Παρασκευή, 12 Ιουλίου 2013

Ξαναβάζει στο τραπέζι η Ισπανία το τυποποιημένο ελαιόλαδο

Η Ισπανία, που παραμένει πρώτη χώρα παγκοσμίως στην παραγωγή ελαιολάδου, προχωρά σε αυτή την κίνηση σε μια προσπάθεια διασφάλισης της ποιότητας του επώνυμου προϊόντος της που χρησιμοποιείται στην εστίαση.

Δεν είναι όμως μόνο η Ισπανία που απαγορεύει τη χρήση αναπληρώσιμων φιαλών ελαιολάδου στα εστιατόρια. Ανάλογες αποφάσεις εφαρμόζονται ήδη στην Πορτογαλία (το σχετικό μέτρο είχε ληφθεί ήδη πριν από την πρόταση της Κομισιόν) και στην Ιταλία από τις αρχές του έτους.

Με την απόφαση της Ισπανίας, η χώρα μας είναι η μόνη ελαιοπαραγωγική χώρα της Ε.Ε. που δεν προχώρησε στην απαγόρευση του χύμα ελαιολάδου στην εστίαση.

Ο νέος ισπανικός νόμος προβλέπει την υποχρεωτική χρήση δοχείων που διαθέτουν «πώμα που χάνει την ακεραιότητά του μετά την πρώτη χρήση και ένα σύστημα προστασίας που εμποδίζει την επανάχρησή του μετά την εξάντληση του αρχικού του περιεχομένων». Ταυτόχρονα ο νέος νόμος διευθετεί το θέμα της ανακύκλωσης των δοχείων που θα χρησιμοποιούνται.


Με το νέο νόμο η Ισπανία, πρώτος παραγωγός ελαιολάδου παγκοσμίως, εξασφαλίζει την ποιότητα του ελαιολάδου που χρησιμοποιείται στην εστίαση και την καλύτερη πληροφόρηση των καταναλωτών.

Ταυτόχρονα «ξεμπροστιάζει» την Κομισιόν που είχε προτείνει ανάλογη ρύθμιση σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά το Μάιο την απέσυρε εσπευσμένα μετά από πιέσεις των βορείων χωρών με δηλώσεις του επιτρόπου Γεωργίας Ντατσιάν Τσιόλος.

Το θέμα είχε λάβει διαστάσεις σύγκρουσης βορρά – νότου, καθώς οι χώρες του βορρά αρνήθηκαν πεισματικά να υιοθετήσουν μια λύση που θα έδινε υπεραξία και «ανάσα» σε ένα σημαντικό αγροτικό προϊόν των μεσογειακών χωρών, τη στιγμή μάλιστα που διεκδικούν ανάλογες ρυθμίσεις για τα δικά τους προϊόντα.

Ζωηρή αντίδραση στο θέμα είχαν σημειωθεί από το σύνολο του αγροτικού κόσμου με τις οργανώσεις Copa Cogeca να τάσσονται κατά της ανάκλησης της διάταξης που διευκόλυνε του ελαιοπαραγωγούς.

Πηγή  www.greekfood.tv

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου