσει σε οστεοπόρωση και αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων από πτώση, ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους.
"Η πρόσληψη του ελαιολάδου έχει συσχετισθεί με την πρόληψη της οστεοπόρωσης σε πειραματικά μοντέλα και in vitro", ανέφερε ο επικεφαλής συγγραφέας-ερευνητής José Manuel Fernández-Real, MD, Ph.D., σε δήλωσή του μετά την έρευνα.
"Αυτή είναι η πρώτη τυχαιοποιημένη μελέτη που αποδεικνύει, ότι το ελαιόλαδο διατηρεί σε ικανοποιητικά ποσοστά την υγεία των οστών, τουλάχιστον όπως συνάγεται από τους κυκλοφορούντες δείκτες των οστών στο αίμα, στον άνθρωπο", είπε στη συνέχεια ο José Manuel Fernández-Real.
Οι άνδρες που μελετήθηκαν έλαβαν μέρος στην Prevencion con Dieta Mediterranea (PREDIMED), μια πολυετή κλινική μελέτη που αξιολογεί την επίδραση της μεσογειακής διατροφής στην υγεία της καρδιάς και άλλων χρόνιων παθήσεων.
Οι άνδρες στη μελέτη ήταν όλοι ηλικίας άνω των 55, με τουλάχιστον τρεις παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων δεικτών, όπως η υψηλή πίεση αίματος, ο διαβήτης τύπου 2 και ένα οικογενειακό ιστορικό πρώιμης εμφάνισης καρδιακής νόσου.
Μερικοί τρόποι για να προστατεύσετε τα οστά σας
Σε παλαιότερη έρευνα στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο είχε δείξει, ότι η μεσογειακή διατροφή είναι ευεργετική για τα οστά των γυναικών, χάρη στις θρεπτικές ουσίες που βρίσκονται στα φρούτα και τα λαχανικά.
Σε άλλη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, διαπιστώθηκε, ότι δύο ή περισσότερες ώρες γυμναστικής την εβδομάδα, βοηθούν τις προ-εμμηνοπαυσιακές γυναίκες να διατηρούν σε ικανοποιητικά επίπεδα την υγιεινή των οστών τους.
Βιβλιογραφία
Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism
Πηγή